6x tips om te lezen met een beperkt budget

boek boeken book books lezen reading read bed

Pas nu ik na jaren bijna geen boeken aangeraakt te hebben opnieuw veel aan het lezen ben, merk ik dat lezen best een dure hobby kan zijn. Een gemiddeld boek heb ik binnen een paar dagen al uit. In mei heb ik bijvoorbeeld zes boeken uitgelezen en was ik begonnen aan mijn zevende. Het laatste boek wat ik kocht kostte €26,95. Als alle boeken die prijs hebben en je zoveel leest, dan stapelen de kosten zich snel op. Daarom geef ik in deze blog zes tips hoe je lekker kunt blijven lezen terwijl je de kosten kunt onderdrukken.

1. ePub, paperback of een hardcover?

De bindwijze van het boek wat je koopt bepaald voor een groot deel de prijs. Hardcovers zijn mooie en luxe boeken. Daarmee zijn ze ook veruit het duurst. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar paperbacks. Dan heb ik alsnog een fysieke kopie, maar voor een voordeligere prijs. Bovendien zijn ze ook een stukje lichter wat ik prettiger vind vasthouden tijdens het lezen. ePubs zijn het goedkoopst. Hiermee krijg je alleen een digitaal exemplaar wat natuurlijk productiekosten scheelt. Heb je maar een beperkt budget, dan kun je de hardcovers het beste laten staan en voor ePubs of paperbacks gaan.

2. Bookdepository

Als ijverige student kocht ik altijd alle boeken die op mijn boekenlijst stond. In die jaren heb ik mijn ouders (die heel lief mijn studieboeken betaalde) honderden Euro’s laten besparen door mijn boeken bij Bookdepository te bestellen in plaats van Studystore (de duurste) of Bol.com. Boeken zijn hier áltijd in de aanbieding. Zo heb ik onlangs een boek wat nog niet eens was verschenen met ruim €10,- korting kunnen kopen. Het assortiment wat ze hebben is ontzettend groot en meer dan alleen studieboeken. Ik ben nog nooit een boek tegen gekomen wat ze niet verkopen. De meeste boeken worden gratis verzonden vanuit de UK. Ik merk dat de verzending nu tijdens Corona iets langer duurt, maar voorheen had ik boeken ongeveer vier dagen nadat ze verstuurd zijn in huis. Het is een betrouwbare webshop waar ik goede ervaringen mee heb.

boek thee chocoladereep lekker lezen anna and the french kiss young adult mok

3. Koop boeken tweedehands

Je hoeft natuurlijk niet altijd je boeken vers van de pers te kopen. Als je het niet erg vindt om een boek met gebruikssporen te hebben, dan zijn tweedehands boeken een hele goede optie. Ook hiermee kun je flink wat geld besparen. Kijk dus gerust op Bol.com bij de tweedehands boeken of speur Marktplaats af voor een goed aanbod. Uiteraard kun je in een kringloopwinkel ook parels vinden. Bij Bol.com heb ik ook goede ervaringen. Zo heb ik een keer een tweedehands boek gekocht wat geadverteerd was met de conditie ‘als nieuw’. Echter bleek dat er al in gearceerd en geschreven was. Niet heel handig omdat ik ermee wilde studeren. Bol.com heeft toen mijn geld terug gestort en een nieuw exemplaar opgestuurd.

4. Ruil je boeken

Heb je familie, vrienden of een buurvrouw die net zo dol zijn op lezen als jij? Organiseer dan een boekenruil! Laat hen een aantal boeken uit jouw kast uitzoeken terwijl jij boeken van hun mag lenen. Als je ze uit hebt gelezen krijg je ze uiteraard weer terug. Zo kun je heel veel boeken lezen zonder ook maar iets uit te hoeven geven. Bovendien hebben zij misschien wel aanraders die je anders nooit gelezen zou hebben.

Moondust Gemma Fowler

5. Neem een abonnement

Als kind had ik altijd een gratis abonnement op de bibliotheek. Om de week ging ik samen met mijn moeder naar de bibliotheek om boeken uit te zoeken die ik wilde lezen. Met een tas die veel te zwaar voor me was ging ik dan weer naar huis. Bij mijn bibliotheek kun je voor €47,- per jaar onbeperkt materialen lenen. Je kunt zelfs e-books en een e-reader lenen. Het klinkt misschien niet goedkoop, maar als je drie boeken per jaar leest dan heb je dit bedrag er al uit. Heb je een e-reader? Dan is een Kobo Plus abonnement misschien wel iets voor jou. Een abonnement kost €9,99 per maand. Daarmee heb je onbeperkt toegang tot een assortiment van 250.000 boeken. Als je veel leest, dan lijkt me dit een goed alternatief.

6. Herlees (oude) boeken

Nu ik weer ben begonnen met lezen ben ik als eerste mijn eigen boekenkast ingedoken. Als je net als ik bent, dan kun je waarschijnlijk meerdere titels eruit trekken die je nog niet gelezen hebt. Deze kun je gaan lezen voordat je nieuwe boeken aanschaft. Misschien kun je hiermee wel een lange tijd vooruit. Je kunt natuurlijk ook altijd boeken opnieuw lezen. Zo ben ik nu voor de derde keer de Harry Potter boeken aan het lezen. Voor mij is dat geen uitzondering; boeken die ik met veel plezier heb gelezen heb ik vaak (meerdere keren) herlezen. Het kost je helemaal niets en je kunt weer opnieuw duiken in een verhaal wat je eerder al zo enorm heeft geboeid.

Heb jij nog tips om met een beperkt budget te kunnen lezen?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “6x tips om te lezen met een beperkt budget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *