Boek review: Anna and the French kiss – Stephanie Perkins

Toen ik vorige maand vakantie had was ik echt toe aan ontspanning. Mijn concentratievermogen was te laag om een film te kunnen kijken en wat ik ook probeerde, ik bleef een vrij onrustig gevoel houden. Ik wilde zelfs spontaan een vakantie naar Spanje boeken om daar aan het strand, zwembad of op een terrasje even helemaal niets te moeten en gewoon een beetje voor me uit te staren terwijl ik geniet van een koude cola. Maar toen ik zag dat het in daar nu 15ºC is in plaats van t-shirt weer, vervloog dat idee ook. In een laatste poging mijn hoofd leeg te maken pakte ik een boek op wat ik al een behoorlijke tijd in mijn kast had staat, maar waar ik nooit aan toe was gekomen om te lezen. Met succes. In plaats van nutteloos door social media te scrollen zonder voldaan gevoel, zat ik met mijn gedachten in Parijs. Ik pakte regelmatig het boek op, merkte weer hoe fijn het is om te lezen, en las hetzelfde boek nog binnen een week uit. Opeens lukte het me om uren achter elkaar te lezen zonder verveeld te raken. De laatste keer dat dat me lukte was toen ik Carve the Mark las afgelopen zomer. Weer tijd voor een boek review dus.

“Girl scouts didn’t teach me what to do with emotionally unstable drunk boys.” ~ Anna

Anna heeft eindelijk haar leventje op orde. Na de zomervakantie gaat ze samen met haar beste vriendin voor het laatste jaar naar de middelbare school, ze wordt steeds beter in het schrijven van kritische filmanalyses, ze heeft haar nummer 1 universiteit al uitgekozen en die hele leuke collega (Toph) van de bioscoop begint steeds meer op een serieus vriendje te lijken. Dat valt allemaal opeens weg als haar vader haar besluit naar een kostschool in Parijs te sturen. 4383 mijlen van haar huis in Atlanta verwijderd. In een andere stad waar ze niemand kent, de weg niet weet en de taal niet spreekt moet ze een nieuw bestaan gaan opbouwen. Ze heeft heimwee, haat haar vader en wil terug naar huis. Totdat haar buurmeisje haar voorstelt aan de knappe Etiène St. Clair die haar hart veroverd met zijn Britse accent.

“For the two of us, home isn’t a place. It is a person. And we are finally home.” ~ Anna

Dit boek is een combinatie tussen Wild Child en Eleanor & Park met een tintje Nicolas Sparks. Net als in Wild Child wordt het hoofdpersonage tegen haar wil in naar een kostschool in Europa gestuurd waar ze aansluit bij een vriendengroepje. Net als in Eleanor & Park wordt het hoofdpersonage verliefd, alleen is het iets gecompliceerder omdat ze vlinders in haar buik krijgt bij de gedachte aan Toph en St. Clair. En net als in alle Nicolar Sparks boeken komt er plotseling heftig nieuws wat de wereld van de personages op z’n kop zet. Maar Stephanie Perkins heeft het wel eigen gemaakt. Het is geen slap kopie van hetgeen wat anderen hebben gedaan. Wellicht doordat dit al haar derde novel is en de voorgaande twee boeken tot hetzelfde genre behoren. Het boek is leuk, leest heel erg makkelijk weg, maar ondanks de plot twists die het verhaal met zich meebrengt, blijft het einde zeer voorspelbaar. Maar in Anna and the French kiss heb ik dat niet als storend ervaren, het is juist een opluchting om te weten dat het eindigt zoals je 401 pagina’s hoopte dat het zou eindigen. Een aanrader voor iedereen die opzoek is naar een young adult boek en even wil wegzwijmelen of heimwee heeft naar het mooie Parijs. Wellicht iets minder geschikt voor iemand die een break-up nog moet verwerken…

Wat is het laatste boek dat jij hebt gelezen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *