Boek review: The Ballad of Songbirds and Snakes – Suzanne Collins

boek book reading lezen The Ballad of Songbirds and Snakes De balade van zangvogels en slangen suzanne collins de hongerspelen the hunger games prequel

Toen ik weer eens door een reclamefoldertje aan bladeren was zag ik een advertentie van een boek dat eind mei uit zou komen. Het ging om een prequel van de Hongerspelen (The Hunger Games) genaamd The Ballad of Songbirds and Snakes. Het koste me heel wat moeite om aan een Engelstalige versie te komen in plaats van een Nederlandstalige, maar het is me gelukt. Een paar dagen na de verschijningsdatum vond ik dit dikke boek in mijn brievenbus en ben ik meteen begonnen met lezen.

“That is the thing with giving your heart. You never wait for someone to ask. You hold it out and hope they want it” ~ Lucy Gray Baird

Het verhaal speelt zich in dezelfde wereld af als de Hongerspelen, echter vinden de gebeurtenissen 64 jaar eerder plaats. Je volgt het leven van Coriolanus Snow die een bekende in de triologie is. In The Ballad of Songbirds and Snakes is hij 18 jaar en zit hij in zijn laatste jaar van de Academy. Hij is samen met 23 andere studenten geselecteerd om voor het eerst mentor te worden van de kinderen die de arena in moeten. Hier vechten zij voor hun leven totdat er één overblijft. Dit doen ze om de oorlog, die 10 jaar eerder is beëdigd, te blijven herinneren. De taak van Coriolanus is om zijn tribuut te helpen en ervoor te zorgen dat ze in leven blijft.

“I think there’s a natural goodness built into human beings. You know when you’ve stepped across the line into evil, and it’s your life’s challenge to try and stay on the right side of that line.” ~ Lucy Gray Baird

Dit boek is opgesplitst in drie delen. Het eerste deel voelt als een zeer lange introductie en bouwt op naar de Hongerspelen. Je leert hier de karakters kennen en de setting van het verhaal. In tegenstelling tot de wel bekende 74e Hongerspelen, gaat het er tijdens de 10e er behoorlijk anders aan toe. Dat was even wennen. In de eerste pagina’s moest ik er inkomen, maar eenmaal op gang wilde ik door blijven lezen. Ook voordat de Hongerspelen plaatsvinden gaat het er bruut aan toe. Meer dan tien karakters zijn vermoord voordat de kandidaten de arena in moeten.

Het tweede deel speelt zich af in en rondom de arena van de Hongerspelen. Dit deel was erg spannend waardoor het moeilijk was om het boek weg te leggen. Ik zat middenin het verhaal en wilde natuurlijk onwijs graag weten hoe het zou aflopen. Wie zou de winnaar worden? En hoe ver zullen Cornelius en zijn tribuut het redden?

“Snow lands on top!” ~ Coriolanus Snow

Het derde deel speelt zich af na de Hongerspelen. Wat er precies gebeurt zal ik niet zeggen, om niets te verklappen. Wel vond ik dat dit deel erg lang duurde en vrij onnodig was. Het boek had echt ruim 150 pagina’s minder kunnen hebben met een mooi open einde. Dan was er nog ruimte voor een vervolg of speculatie. Er gebeurd wel van alles in dit laatste deel waardoor er genoeg spanning is. Ik vroeg me echter steeds af waar het naartoe zou gaan. Naar mijn idee waren de Hongerspelen afgelopen en daarmee ook het verhaal. Gelukkig werd op de allerlaatste pagina duidelijk waarom deze gebeurtenis voor Coriolanus plaats vond.

Ik vond het een onwijs leuk boek om te lezen. Ik zou fans van The Hunger Games zeker aanraden om deze prequel ook te lezen. Ik denk ook dat dit boek ook geschikt is om te lezen als je de andere drie boeken nog niet hebt gelezen. Ik denk juist dat het dan een stuk spannender is omdat je nog niet weet waar het leven van Snow gaat eindigen. Ben je benieuwd naar dit boek geworden en wil je het ook lezen? De Ballade van Slangen en Zangvogels kun je hier bestellen.

Heb jij The Hunger Games gelezen of gezien?

Cheers!
Sandra-Anna

*Dit artikel bevat een affiliate link. Dit betekend dat ik een erg klein percentage van jouw aankoopbedrag krijg. Jij hoeft hier niet meer voor te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *