De ‘dit of dat’ boeken tag

boek boeken book books lezen reading read bed

Het was al weer heel erg lang geleden dat ik voor het laatste een tag heb ingevuld, dus het leek me wel eens leuk om dit weer een keertje te doen. Ik ging op zoek naar een leuke tag die ik zou kunnen invullen en zag toen bij meerde blogs deze tag over boeken en mijn leesgedrag. Het zijn dertien vragen waarbij ik steeds uit twee opties moet kiezen. Benieuwd naar mijn antwoorden? Lees dan verder!

1. Audioboek of een echt boek?

Ik moet eerlijk bekennenen dat ik in mijn hele leven nog maar naar twee of drie audioboeken heb geluisterd. Destijds beviel het me wel, maar trok het me waarschijnlijk niet genoeg om het vaker te doen. Ik luister dan liever naar een korte podcast van een uur. Mijn voorkeur gaat dus uit naar het lezen van een boek. Dat kan ik ook op mijn eigen tempo doen en er echt even een momentje voor nemen.

2. Zachte of harde kaft?

Een zachte kaft! Mijn favoriete boeken zijn paperbacks. Hardcovers schijnen de luxere variant van paperbacks te zijn, maar deze hebben nooit mijn voorkeur gehad. Ze staan misschien mooi in je boekenkast, maar ik ben zo iemand die de rug van boeken verbuigt. Ze zien er dan uit alsof ze met veel liefde zijn gelezen – wat natuurlijk ook zo is. Ik heb liever een boekenkast die ‘leeft’ dan eentje waar alleen maar boeken in staan puur als decoratie. Bovendien zijn paperbacks een stuk lichter waardoor ze makkelijker vasthouden en mee te nemen zijn.

3. Fictie of non-fictie?

Dit is voor mij een hele makkelijke; ik kies dan voor fictie. Ik heb best wat non-fictie boeken gelezen, maar dat was voornamelijk voor mijn studie. Het mooie aan lezen vind ik dat je helemaal kunt wegdromen in een soort fantasie wereld. Dat wegdromen, wat ik juist zo fijn vind aan lezen, heb ik niet als ik non-fictie lees. Ik word dan niet meegenomen in het verhaal zoals dat bij fictieve boeken wel het geval is.

4. Verzonnen of de echte wereld?

Ook hier kies ik voor verzonnen. Boeken die zich in de echte wereld afspelen vind ik heel leuk om te lezen omdat het jou leven zou kunnen zijn. Het is realistisch. Maar als ik mijn favoriete boeken moet opnoemen, dan spelen deze zich allemaal af in een verzonnen wereld. Young adult science fiction is nog steeds mijn favoriete genre.

boek book reading lezen

5. Harry Potter of Twilight?

Ik denk niet dat je mij een makkelijkere vraag kunt stellen. Welk boek of serie je ook tegenover Harry Potter zet, ik zal altijd voor de wizzarding world kiezen. Ik heb alle Twilight boeken wel gelezen en de films gezien, maar dit kan voor mij bij lange na niet tippen aan Harry Potter waarmee ik ben opgegroeid. Ik ben de boeken inmiddels voor de derde keer aan het herlezen en heb de films al ontelbare keren gezien (bij 64 ben ik gestopt met tellen). Ik zal niet zo ver gaan door mezelf een fan (of Potterhead) te noemen, maar een favoriet is het zeker wel.

6. Geleend of gekocht?

Dan kies ik toch voor kopen. Ik leen eigenlijk nooit boeken van anderen. Vroeger toen ik gratis boeken van de bibliotheek kon lenen deed ik dat wel erg veel, maar tegenwoordig niet meer. Als ik een boek wil lezen, dan koop ik het gewoon. Ik weet dat sommige mensen heel zuinig op hun boeken zijn en zou dan ook te bang zijn dat ik het exemplaar per ongeluk beschadig. Wel vind ik het geen probleem om mijn boeken aan vrienden of familie uit te lenen.

7. Boekenwinkel of online?

Af en toe vind ik het wel leuk om door een boekenwinkel te lopen om te kijken welke boeken er uit zijn gekomen. Dit deed ik met name een aantal jaar geleden toen online kopen nog niet zo populair was als nu. Alle boeken die ik zelf kocht kwamen toen ook rechtstreeks uit de boekenhandel. Nu ben ik iemand die eerst online gaat zoeken naar het boek om vervolgens op meerdere websites te vergelijken om de beste prijs te krijgen. Op deze manier heb ik mezelf al honderden Euro’s bespaard. Meestal bestel ik mijn boeken dan ook online omdat het hier een stuk voordeliger is. Bovendien heb ik tegenwoordig helemaal niet meer zoveel tijd om naar een boekenwinkel te gaan.

8. Eenmalig boek of trilogie?

Dan kies ik uiteraard voor een trilogie. Als je een boek heel leuk vindt, dan is er toch niets fijner dan dat er nog twee (of meer) boeken zijn geschreven? Als je een losstaand boek leest moet je zelf gaan bedenken hoe het met de karakters af gaat lopen. De schrijver van trilogieën heeft vaak al meesterlijke dingen bedacht voor het vervolg die ik zelf nooit zou kunnen bedenken.

9. Zwaar en dik of lief en kort?

Ik houd helemaal niet van dikke pillen. Als ik lees is dat puur voor ontspanning en vermaak. Ik wil dan niet al teveel hoeven na te denken en gewoon lekker wegdromen. Een vereiste van mij is dan ook vaak dat een boek lekker wegleest. Ik merk dat ik dan ook veel meer plezier haal uit het lezen en een stuk makkelijker de pagina’s omsla.

boek book reading lezen

10. Romantisch of actie?

Romantisch! Ik heb helemaal niets met actie. Ik vind actiefilms bijvoorbeeld wel leuk, maar de achtervolg- of vechtscènes kunnen wat mij betreft mij best achterwege worden gelaten. Alleen de uitkomst van zo’n scène vind ik relevant. Van romantiek daarentegen kan ik wel smullen en vind ik heerlijk om naar te kijken óf te lezen.

11. Lezen in een knusse omgeving of in de zon?

Ik ben helemaal geen liefhebber van de zon. Sterker nog; ik kan me echt niet voorstellen waarom mensen honderden of soms zelfs wel duizenden Euro’s zouden betalen om op vakantie te gaan naar een plek waar het 30+ graden is. Je begrijpt het al; ik lees het liefst in een knusse omgeving. Bijvoorbeeld op mijn favoriete plekje op de bank, onder een dekentje en met een kopje thee. Ook in bed lees ik erg graag; met name voordat ik ga slapen.

12. Warme chocolademelk of koffie?

Om heel eerlijk te zijn ben ik niet zo’n grote fan van allebei. Koffie drink ik sowieso niet en warme chocolademelk maar heel weinig. Van een vol glas warme chocolademelk word ik namelijk altijd misselijk. Een halve mok vind ik op een koude winterdag wel lekker, maar meer dan drie per jaar zal ik er niet drinken.

13. Eerst de recensie lezen of zelf beslissen?

Bijna alle boeken die ik lees heb ik zelf uitgezocht. Ik kan meestal op basis van de achterflap best een goede indruk krijgen om te bepalen of ik dit boek leuk ga vinden of niet. De laatste tijd volg ik wel een aantal boekenblogs. Als ik daar een interessant boek tegenkom wat een goede review heeft gekregen zal het boek waarschijnlijk wel hoger op mijn ‘nog te lezen’ lijstje komen te staan. Mijn mening zal het verder vrij weinig beïnvloeden. Ik ga dus absoluut niet opzoek naar boekreviews voordat ik een boek aanschaf of ga lezen.

Vind jij het leuk om deze tag ook in te vullen? Doe het dan gerust! Deel me dan ook vooral jouw bijdrage want ik vind het leuk om dit te lezen.

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *