Movie Monday #24: Athlete A

Vanaf het moment dat ik de trailer van Athlete A op YouTube voorbij zag komen wist ik dat ik deze documentaire moest kijken. Het is een schokkend onderwerp waar ik veel over heb gelezen. De documentaire zag eruit als een must see, al helemaal voor mij als turnster en trainer.

“All I can say is the athletes did not look happy. Ever.”

Athlete A gaat over het schandaal rondom Larry Nassar. Hij was jarenlang vrijwillig de sportdokter voor het nationale vrouwen turnteam van de Verenigde Staten. Twee jaar geleden is aan het daglicht gekomen dat hij al die jaren vrouwen en meisjes seksueel heeft misbruikt. Alle meldingen die hiervan zijn gemaakt werden door USA Gymnastics in de doofpot gestopt. De CEO met een achtergrond in marketing was bang om hun reputatie te verliezen. Het gevolg hiervan was dat Nassar gewoon door kon gaan en al die meisjes zich niet gehoord voelden en geen gerechtigheid kregen. Tot een aantal zeer dappere turnsters naar voren stapten en hem publiekelijk beschuldigden.

“I was dealing with an organization that didn’t give a rat’s ass about children, that cared only about itself and that was covering up rape.”

Deze documentaire is niet leuk of mooi. Hij is schokkend en aangrijpend. Ik heb het gevoel dat Athlete A eindelijk het echte verhaal verteld, ondanks dat je deze liever niet wilt horen. Het seksueel misbruik van Nassar komt nu eindelijk aan het daglicht, maar wat hij heeft gedaan was vele malen erger dan ik had verwacht. Ik ben onwijs blij dat dit mij als jonge turnster bespaard is gebleven, maar voelde heel erg mee met de honderden meisjes en vrouwen die het wel is overkomen. Mijn empathie tijdens het bekijken van deze film was dan ook erg groot. Wat ik er nog meer over kan zeggen is dat Athlete A wat mij betreft steengoed is en iedereen deze documentaire moet gaan bekijken.

Heb jij Athlete A al gezien?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *