6x tips om je eigen haar te knippen

schaar scissor scissors pink roze hairdresser haircut haar knipbeurt kapper

Als je mij op Instagram volgt, dan is het je vast niet ontgaan dat ik afgelopen weekend mijn eigen haar heb geknipt. Niet zo’n beetje ook niet, want er is meer dan 10 centimeter vanaf. Zelf ben ik erg tevreden over mijn nieuwe kapsel. De kapper heeft het wel eens vele malen erger gedaan. In deze blog vertel ik je hoe ik het heb aangepakt. Met deze tips hoef jij ook de quarantaine niet door met dode punten, maar met een mooi fris kapsel. Uiteraard laat ik ook de before & after foto’s van mijn eigen knipbeurt zien.

Disclaimer: de methode die ik heb gebruikt werkt alleen voor lang en recht haar. Als je een flinke bos krullen hebt is dit wellicht niet geschikt voor jou.

1. Bekijk YouTube videos

Het eerste wat ik gedaan heb om mezelf voor te bereiden op deze knipbeurt is heel veel video’s op YouTube kijken. Ik heb meerdere tutorials gekeken van vrouwen en kappers die laten zien hoe jij je eigen haar kunt knippen. Vervolgens heb ik naar fail videos gekeken van vrouwen waarbij het helemaal mis is gegaan. Met name de video van een kapper die uitlegt waarom het niet mooi is geworden was erg nuttig. Hierdoor wist ik beter waar ik op moet letten en wat ik juist niets moet doen. Ik vond bovenstaande video het fijnst. Hier wordt duidelijk uitgelegd wat je wel en juist niet moet doen. De methode van deze video heb ik dan ook gebruikt om mijn eigen haar te knippen.

2. Was je haar

Voordat je begint is het erg belangrijk dat je jouw haar wast zodat het helemaal schoon en verzorgd is. Bovendien zorgt het gewicht van het water er ook voor dat je haar rechter wordt doordat het naar beneden wordt getrokken. Ik heb zelf mijn haar daarna in een handdoek en aan de lucht laten drogen. Voor mij was dat prima. Als je van nature een lichte slag in je haar hebt, dan kun je het beter met een föhn droogmaken of stijlen.

3. Verdeel je haar in vier

In de YouTube tutorial wordt het haar in vier gelijke stukken verdeeld. Zelf draag ik mijn haar altijd in een zijscheiding, dus heb ik die laten zitten. Mijn haar aan de achterkant heb ik wel in het midden verdeeld zodat deze gelijk zijn. Ik ben niet zo goed in het maken van een rechte scheiding, dus hier heb ik het langst over gedaan. Neem ook echt de tijd om deze scheidingen goed te doen. Als deze scheef zijn, dan wordt jouw kapsel dat ook.

Haar knippen haircut

4. Zorg dat je staartjes recht zijn

Zoals je in de tutorial kan zien, moet je een staartje maken van iedere sectie. Het is heel erg belangrijk dat deze recht naar beneden gaan. Als ze ook maar een beetje afwijken, betekend dit dat jouw haar scheef geknipt zal worden. In alle video’s op YouTube waarbij het knippen mis gaat, komt dit doordat deze staartjes niet recht zijn. Voor de twee staartjes aan de achterkant heb je écht iemand anders nodig. Ik heb het meerdere keren zelf geprobeerd, maar iedere keer als ik de haarelastiekjes omlaag trok gingen ze scheef. Ik heb het op meerdere manieren geprobeerd zoals met mijn andere arm of wisselend van arm. Iedere keer ging het helaas niet helemaal goed. Toen mijn vriend de staartjes voor me omlaag trok was het in een keer goed. Als een ander dit voor je doet, zorg dan ook dat ze meteen de elastiekjes op de juiste hoogte hangen.

5. Hang je elastiekjes even hoog

Het meest spannende vond ik het knippen van mijn haar aan de achterkant. Ik kan mijn achterkant natuurlijk niet zien en was bang dat het ene stuk korter zou zijn dan het andere. Door ervoor te zorgen dat beide achterste elastiekjes even hoog hangen kun je dit voorkomen. Mijn haar was lang genoeg om mijn staartjes naar voren te halen om het te vergelijken. Als dit bij jou niet zo is kun je met een timer een foto van je achterkant maken. Ik heb er ook voor gezorgd dat de twee elastiekjes aan de voorkant even hoog hingen. Tot slot heb ik gekeken of alle puntjes die ik af zou knippen even lang waren.

6. Het knippen

Gebruik geen botte schaar. Zorg er dus voor dat jouw schaar heel scherp is. Zelf heb ik het schaartje gebruikt waar een aantal jaar geleden mijn hechtingen mee zijn losgeknipt. Ik ging er vanuit dat als je er een hechting mee kunt knippen, je er ook wel haar mee kan knippen. Hoe je jouw haar knipt is ook erg belangrijk. Je mag het namelijk niet recht afknippen. Om te zien hoe het wel moet verwijs ik je graag weer naar de YouTube tutorial.

 hairdresser haircut haar knipbeurt kapper before and after

 hairdresser haircut haar knipbeurt kapper before and after

Door al bovenstaande tips te volgen is het mij gelukt om mijn haar te knippen zonder dat het schots en scheef is. Ik heb in de spiegel nog even gekeken en een aantal stukjes bijgewerkt. Daarna heb ik er nog laagjes ingeknipt. Hoe dat moet wordt ook allemaal in die video uitgelegd. Mijn laagjes heb ik iets meer dan een centimeter gemaakt. Als ik het opnieuw zou doen, dan zou ik deze laagjes nog wat korter knippen zodat het meer opvalt. Mijn knipbeurt is niet perfect en een goede kapper zal het ongetwijfeld beter kunnen. Toch ben ik erg tevreden over mijn haar en heel erg blij dat ik het heb gedaan.

Ben jij van plan om je eigen haar te knippen of heb je dit al gedaan?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *