7 tips voor vrouwen met een droge & gevoelige huid

Hoe het is om een extreem droge en gevoelige huid te hebben weet ik als geen ander. Meerdere keren per dag moet ik mijn handen met een crème insmeren omdat ze anders te droog aanvoelen en als ik een normale pleister of tape aftrek creëer ik schaafwonden. Soms denk ik dat mijn huid niet alleen de kleur van porselein heeft, maar ook de breekbaarheid. Vandaag deel ik een aantal tips voor een droge en gevoelige huid die bij mij heel erg hebben geholpen.

1. Scheren

Met een lady shave op een droge huid is scheren eenvoudig en het klusje snel geklaard. Maar mijn huid was daarna altijd zichtbaar heel droog en bodylotion, bodybutter of crème irriteerde enorm. Wat helpt is om eerst een scheerschuim voor een gevoelige huid aan te brengen en daarna met een hand scheermesje (eventueel met verzorgende strips) voorzichtig je benen te scheren en de restjes met wat water afspoelen. Huidcellen worden hierdoor niet meegenomen door het mesje en de huid zal minder droog aanvoelen.

2. Goed smeren

Ik hoor regelmatig dat je verslaafd kunt raken aan veel lippenbalsem smeren. Maar zeker in de wintermaanden hebben mijn droge lippen gewoon wat meer verzorging nodig. Wat helpt om je lippen niet “verslaafd” te laten worden aan het gebruik van een balsem, is om in plaats van vaseline-achtige balsems zoals Libello te kiezen voor eentje waar veel munt inzit. Dit tintelt een beetje (wat ik prettig vind aanvoelen) maar is ook verzorgend en hersteld je beschadigde lippen. Die van Burt’s bees is momenteel een favoriet bij mij. Als je lichaam of je handen droog zijn (bijvoorbeeld na het wassen) kun je deze insmeren met een bodylotion, bodybutter of crème voor hydratatie. Mocht je toch nog irritaties krijgen, probeer dan een parfum vrije variant. Je dag beginnen met een dagcrème en eindigen met een nachtcrème is ook geen slecht idee. Gewoon lekker blijven smeren dus!

3. Pleisters

Dat de waterbestendige pleisters niet plakken is geloof ik algemeen bekend. Daarom gebruiken vele standaard de Hansaplast pleisters die extra stevig blijven zitten, want je wilt niet dat je pleister er opeens afvalt. Als je ook net als ik bij jezelf twee schaafwonden creëert op de plek waar eerst de plakstrips zaten, dan is het een goed idee om de witte ‘sensitive’ pleisters  voor een gevoelige huid te proberen. Deze blijven net zo goed zitten, zijn een stuk elastischer en veel makkelijker te verwijderen zonder dat je je huid meeneemt.

4. Tape verwijderen

Het enige wat helpt bij het verwijderen van tape (bijvoorbeeld degene die de fysio aanbrengt) is om het lichaamsdeel te laten weken in water bijvoorbeeld in een bad of met een washandje onder de douche. Verwijder de tape stukje voor stukje terwijl je het randje goed nat blijft maken. Als je je huid vervolgens goed afdroogt kun je daarna gewoon weer nieuwe tape opplakken mocht dit nodig zijn. De tape er in een ruk vanaf trekken is misschien fijner en minder pijnlijk, maar als je wilt voorkomen dat je wondjes krijgt, kun je het beste de tape laten weken en langzaam verwijderen.

5. Vaseline

Als je echt hele extreem droge plekken hebt, kun je deze insmeren met een beetje vaseline. Deze “zalf” voedt je huid veel meer dan een bodybutter en houdt het soepel. Regelmatig smeren kan bovendien geen kwaad. Ook hierbij kun je – mocht je alsnog irritaties krijgen – een parfum vrije variant proberen. Vind je vaseline te plakkerig omdat het niet zo snel intrekt? Uierzalf (hiervan is ook een parfum vrije variant te verkrijgen) is ook zeer voedend en trekt een stuk sneller in je huid.

6. Deodorant

Zweetoksels wil niemand hebben, maar dat verkies ik toch boven geïrriteerde en prikkende oksels. Om dat te voorkomen helpt het om naar het etiket van je deodorant te kijken. Bij mij zorgt vaak alcohol voor die irritatie van mijn huid. Let er dus op dat tussen de ingrediënten die vermeld staan op je flacon, er geen “benzyl alcohol” tussen staat. Ook niet een klein beetje. Probeer het gebruik van deodorant net na het ontharen ook te voorkomen.

7. Ongelijke brug

En voor de turners onder ons die na een paar beurtjes op de ongelijke brug al heel hun handen open hebben liggen of stukjes huid eraf hebben, heb ik ook nog een laatste tip: doe geen brug meer. Grapje. Wat ik heb gemerkt dat bij mij helpt is ervoor zorgen dat de huid van je handen soepel en gehydrateerd blijft. Probeer eelt op te bouwen, maar voorkom dat dit bultjes gaan worden. Als dat zo is kun je het het beste een beetje wegvijlen of knippen. Doordat het eelt is zit er geen gevoel in en doet het ook totaal geen pijn. Als je de eeltbultjes wel laat zitten heb je kans dat deze in een keer eraf gaan en de goede en nog levende huid eronder meeneemt waardoor je meteen een joekel van een blaar hebt. Probeer er ook voor te zorgen dat je huid egaal is, kleine bultjes of losse velletjes kun je het beste even verwijderen voordat je aan de legger gaat slingeren. Tot slot kan het helpen om turnleertjes te dragen. Zelf heb ik hier (nog) geen ervaring mee, maar mijn medeturners geven aan dat zij aanzienlijk minder blaren hebben als ze hun leertjes gebruiken.

Heb jij nog tips voor vrouwen met een droge/gevoelige huid?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *