Dingen waar ik blij van word

Laatst las ik op Cynthia.nl een blog over de dingen waar zij écht blij van werd. Dat zette me wel even aan het denken. Want soms heb ik het gevoel dat ik de hele dag bijna niets anders doe dan studeren. Dat ik geen tijd heb om leuke dingen te doen – studeren valt voor mij in ieder geval niet onder de noemer ‘leuke dingen doen.’ De lieve mensen om mij heen maken mij heel erg blij, gelukkig zelfs. Maar ik wilde iets dieper graven dan het overduidelijke. Dus vandaag sta ik even stil bij alle dingen die mij blij maken.

Foto: Christien Fonken Fotografie

Turnen

Oké, misschien is deze ook niet heel erg verassend als je me kent of mijn blog al wat langer volgt. Sinds ik in groep 3 van de basisschool zat, zit ik op turnen. Jarenlang heb ik dit recreatief een uurtje in de week gedaan. Maar sinds ik turnles ben gaan geven (inmiddels ben ik hiermee gestopt) kriebelde het om meer te turnen, om echt te gaan trainen en beter te worden. Door een aantal blessures kan ik niet alles meer en kan ik niet trainen zoals ik dat het liefst zou willen. Maar hetgeen wat ik nog wel kan doe ik met ontzettend veel plezier. Ik vind het heerlijk om lekker op de balk te staan, om te zweven door de lucht op vloer en om steeds verder te komen op brug. Turnen is een momentje waarin ik werk aan mezelf, puur voor mezelf. Ik hoef niemand te pleasen, ik heb geen enkele druk van buitenaf. Het is mijn intrinsieke motivatie die ervoor zorgt dat ik drie keer per week in de turnhal te vinden ben en ik kan me geen leukere vrijetijdsbesteding voorstellen.

Een productieve dag

Sinds de Pre-Master heb ik continue het gevoel dat ik productief moet zijn. Dat alles wat ik doe nuttig moet zijn en ik aan de gang moet blijven. Vroeger kon ik uren achter elkaar series kijken, nu houd ik het net een aflevering vol voordat het gevoel dat ik íéts moet doen weer begint te kriebelen. Met name als ik het druk heb met mijn studie, en er nog veel open taken op me liggen te wachten, kan ik erg blij zijn als ik aan het einde van de dag veel van deze taken af heb kunnen strepen. Het gevoel dat ik productief ben geweest en weer een stapje dichterbij ben doet me goed. Dan kan ik tevreden terug kijken op mijn dag en ’s avonds zorgeloos in slaap vallen.

Werken bij de Efteling

Sinds een paar weken ben ik werkzaam in horeca van de Efteling. Ik solliciteerde omdat ik graag meer horeca ervaring op wil doen en hoorde dat werken bij de Efteling ontzettend leuk is. Ik begon in de bediening, maar sta inmiddels (op eigen verzoek) bij de zelf-service. Voorlopig bestaan mijn werkzaamheden uit tafeltjes schoonmaken, gasten helpen en betoveren, maar hier zullen sapjes maken en kassa-werkzaamheden nog bijkomen. Ja, ik heb een Bachelor diploma en zou prima een baantje kunnen vinden dat hieraan gerelateerd is en waarmee ik zou werken op ‘niveau.’ Maar het feit dat ik dat nu niet doe, maakt waarom ik het zo heerlijk vind om dit werk te doen. Buiten dat ik het ontzettend leuk vind om in het park te werken en de hele sfeer mee te krijgen (en er zelfs onderdeel vanuit te maken) vind ik het fijn om gewoon even niet mijn hersens op volle toeren te laten lopen. Natuurlijk moet ik mijn kop er wel bij houden, maar de werkzaamheden vragen veel minder mentale energie van me dan wanneer ik aan het studeren ben.

Mooie cijfers halen

Op het HBO kon ik nog veel achterover leunen, had ik een zeer relaxt leventje waarin ik meer bezig was met turnen en films kijken dan met studeren en tentamens halen. Het was gewoon niet nodig. Op een rustig tempo maakte ik mijn opdrachten en ik ging naar de college’s waar ik aantekeningen maakte. Een paar dagen voor het tentamen nam ik die een paar keer door en meer had ik eigenlijk niet nodig om de tentamens met goede cijfers te halen. Helaas voor mij is dat verleden tijd en moet ik nu, in tegenstelling met toen, er wel hard voor werken. Naast lectures volgen vereist deze opleiding veel inzet en motivatie. Bijna ieder uur van de dag ben ik aan het studeren. Aantekeningen bijwerken, papers lezen, reports schrijven, etcetera. Studeren slokt al mijn tijd op wat soms behoorlijk frustrerend kan zijn. Maar ik wordt ontzettend blij als dat harde werken wordt beloond met een mooi cijfer. Dan heb ik niet voor niets zo hard gewerkt en het ook echt verdient.

Vrijwilligerswerk

Voor vele is geld de grootste motivatie om te werken, je hebt het immers nodig om van te leven. Maar vrijwilligerswerk doen levert veel meer op dan dat. Werken in een team met gelijk gestemde waarmee je samenwerkt aan/voor een gezamenlijk doel. Het ‘een team, een taak’ gevoel komt hierbij sterk naar boven. Maar hierdoor is er wel meteen een soort connectie met andere collega’s. Er heerst altijd een ontzettend goede sfeer omdat iedereen er vrijwillig is en niemand er ‘moet’ zijn. Vaak zijn het ook tijdelijke projecten, waardoor er geen dagelijkse sleur in het werk komt. Bovendien kom ik op plekken waar ik normaal niet zou mogen komen en heb ik onbeschrijfelijk mooie dingen mee mogen maken. Naast dat het ontzettend leuk en gezellig is, geeft het me ook veel voldoening. Ook geïnteresseerd geworden? 9 en 10 maart organiseert NLDoet de grootste vrijwilligers actie van Nederland en kun je bij jou in de buurt in actie komen. Zelf vind ik het allerleukste om vrijwilliger te zijn bij sportevenementen, hiervoor ben je bij EventMakers op het juiste adres. Deze zomer kom ik weer in actie tijdens het EK/WK volleybal, waar ik erg naar uitkijk. Overigens is dit niet gesponsord, vrijwilligerswerk doen maakt mij gewoon blij.

Rust momentjes

Ja, ik word heel blij van een productieve dag, maar ik word ook blij als ik op zo’n productieve dag even een momentje voor mezelf kan hebben. Met name als ik merk dat ik teveel aan mijn hoofd heb (wat nu gelukkig niet het geval is) merk ik dat ik het heel fijn vind om even iets te doen waarmee ik kan ontspannen. Voor mij is dat bijvoorbeeld een hoofdstuk uit een boek lezen, een Doodle of the Day maken, of in de zomer een lekker balletje slaan.

Dit zijn de dingen waar ik blij van word, waar word jij blij van?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *