Een kijkje in mijn kasboekje

Geld
Artikelen waar beschreven wordt hoeveel iemand verdiend, met welk beroep en leeftijd vind ik altijd mega interessant om te lezen. Ik kan het dan ook niet laten om mezelf met die persoon te vergelijken. Bij sommige artikelen staat ook beschreven waar ze hun geld aan uitgeven en dat kan ik soms wel met verbazing lezen. Zo las ik een keer dat iemand €4500,- per maand verdiende maar aan het einde van de maand niets overhield om te sparen. Dan vraag ik me echt af hoe je dat voor elkaar krijgt. Enfin, mij leek het leuk om dit ook eens op papier te zetten. Wel zonder mijn maandinkomen te delen, want dat vind ik iets te privé.

Mijn inkomen

Ik ben heel erg ambitieus en vraag me altijd af of ik niet meer zou moeten verdienen dan ik nu doe. Op vergelijkingssites zegt de ene dat ik veel meer zou mogen verdienen, maar de andere zegt weer dat ik al meer dan gemiddeld verdien. Ik vond het dan ook een fijnere graadmeter om hier met een oud-studiegenootje van me over te praten. Zij heeft immers dezelfde achtergrond en ongeveer evenveel ervaring. Onlangs heb ik ontslag genomen en heb ik een andere baan gekregen waar een flinke salarisverhoging bij zat. Daar was ik enorm blij mee. Alhoewel ik soms nog steeds afvraag of ik niet meer zou moeten verdienen (ik blijf een hebberige Nederlander) ben ik op dit moment heel erg tevreden met mijn salaris. Ik denk dat ik het met mijn opleiding en ervaring zeker niet slecht doe. Bovendien kan ik iedere maand goed rondkomen en zit er nog groei in mijn salaris.

Mijn uitgaven

Mijn vaste lasten zijn toch echt wel mijn grootste uitgaven iedere maand. Mijn vriend en ik hebben een gezamenlijke rekening waar we allebei iedere maand een bedrag op storten. Hiervan betalen we onze huur, gas, water en licht, doen we boodschappen, maar betalen we ook leuke dingen van. Ons Netflix abonnement wordt ook standaard iedere maand van de gezamenlijke rekening afgeschreven. Als we een bijvoorbeeld een dagje weg gaan, uit eten gaan of op vakantie gaan dan betalen we dat ook van deze rekening evenals cadeautjes voor familie en vrienden. Uiteindelijk gaat 36% van mijn inkomen naar deze rekening.

Hiernaast is mijn zorgverzekering ook niet heel goedkoop. Ik ben aanvullend verzekerd en daar betaal je gewoon wat meer voor. Ik vond het altijd maar een enorm bedrag wat je iedere maand moet betalen en wat ik er gelukkig – even afkloppen – nog nooit uit heb gehaald. Nu weet ik dat het maar 5,5% van mijn inkomen is, waardoor het opeens niet meer zo’n groot bedrag lijkt. Verder gaat er 3% van mijn inkomen op aan het hebben van mijn auto. Ik heb hele lieve ouders die nog steeds mijn verzekering betalen, maar de wegenbelasting en benzine betaal ik zelf. Ik probeer zoveel mogelijk met de fiets naar mijn werk te gaan dus ik verbruik ongeveer een tank benzine per maand. Daar tegenover staat dat ik wel kilometervergoeding van mijn werk krijg (ook als ik op de fiets kom), maar dat ik mijn auto niet maandelijks afschrijf. Tot slot gaat er maandelijks maar 1% van mijn inkomen naar mijn telefoonabonnement. Ik heb een Sim Only abonnement van KPN. Doordat we ook KPN thuis hebben krijg ik maandelijks €5,- korting en extra MB’s waardoor ik niet zoveel hoef te betalen.

Geld

Sparen

Ik vind sparen onwijs belangrijk en stel dit ook echt als een prioriteit. In plaats van te kijken naar hoeveel ik maandelijks uit kan geven, kijk ik naar hoeveel ik maandelijks kan sparen. Ik heb lang van mijn spaarrekening moeten leven en onlangs samen met mijn vriend een hele inboedel moeten kopen waardoor mijn spaarpotje een stuk kleiner is geworden. Dit zou ik graag weer willen aanvullen, omdat ik het fijn vind om altijd iets achter de hand te hebben. Ongeveer 25% van mijn inkomen gaat dan ook linea recta naar mijn spaarrekening. Hier kom ik in principe niet aan. Alleen bij hele grote uitgaven (zoals onze inboedel) spreek ik deze bankrekening aan. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om een pensioen op te bouwen. Mijn vorige werkgever had geen pensioensregeling waardoor ik zelf maandelijks 7% van mijn inkomen op zij zette. Inmiddels heb ik wel een pensioensregeling, maar vind ik het prettig om te weten wat ik heb gespaard en er zelf controle over te hebben. Bovendien kan ik het geld missen dus laat ik het nu zo.

Overig

Na al deze posten houd ik maandelijks nog ongeveer 25% van mijn inkomen over. Ik ben niet iemand die veel of snel geld uitgeeft, omdat ik het zo belangrijk vind om te sparen en ik alles al heb wat mijn hartje begeert. Dit geld blijft dus meestal gewoon op mijn lopende rekening staan totdat het bedrag te hoog wordt en ik het overmaak naar mijn spaarrekening. Zoals je ziet heb ik geen vast bedrag per maand wat ik uitgeef aan kleding, uitgaan, sport of andere dingen. Mijn sportabonnement moet ik ieder jaar in augustus voor een heel jaar verlengen. Doordat het studentensport is, is het heel erg goedkoop. Per maand zou het nog geen 1% van mijn inkomen zijn, dus het is niet iets waar ik voor hoef te sparen om mijn abonnement in augustus te kunnen verlengen. Wel doe ik regelmatig mee aan wedstrijden, deze betaal ik gewoon van mijn lopende rekening. Hier heb ik ook geen budget voor opzij gezet.

Voor kleding heb ik ook geen apart potje. Ik heb periodes waarin ik “veel” kleding koop en maanden waarin ik helemaal niets koop. Dit jaar is mijn kledingstijl behoorlijk veranderd. Nu ik niet meer de hele dag thuis zit, maar vijf dagen per week naar kantoor ga wil ik er wel representatief uitzien. In het begin heb ik dus best wat nieuwe items aangeschaft zodat ik iedere dag leuke kleding aan kon naar werk. Inmiddels heb ik meer dan genoeg nette jurkjes, blazers en blouses dus die hoef ik niet meer bij te kopen. Ik heb nu geen nieuwe kleding meer nodig waardoor ik al een hele tijd lang niets meer heb gekocht. Mocht ik in de stad toch een leuk jurkje (of een ander item) tegenkomen voor een goede prijs en waarvan ik weet dat ik hem veel aan zal trekken, dan neem ik hem uiteraard wel gewoon mee naar huis.

Je kunt dus wel zeggen dat ik van ongeveer 50% van mijn inkomen leef en de andere helft spaar. Volgens het Nibud sparen de meeste mensen maar 10%, daar zit ik dus flink boven. Sparen vind ik belangrijk, maar het is niet zo dat het mijn leven beheerst. Ik doe genoeg leuke dingen en vind het niet erg om daar mijn geld aan uit te geven. Als ik iets graag wil hebben, dan koop ik het ook gewoon. Ik denk wel dat ik iets bewuster omga met mijn geld. Ik spaar liever dan dat ik het opmaak aan iets nutteloos.

Hoe is jouw relatie met geld?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Een kijkje in mijn kasboekje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *