Foto dagboek: Kopenhagen

Kopenhagen København Copenhagen the new port of copenhagen nyhavn

In de zomervakantie mocht ik maximaal vijf dagen vrij nemen waardoor ik besloot mijn vakantie in het najaar te houden. De hele maand november ben ik vrij en aangezien mijn vriend ook nog voldoende vakantiedagen over heeft dit jaar besloten we om een paar dagen naar Kopenhagen te gaan. In deze blog kun je al mijn vakantiefoto’s zien en lezen wat we van dag tot dag hebben gedaan.

Kopenhagen København Copenhagen our savriour's church

Aankomst in Kopenhagen

Op woensdag ochtend vertrokken we ’s ochtends om 4:40 uur naar het vliegveld voor onze vlucht die vroeg in de ochtend zou vertrekken. Aangezien het maar een uurtje vliegen is waren we al rond 8 uur ’s ochtends in Denenmarken en hadden we de nog hele dag voor ons. Het weerbericht gaf aan dat deze eerste dag waarschijnlijk de enige zou zijn met mooi weer waardoor we besloten om naar Our Saviour’s Church te gaan om de toren te beklimmen. De kerktoren is erg mooi maar het uitzicht is nog veel mooier. De trap was helaas nog nat waardoor deze erg glad was, gelukkig zijn we heelhuids boven aangekomen en ook weer naar beneden gegaan. Vanaf deze toren heb je uitzicht over heel Kopenhagen en kun je ook een aantal van de high lights zien zoals Tivoli.

Kopenhagen København Copenhagen our saviour's church

Deze kerk ligt niet helemaal in het centrum van Kopenhagen, maar wel in de buurt van Freetown Christiana. Dit is een wijkje wat wij waarschijnlijk ‘achterbuurt’ zouden noemen. Ze hebben hier hun eigen regels – of wellicht beter gezegd, geen regels. Er wordt dus gewoon op straat softdrugs verkocht in kraampjes op de markt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Onveilig is het er overigens niet.

Kopenhagen København Copenhagen the new port of copenhagen nyhavn

Hierna besloot ik om de twee dingen die ik het liefst wilde zien in Kopenhagen te gaan bezichtigen. Hiermee zouden we ook meteen alle ‘uithoeken’ hebben gehad aangezien de rest van de highlights redelijk dicht bij elkaar in het centrum waren. Nyhaven kon natuurlijk niet ontbreken aangezien dit het meest iconische beeld van Kopenhagen is met de leuk gekleurde huisjes. Deze zie je overigens niet alleen hier, maar op verschillende plekken in de stad.

Kopenhagen København Copenhagen the little mermaid de kleine zeemeermin

Uiteraard zijn we ook naar het beeldje van de Kleine Zeemeermin gelopen. Doordat veel vrienden en familie ons vertelden dat het beeldje in het echt maar heel klein was had ik een voorstelling in mijn hoofd gemaakt van een standbeeld wat maar 30 centimeter hoog was. Ik was dus positief verrast toen deze veel groter bleek te zijn. Vanaf de rotsen bij de haven hebben we de zonsondergang bekeken, waarna we door zijn gelopen naar de Gefion fontein en de Kopenhagen Citadel (een vijfhoekig fort). Na een korte wandeling over de dijken vertelde militairen ons dat ze gingen sluiten en liepen wij door naar Frederiks Church die ook wel de Marble Church wordt genoemd. Deze kerk doet zijn naam eer aan want hij is bijna volledig van marmer gemaakt.

Kopenhagen København Copenhagen royal stables

De tweede dag

Op vrijdag hebben we bijna alle overige highlights van Kopenhagen bekeken. We begonnen bij Christiansborg Palace waar ruiters in de Royal Stables aan het rijden waren. Hiermee hadden we natuurlijk een beetje geluk. Daarna liepen we door naar Strøget, dit is de grootste winkelstraat van Kopenhagen. In deze straat zit ook Illum (een warenhuis vergelijkbaar met de Bijenkorf) waar een dakterras zou zijn.

Kopenhagen København Copenhagen change of guards wissel van de wacht Amielenpalace

Na een beetje rondgewandeld te hebben zijn we doorgelopen naar Amaliensborg palace omdat hier iedere dag om 12:00 uur de wissel van de wacht plaatsvindt. Er was geen afgesloten ruimte of dranghekken die de toeristen op afstand hielden maar drie agenten die ons in de gaten hielden. Ik vond het erg leuk om te zien, maar op deze winderige herfstdag was het ook wel koud om zo lang buiten stil te staan.

Kopenhagen København Copenhagen Rosenborg slot castle kasteel

Gelukkig konden we tijdens de lunch binnen opwarmen. Hierna zijn we naar Kings Garden gegaan waar ook Rosenborg Slot was. Normaal zou deze tuin mooi in bloei staan en zijn er rozenvelden. Doordat het herfst was en de bomen nog nauwelijks blaadjes hadden was er niet veel meer dan grasvelden te zien en voor ons niet de moeite waard om hier rond te wandelen. Wat me wel opvalt is dat de kastelen in Denemarken er heel anders uitzien dan ik gewend ben. Desondanks zijn het wel mooie en imposante gebouwen.

Omdat we in de buurt waren van Torvehallerne (een foodhall) besloten we daar even een kijkje te nemen. Er staan twee gebouwen naast elkaar, de een is vergelijkbaar met het Veem in Eindhoven. Hier kun je voornamelijk producten kopen die nog niet klaar gemaakt zijn zoals vlees en kruiden. De andere hal is een stuk luxer en geschikt om te borrelen met een glas wijn en wat hapjes.

Kopenhagen København Copenhagen the round church Rundetaarn

Hierna zijn we doorgelopen naar de Rundetaarn, wederom een kerk met toren die je kan beklimmen. Wij hebben hem deze keer overgeslagen en zijn naar Gråbrødretorv gegaan. Dit is een heel leuk (en zeer onbekend) pleintje dat ook allemaal van die gekleurde huisjes heeft. We hebben hier even op een bankje gezeten en genoten van het uitzicht.

Hierna besloten we om een boottocht te maken door de haven van Kopenhagen langs alle high lights van de stad. Helaas konden we door de regen op de ramen niet zoveel zien, desondanks vond ik het wel erg leuk. Tot slot zijn we naar Vesterbro gegaan. Dit zou een hippe wijk zijn met allemaal vintage winkeltjes en koffiebarretjes. Voor mij viel dit heel erg tegen omdat er maar weinig te beleven was.

Kopenhagen København Copenhagen malmö sweden zweden

Een dagje naar Zweden

Op zaterdag besloten we de oversteek naar Malmö in Zweden te maken. We zijn allebei nog nooit in Zweden geweest dus het leek ons wel leuk om hier een dagje heen te gaan. Vanaf Kopenhagen kun je vrij gemakkelijk de oversteek maken. Na een klein half uurtje met de trein stopte we in Hyllie. Een paar agenten stapte de trein in en controleerde iedereens paspoort. Dit was best gek om mee te maken, maar het duurde gelukkig helemaal niet lang. Nog geen tien minuten later waren we in Malmö.

Kopenhagen København Copenhagen malmö sweden zweden turning torso

Het centrum was erg klein, maar wel leuk om even te zien en doorheen te lopen. Het was voor ons alleen een stuk minder leuk doordat het steeds harder begon te regenen. We wilde graag iets van de Zweedse keuken proeven waardoor we Kanelbullar (een typisch Zweeds kaneelbroodje) hebben gegeten. Daarna hebben we een flinke wandeling naar een kasteel gemaakt en zijn we helemaal doorweekt geworden om de Turning Torso van dichtbij te bekijken. Dit is een hoog en modern gebouw waar je helaas niet in kunt.

Kopenhagen København Copenhagen malmö emperra sweden zweden

Doordat het nog ruim 3,5 kilometer naar het station lopen was en we helemaal nat waren door de regen besloten we de bus terug te nemen en naar Emporia te gaan. Dit is een ontzettend grote mall in Hyllie naast het Malmö Stadion waar we de rest van de dag hebben besteed. Hier was het tenminste warm en droog. Ik vond het erg leuk om alle kerstwinkeltjes te bekijken en bij Scandinavische kledingwinkels naar binnen te gaan. Nadat we weer de trein terug naar Kopenhagen hebben genomen zijn we de dag geëindigd bij het Hard Rock Café. Ik ben daar nog nooit naar binnen geweest waardoor het me wel leuk leek om hier een keertje te eten. Ondanks dat ze veel 80’s muziek draaide en ik geen enkel nummer herkende, hebben we wel lekker gegeten en nog een gratis toetje gekregen.

Kopenhagen København Copenhagen tivoli gardens pretpark amusementspark rollercoaster achtbaan

Christmas in Tivoli

Op zondag besloten we om de hele dag in Tivoli Gardens te spenderen. Dit is een klein pretpark midden in het centrum van Kopenhagen. Entree is wel belachelijk duur – de Efteling is er niets bij. Het kost €20,- per persoon om het park in te mogen en alle attracties kosten €4,-, €8,- of €12,- per persoon om een ritje te maken. Wij hebben een dagkaart van €52,- per persoon gekocht waarmee we in onbeperkt in alle attracties konden. Na zo’n drie/vier attracties heb je die er namelijk al uit en je kunt je echt geen hele dag vermaken door alleen maar rond te lopen.

Kopenhagen København Copenhagen Tivoli Gardens kerstboom christmastree Swarovski

Tivoli Gardens was volledig in kerststijl en daar lieten ze geen gras over groeien. Overal stonden kerstbomen met sneeuw en letterlijk ieder klein stukje was verlicht. Het was prachtig om te zien. Naast attracties zijn er winkeltjes waar je leuke winterspulletjes kunt kopen en is er veel horeca. Ook zijn er ’s avonds twee shows die je kunt bekijken.

Kopenhagen København Copenhagen tivoli gardens pretpark amusementspark rollercoaster achtbaan

Ondanks dat dit het eerste weekend was dat Christmas in Tivoli open was (hiervoor was het park even gesloten), was het er vrij rustig. Bij de meeste attracties stond er geen of maar een korte rij. Doordat het park wel vrij klein is zijn we in de meeste attracties meerdere keren gegaan. Twee attracties vond ik zó leuk dat ik er vier keer in ben gegaan voordat ik tevreden terug naar ons hotel kon gaan.

Kopenhagen København Copenhagen circle bridge

De laatste dag

Onze laatste dag in Denemarken was ook weer bijna een volledige dag doordat we ’s avonds pas om half 10 weer terug naar Eindhoven vlogen. De dag begonnen we bij wederom een mega grote mall in de buurt van ons hotel. Hij was zo groot en overweldigend dat ik na een klein rondje besloot dat ik hier eigenlijk helemaal geen zin in had. We zijn daarna maar naar de Royal Library gegaan die ook wel de Black Diamond genoemd werd. In deze bibliotheek vind je alle – maar dan ook echt álle boeken – die vanaf 1432 in het Deens geschreven zijn. Zulke oude exemplaren durfde ik helemaal niet vast te pakken waardoor we al vrij snel besloten weer naar buiten te gaan.

Deze bibliotheek staat in de haven tegenover de Circle Bridge. Zoals wel meer bruggen in Kopenhagen is deze alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Net zoals in Nederland hebben ze hier overal fietspaden waar veel gebruik van wordt gemaakt. We zijn vervolgens naar een van de vijf kerstmarkten gelopen en hebben bij een kraampje een Deense hotdog gegeten. Dat schijnt ook een ding te zijn wat je echt in Kopenhagen moet doen. Vervolgens zijn we langs de synagoge gelopen op weg naar de oudste bakker van Denenmarken. Daar hebben we uiteraard typische Danish pastries gegeten.

Kopenhagen København Copenhagen frenderias have søndermarken

Om onze trip af te sluiten zijn we nog naar Frederiksberg Have bij Søndermarken gegaan. Dit is een onwijs groot park waar je wel uren door kan lopen en in de zomer lekker kan picknicken. Het leuke aan dit park is dat je zo in het olifantenverblijf van Copenhagen Zoo (wat ernaast ligt) kan kijken. Helaas zaten de olifanten op het moment van ons bezoek in het binnenverblijf. Hierna zijn we nog wat gaan drinken in een pub voordat we naar het vliegveld vertrokken om daar wat te eten alvorens we weer naar Nederland vertrokken.

Wat me opviel tijdens mijn verblijf in Denenmarken was dat ik teksten die in het Deens waren geschreven best prima kon begrijpen en ook wat er tegen me gezegd werd kon ik redelijk verstaan. Dit komt natuurlijk doordat het net zoals Nederlands een Germaanse taal is. Duits en Zweeds zijn dit ook, maar deze vind ik toch wel een stuk lastiger. Desondanks spraken de meeste mensen vloeiend Engels op hoog niveau en is er helemaal geen taal barrière.

Doordat Kopenhagen in Scandinavië ligt vond ik het wel wat hebben om er nu met de kou en regen naartoe te gaan. Het weer was misschien niet fantastisch, maar de sfeer van de stad was dat zeker wel nu alle kerstversieringen er hingen en het ’s avonds mooi verlicht was. Vijf volle dagen Kopenhagen is misschien wel te lang, desondanks hebben we het er heel erg naar ons zin gehad. Voordat we vertrokken heb ik daarom maar even opgezocht wat er allemaal te doen was in deze stad en alle leuke plekken die we wilden bezoeken op een plattegrond gezet die jij hier kunt vinden.

Ben jij wel eens in Kopenhagen geweest?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Foto dagboek: Kopenhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *