Over de gevolgen van onze keuzes

Inspirerende quote

Op een dag maken we heel wat keuzes; welke outfit je aantrekt, wat je eet, met welke taak je begint, wat je ’s avonds na je werk of studie gaat doen, wat je op Netflix aanzet… En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Maar bij de meeste van deze keuzes sta je niet heel lang stil. Wellicht heb je een kledingcrisis voor dat ene feestje, maar waarschijnlijk denk je er ’s ochtends niet zo heel lang over na. Toch maken we onbewust heel veel keuzes die leiden naar wie jij bent en hoe je staat in het leven.

Ik ben 24 jaar, maar heb in mijn leven nog maar vier bewuste keuzes gemaakt waar ik lang(er) over na heb gedacht. Dit waren de keuzes voor de twee HBO studies die ik heb gevolgd (waarvan ik er een heb afgemaakt), de Master waar ik nu mee bezig ben en de beslissing om mijn ouderlijk huis te verlaten. Zelfs over mijn besluit om een semester in Engeland te gaan studeren – en waar dan precies – heb ik niet lang over na gedacht. Ik wist al heel erg lang dat ik naar Engeland wilde gaan om daar een tijdje te wonen en Manchester Metropolitan University kwam toevallig op het juiste moment op mijn pad. Maar ondanks dat ik dit besluit al snel had gemaakt, had het wel grote gevolgen op mijn leven. Ik ging ten slotte aan de andere kant van de zee wonen en liet een heel fijn leven tijdelijk achter me.

Iedere keer als ik tijdens het hardlopen iemand tegenkom met overduidelijk overgewicht die aan het roken is word ik me heel erg bewust van de onbewuste keuzes die ik heb gemaakt. Ik zal niet beweren dat ik heel erg gezond bezig ben (ik houd ook gewoon van snoepjes en chips), maar ik sport zeer regelmatig, zorg dat ik voldoende fruit eet en laat bewust de alcohol staan. Dus terwijl ik aan het sporten ben en iets “goeds” doe voor mijn lichaam is die persoon het aan het aftakelen door haar longen te verassen en haar knieĆ«n en enkels klappen te geven bij iedere stap die ze zet. Waarschijnlijk heeft hij of zij er ook niet bewust voor die levensstijl gekozen – en ik wil ook echt niet beweren dat ik beter ben dan hen – maar ik vind het wel heel erg interessant om na te denken over hetgeen wat ons heeft gevormd en ons heeft gebracht naar waar we nu zijn.

Zo maken we ook heel veel kleine keuzes waarvan je niet denkt dat ze van grote invloed zijn, maar als je er over nadenkt ze dat eigenlijk wel hebben. Ik heb bijvoorbeeld nooit besloten dat ik wilde gaan hardlopen. Ik stond niet op een dag op met het grote verlangen om naar buiten te gaan en een rondje te rennen. Mijn vader daagde me uit, ik ging akkoord en omdat het lekker ging ben ik ermee door gegaan. Ook het turnen wat ik nu al ruim 18 jaar doe heb ik om verschillende redenen gedaan. Ik begon ermee omdat een vriendinnetje van me een proefles had genomen en het leuk vond. Daarna ben ik erbij gebleven omdat het gezellig was, later kreeg ik er steeds meer plezier in en de laatste jaren is het ondenkbaar uit mijn leven. Ondanks dat ik nooit bewust de keuze heb gemaakt om (veel) te sporten, heeft het wel impact op mijn leven. Behalve dat ik er tijd voor moet vrij maken, ben ik door al dat gesport veel leniger geworden en heb ik uithoudings- en doorzettingsvermogen ontwikkeld. De trap nemen in plaats van de lift is nog zo’n onbewuste keuze die bijdraagt aan een actievere levensstijl.

Hoe denk jij erover? Heb jij ook veel onbewuste keuzes gemaakt die invloed hebben op jouw levensstijl?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *