Over je geluk achterna gaan

carpe diem scrabble

In het leven is er maar een ding belangrijk en dat is jouw eigen geluk. Als je niet gelukkig bent dan is je leven natuurlijk een stuk minder leuk. Geluk in hetgeen wat je hebt en in hetgeen wat je doet. Ik denk dat je het mooiste leven hebt als je iedere dag mag doen wat je gelukkig maakt en je dit natuurlijk ook realiseert. Veel dingen nemen we namelijk voor lief, maar hierbij stilstaan zorgt er wel voor dat jij je gelukkig voelt. Onlangs realiseerde ik me dat hetgeen wat ik deed me niet gelukkig maakte. Ik nam de belangrijke beslissing om voor mezelf te kiezen en mijn geluk achterna te gaan.

Er zijn natuurlijk vele factoren die jouw geluk beïnvloeden. De een heeft minder nodig om gelukkig te zijn dan de ander. Geluk kan namelijk ook in kleine dingen zitten. Denk maar eens aan een paar zonnestralen na een regenachtige dag, een lekker stukje chocolade of het lezen van een goed boek. Ook de mensen om je heen bepalen voor een gedeelte hoe gelukkig jij bent. Ze zeggen niet voor niets ‘a happy wife is a happy life.’ Als mijn vriend gelukkig is, dan ben ik dat ook. Ik vind het bijvoorbeeld absoluut niet fijn als het meer dan 25 graden is buiten en kan hier behoorlijk chagrijnig van worden. Mijn vriend daarentegen vind het heerlijk en geniet er ontzettend van. Als ik hem zo vrolijk zie vind ik het een stuk minder erg dat het zo warm is en ben ik zelfs blij voor hem.

Een goede gezondheid draagt ook bij aan je geluk. Tijdens het hardlopen sta ik heel vaak stil bij het feit dat ik kan en mag hardlopen. Dat ik vrij ben om te gaan en staan waar ik wil, maar dat mijn gezondheid dit ook toelaat. Wanneer ik geblesseerd ben, ben ik ook een stukje minder gelukkig dan wanneer ik wel lekker kan gaan sporten. Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn, het leven heeft nu eenmaal ups en downs. Het hebben van een positieve mindset helpt natuurlijk ook mee. Ik denk dat optimisten een stuk gelukkiger zullen zijn dan pessimisten.

Soms zijn er momenten dat je dingen moet doen die je niet gelukkig maken. Er zijn dagelijks heel veel van dat soort momenten. Ik word namelijk echt niet gelukkig van het doen van de afwas of het deponeren van een vuilniszak. Toen ik nog studeerde bestonden mijn dagen uit taken waar ik niet gelukkig van werd. De hele dag wetenschappelijke artikelen lezen, papers schrijven en leren voor tentamens zijn niet mijn meest favoriete activiteiten. Maar het resultaat daarvan – het behalen van mijn Master diploma – maakt mij wel heel erg gelukkig. Ook tijdens mijn studententijd van maar liefst zes jaar lang was ik gelukkig. Ik werd dan misschien niet gelukkig van het studeren zelf, maar wel van genoeg andere dingen zoals het zien van mijn vriend, een nieuwe aflevering van mijn favoriete serie die online kwam of wanneer mijn moeder lekker eten had bereid. Het waren de kleine dingen die mij in die periode gelukkig maakte.

Wanneer is het genoeg en moet je maatregelen gaan nemen en wanneer moet je je geluk simpelweg op een andere manier verkrijgen? Daar is natuurlijk geen vuistregel voor en alleen jijzelf kan dat bepalen. Zo realiseerde ik na een half jaar studeren dat ik mijn studie niet leuk vond en besloot ik om ermee te stoppen en aan een andere studie te beginnen. Toen deze na twee jaar opeens een andere richting op ging en ik het niet meer zo leuk vond als in het begin, heb ik me er overheen gezet en hem gewoon afgemaakt. Ik hoefde tenslotte nog ‘maar’ 2 jaar waarvan een heel jaar stage zou zijn en nog een half jaar een minor. Dat was te overzien, bovendien was niet alles aan de studie opeens verschrikkelijk; het had nog genoeg leuke aspecten waar ik wel gelukkig van werd.

Een tijdje terug realiseerde ik me dat ik niet meer gelukkig werd van mijn baan. Ik vond mijn collega’s nog steeds enorm gezellig, maar de werkzaamheden behoorlijk saai en de manier van leidinggeven paste totaal niet bij mij. In het begin was mijn werk ontzettend leuk en gevarieerd, maar ik kreeg steeds minder leuke taken waardoor er uiteindelijk maar een taak overbleef en dat was hetgeen waarvan ik altijd heb gezegd dat ik dat niet wilde doen. Die taak moest ik toen dus 40 uur per week doen. Bovendien was het totaal niet uitdagend en miste ik de afwisseling. Ik werd er niet gelukkig van en omdat ik zeer waarschijnlijk nog heel erg lang moet werken besloot ik om ontslag te nemen en een andere baan te zoeken die wel bij me past. Voor mij was dat in deze situatie de juiste keuze. Door deze beslissing te nemen ging ik mijn eigen geluk achterna en daar heb ik geen enkel moment spijt van gehad.

Ga jij ook jouw geluk achterna?

Cheers!
Sandra-Anna 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *