Verslag: Volvo Ocean Race Finish

Volvo Ocean Race Den Haag The Hague zeilen zeilwedstrijd zeilboot water zee Dongfeng

De Volvo Ocean Race is een zeilwedstrijd waarbij teams in meerdere legs proberen te strijden voor de winst. Het is de langste en meest gevaarlijke zeilwedstrijd ter wereld waar dit jaar ook twee Nederlandse teams (team Brunel en AkzoNobel) aan meededen. In de laatste race vaarden de raceboten richting Den Haag waar de finish vorige week plaats vond. Ruim een week lang was het strand van Scheveningen omgetoverd tot Race Village waar er voor de schippers, hun bemanning en bezoekers meer dan genoeg te zien was. Tijdens Volvo Ocean Race Den Haag ben ik vrijwilliger geweest van het Media en Communicatie team en heb een super gave week achter de rug waar ik jullie graag wat meer over vertel.

Voorafgaand twijfelde of ik me überhaupt op moest geven als vrijwilliger, als ik een herkansing zou hebben kon ik namelijk niet meer komen en moest ik last minute afzeggen. Bovendien zou het anders (als ik geen herkansing had) meteen na mijn tentamen en deadlines zijn waardoor ik in mijn eerste week vakantie moest “werken” en niet eventjes bij zou kunnen komen en kunnen uitrusten. In overleg met de organisatie heb ik me uiteindelijk toch opgegeven. Helaas zat toen het Media en Communicatie team al helemaal vol en zou ik aan de slag moeten in de Hospitality. Ook leuk, maar daar ging niet mijn voorkeur naar uit. Gelukkig kreeg ik al vrij snel een mailtje waarin stond dat ze op basis van mijn CV toch besloten hadden mij een communicatie functie te geven. Een paar weken voor het event werd bekend dat ik Social Reporter zou zijn.

Aan het begin van mijn eerste shift vroeg mijn teammanager wat ik leuk vind om te doen. Van het schrijven van teksten voor op Facebook of de website tot aan het maken van foto’s. Instagram spreekt mij heel erg aan, en dus leek het mij leuk om daar iets mee te doen. Zodoende ging ik de Instagram Stories verzorgen van Volvo Ocean Race Den Haag. Dit hield in dat ik van alle gebeurtenissen en activiteiten in de race village een foto, filmpje of boomerang maakte en deze op de Instagram Stories plaatsten. Soms was ik niet de enige die fanatiek alles aan het vastleggen was en had ik bijna een volledige databank aan beeldmateriaal waar ik het beste shot uit kon kiezen om die te posten.

Akzonobel team Brunel schippers Volvo Ocean Race Den Haag The Hague zeilen zeilwedstrijd zeilboot

Wat het zo leuk maakte om deze functie te vervullen was dat ik als eerste op de hoogte was van alles wat er gebeurde; sommige activiteiten waren niet gecommuniceerd (dat moest ik dan doen via de Stories) waardoor het vaak voorkwam dat ik 5 minuten van tevoren naar een bepaalde locatie werd gestuurd. Dit waren leuke activiteiten waar ik zelf graag naar keek, maar wat deze functie nog leuker maakte was dat ik er echt met mijn neus bovenop kon zitten. Doordat ik als eerste wist wat er ging gebeuren en waar, kon ik als eerste klaar gaan staan met mijn camera. Bovendien kwam mijn “taak” met de bonus dat ik overal kon gaan staan, ook op plekken waar normale gasten niet zomaar mochten komen.

Wat heb ik dan precies gedaan? Ik heb onder andere een show van Erst, Bobbie en de rest gezien. Klinkt misschien een beetje suf en heel erg kinderachtig, maar dit was zo ontzettend leuk! Het was kidsday waardoor er veel basisscholen naar de Race Village waren gekomen en deze twee mannen wisten ze prima te vermaken met leuke anekdotes en grappige liedjes. Het was voor mij jeugdsentiment en heel leuk om weer eventjes naar boven te halen. Maar ook het optreden van Maan moest ik vastleggen, net zoals de Q&A met de Schippers van de Nederlandse raceboten en zeilwedstrijdjes waar onder andere Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe  en Nederlands kampioen Kiran Badloe aan meededen.

De allerleukste dag was voor mij op donderdag. Ik begon ’s ochtends met het bericht dat twee Olympische kampioenen uit Nieuw Zeeland een Optimist wedstrijdje deden in het waterbasin voor TV New Zealand. Het was erg leuk om te zien hoe deze twee sporters zelfs tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in kleine bootjes nog steeds zo fanatiek zijn dat ze elkaars bootje proberen omver te duwen. Daarna volgde een wedstrijd waarbij ieder deelnemend team van de Volvo Ocean Race een vrouw had afgevaardigd voor een Optimist wedstrijd. Het overwinningssprongje van AkzoNobel waarbij ze bijna in het water viel heb ik  vast weten te leggen in een boomerang.

Volvo Ocean Race Den Haag The Hague zeilen zeilwedstrijd zeilboot water zee Olympiërs Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe Kiran Badloe TeamNL NED

Vrijwilligers die niet ingepland waren mochten meevaren op een boot tijdens een van de VO65 raceboten matches. Samen met een collega die net als ik wel een shift hadden maar het prima konden veroorloven om eventjes niet aanwezig te zijn, besloten we om gewoon naar de boot te lopen en het te gaan proberen. Met succes! De hele middag heb ik samen met gezellige collega’s op de Estrella (het schip van Sinterklaas) gespendeerd. Midden op zee hadden we een perfect uitzicht op de zeilwedstrijd die gaande was terwijl ik af en toe nog een Instagram Story online gooide. Als bonus vaarde zowel Brunel als Vestas super dicht langs onze boot waardoor we deze perfect vast konden leggen, zelfs met een telefoon.

Terug in het media center had ik mijn verwaaide haren nog niet eens goed gedaan toen ik samen met een fotograaf weer werd weggestuurd naar mijn volgende klus. Zo’n vijftigTeamNL Olympiërs van verschillende disciplines hadden zojuist ook rondgevaren op een boot en zouden nu kennismaken met de watersport. Samen met de fotograaf speculeerde we wie er zouden komen. Als grote sportfan heb ik de Olympische Spelen uiteraard op de voet gevolgd waardoor ik er van overtuigd was dat ik vele gezichten zou herkennen. Terwijl ik hun entree aan het vastleggen was sprongen twee gezichten er voor mij heel erg duidelijk uit. De meesten herkende ik wel, maar vond ik zonder context van hun sport toch moeilijk te plaatsen. Bij deze twee had ik daar totaal geen moeite mee. De turners Bart Deurloo en Frank Rijken waren ook aanwezig en vanzelfsprekend vond ik dat héél erg leuk.

Samen met de fotograaf had ik de tijd van mijn leven terwijl we vastlegden hoe al deze helden kennis maakten met de watersport. Voor de een pakte dit erg goed uit, de ander eindigde zelf met een nat pak. De fotograaf leek het gaaf om de tatoeages van Bart voor zijn lens te hebben. En dus ging ik op zoek naar mijn twee helden die nergens te bekennen waren. Toen herinnerde ik me alle strandfoto’s die ik steeds op Instagram voorbij zag komen als de turners een wedstrijd of trainingsstage in het buitenland had. En ja hoor, op hun handdoekje lagen ze daar met z’n tweeën op het strand te chillen terwijl de andere sporters hun best aan het doen waren op het water. Ik moest hier stiekem wel een beetje om lachen.

Volvo Ocean Race Den Haag The Hague zeilen zeilwedstrijd zeilboot water zee Scheveningen vuurtoren optimist selfie

Deze gave dag had helaas een verschrikkelijk einde. Net nadat ik alle Stories van TeamNL op Instagram had geplaatst kreeg ik het bericht dat we media-stilte hadden en ik niks meer mocht plaatsen. Het was inmiddels al 19:00 uur en we hadden nog niets gegeten. Samen met de fotograaf hadden we al besloten dat we eerst zouden gaan eten, en daarna pas naar het avondprogramma. De gedachte dat ik iets verkeerds had geplaatst kwam in me op, maar tijdens het diner hoorde ik dat er in de haven een ongeluk was gebeurd. Later kregen we het hele verhaal te horen: Twee boten (een rib en een motorboot) waren tegen elkaar aan gebotst met als gevolg een dode, een persoon in kritieke toestand, twee zwaargewonden en nog vier andere gewonden. Dit gaf toch wel een zwart randje aan mijn mooie dag.

Ik merkte dat ik er toch wel een beetje mee zat. Niet zozeer dat het ongeluk gebeurde in de haven net nadat ik eruit was en het dus wel heel erg dichtbij kwam. Maar ook omdat ik zelf zo’n ontzettend gave dag heb gehad en me hier enorm schuldig over voelde. Mijn moeder heeft me ervan verzekerd dat ik me absoluut niet schuldig hoefde te voelen, omdat ik totaal geen schuld heb. Ik heb een leuke dag gehad en mag hier best blij om zijn, ondanks deze gebeurtenis.  Het ongeluk zorgde er wel voor het dat het evenement in goed besluit in een versoberde versie door zou gaan. Mijn werkzaamheden waren hierdoor niet langer meer nodig, waardoor donderdag mijn laatste dag als Social Reporter in de race village was.

Ik heb echt genoten van deze super leuke functie, met gave activiteiten en gezellige collega’s. Mocht je benieuwd zijn naar de beelden, dan kun je deze onder mijn hightlight Stories “work” op mijn Instagram account nog terugzien. Wanneer mag ik nog een keer?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Verslag: Volvo Ocean Race Finish

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *