De vakantie is voorbij

Zo’n 4,5 jaar geleden schreef ik in een blog (die inmiddels niet meer bestaat) over mijn motivatie om weer te gaan studeren. Het was februari en had net besloten om niet meer verder te gaan met de studie Commerciële Economie die ik volgde. Voordat ik me definitief had uitgeschreven, had ik me al ingeschreven voor een nieuwe studie waar ik ontzettend naar uitkeek. Toen ik stopte met mijn studie kwam ik in een zwart gat terecht. Ik had geen dagtaak, geen college’s die ik moest volgen of een vak waarvoor ik moest studeren. Maar ik had ook geen bijbaantje meer en deed dus niets. En dat niets doen, dat vond ik helemaal niets. Ik keek er dus naar uit om weer te mogen gaan studeren. Ik was super gemotiveerd en had er ontzettend veel zin in. Nieuwe dingen leren, sparren met leeftijdsgenoten en nuttig bezig zijn. Vandaag is de laatste dag van mijn zomervakantie en ik voel nu precies het tegenovergestelde; ik zie er heel erg tegenop om weer te gaan studeren.

De keuze om na mijn Bachelor door te gaan studeren voor een Master was een weloverwogen beslissing. Ik heb hier veel over nagedacht en het vaak besproken met de mensen die het dichts bij mij staan en mij het beste kennen. Al zo lang ik me kan herinneren wil ik doorstuderen, en in het Propedeuse jaar van mijn Bachelor opleiding wist ik al zeker dat ik een Master studie wilde gaan doen. Ik twijfel ook niet aan deze keuze en weet dat het voor mij de juiste is.

Maar waarom kijk ik er dan zo tegenop? De grootste reden hiervoor is dat ik de vakken die ik vanaf volgende week zal volgen tijdens de Pre-Master Communication and Information Science echt totaal niet interessant vind, zelfs het keuzevak lijkt me niet leuk. Ik zal dus een half jaar vakken moeten volgen die mij niet interesseren, en aangezien ik dit tijdens mijn minor al heb meegemaakt, weet ik dat het zwaar zal zijn. Mijn motivatie zal waarschijnlijk ver te zoeken zijn en in tegenstelling tot bij mijn vorige studie zal dit meer aanvoelen als een “moeten” dan als een “willen,” en dat terwijl ik er toch echt zelf voor heb gekozen.

Ten tweede ga ik communicatie studeren, maar ambieer ik geen carrière hierin. Ik ben dus niet van plan om iets met mijn Master diploma te gaan doen. De reden dat ik communicatie ga studeren en niet iets wat te maken heeft met mijn toekomstdromen, is simpelweg omdat er in Nederland geen Masteropleiding hierin bestaat. En dus moest ik opzoek gaan naar hetgeen wat er het meest bij in de buurt kwam en dat is CIS geworden. Toen ik mijn toelatingsbrief ontving was ik wel ontzettend blij, heb ik met mijn moeder een vreugde dansje gedaan en het van de digitale daken geschreeuwd. Ik kreeg de bevestiging dat ik goed genoeg was, dat de Universiteit vertrouwen in mij heeft. Dit was erg fijn was om te horen, zeker nadat ik verschillende verhalen heb gehoord van medestudenten die het hebben geprobeerd maar niet waren aangenomen.

Tot slot denk ik dat het behoorlijk pittig gaat worden. Het is toch weer een niveau hoger, en van alle mensen om mij heen die een Pre-Master of Master hebben gedaan (of hebben geprobeerd) krijg ik alleen maar verhalen te horen over het grote niveau verschil tussen Bachelor en Master. Ik ben niet zozeer bang dat ik het niet zal halen, want ik weet dat ik met de benodigde inzet de gewenste resultaten kan behalen. Maar dat is hetgeen waar ik tegenop zie: “de benodigde inzet.” Ik ben bang dat ik veel zal moeten gaan studeren en buiten college’s om hier behoorlijk wat uren aan moeten spenderen. En niet heel verassend kijk ik er niet naar uit om geen vrije tijd meer te hebben. Ik ben bang dat het turnen en mijn weekendplannen niet door kunnen gaan doordat de studie zoveel aandacht vereist.

Genoeg redenen voor mij dus waarom ik er tegenop zie om maandag te beginnen aan mijn Pre-Master. Hopelijk valt het allemaal mee; blijken de vakken toch interessanter te zijn dan ik dacht, maak ik vrienden waardoor de college’s en groepsprojecten leuk zijn, heb ik voldoende motivatie om de studielast aan te kunnen en kan ik gewoon blijven turnen. I’ll keep you posted.

Wat studeer jij of ga je studeren? En kijk jij hier wel naar uit?

Cheers!
Sandra-Anna

2 gedachten over “De vakantie is voorbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *