Doorstuderen na het HBO, doen of niet?

Diploma's HBO WO Universiteit vrouw meisje knap slim jurk brunette Avans Hogeschool Tilburg University

Hoera, gefeliciteerd! Je hebt je HBO diploma behaald, maar wat nu? Ga je opzoek naar een leuke baan of overweeg je om te gaan doorstuderen? Toen ik in 2017 mijn Bachelor behaalde hoefde ik hier geen seconde over na te denken. Ik riep al jaren dat ik naar de universiteit wilde, dat plaatje zat zo in mijn hoofd geprint dat het niet eens in mij is opgekomen om te gaan werken. Ik was ten slotte Met Genoegen geslaagd voor mijn Bachelor dus ik twijfelde ook niet of ik het niveau wel aan zou kunnen. Als ik zonder al teveel moeite een 7,5 gemiddeld haal op het HBO, dan moet ik met een beetje moeite toch wel een 6 op de universiteit kunnen halen? Ook de mensen in mijn directe omgeving hebben nooit aan deze keuze getwijfeld of aan me gevraagd of ik het niveau wel aan zou kunnen of goed over die beslissing heb nagedacht . Doorstuderen was gewoon wat ik ging doen en zij stonden volledig achter die beslissing en steunden mij hierin. Maar voor jou is het misschien niet zo vanzelfsprekend en twijfel je wel. Aan de hand van mijn ervaring wil ik je graag vertellen wanneer ik denk dat het verstandig is om door te studeren en wanneer je beter het studentenleven achter je kunt laten en op zoek kunt gaan naar een baan.

Doorstuderen na het HBO, doen!

De belangrijkste reden om door te gaan studeren is in mijn optiek omdat je studeren gewoon heel erg leuk vind om te doen. Papers schrijven, onderzoek doen en tentamens maken. Op het WO zul je hier 24/7 mee bezig zijn, het is dan natuurlijk belangrijk dat je dit met plezier doet. Je hebt waarschijnlijk het idee dat je er nog niet klaar voor bent om te gaan werken en het liefst nog 2/3 jaartjes zou willen doorstuderen. Uiteraard moet er ook een interessante opleiding zijn die je zou kunnen gaan volgen.

Het niveau van een Master ligt natuurlijk een stuk hoger dan die van een Bachelor. Dit moet je aankunnen en je moet bereid zijn hier hard voor te werken. Op het HBO hoefde ik bijna nooit iets voor mijn opleiding te doen, op de universiteit deed ik bijna niets anders dan de hele dag studeren. Als het HBO je gemakkelijk af gaat en je mooie cijfers kunt halen, dan moet het zeker mogelijk zijn om een Master diploma te behalen.

Niet geheel onbelangrijk; je moet ook de financiële middelen hebben. Als je een niveau hoger gaat studeren dan wat je nu doet, dan wordt dit nog steeds door de overheid gefinancierd. Dit betekend dat je ongeveer €2000,- collegegeld per jaar moet betalen en afhankelijk van de Master die je kiest studeer je 2/3 jaar als je geen vertraging oploopt. Hiernaast heb ik ook studieboeken moeten aanschaffen (die ik daadwerkelijk nodig had) en ook een paar software programma’s, alhoewel deze laatstgenoemde niet heel duur waren. Je moet er ook rekening mee houden dat je – als je HBO hebt gedaan – maar 5 jaar lang recht hebt op studiefinanciering. Als je nog stufi kreeg dan krijg je dit dus nog maar 1 jaar en je hebt ook nog maar 1 jaar lang recht op een gratis ov kaart daarna stopt dit. Het is nog wel mogelijk om daarna te lenen. Houdt er ook rekening mee dat de studie zoveel van je tijd in beslag zal nemen dat je niet voldoende tijd overhebt voor een bijbaantje.

Wanneer je beter kunt gaan werken

Ging je met tegenzin naar school? Dan zal die tegenzin op de universiteit niet opeens verdwijnen.  Contactmomenten op de universiteit zijn beperkt omdat er veel zelfstudie van je wordt verwacht. Je hebt verantwoordelijkheid en zin nodig om deze tijd en energie erin te stoppen. Een heel weekend lang feesten en brak zijn zal niet meer zo gemakkelijk gaan. En ook avondenlang Netflix kijken zal je moeten opgeven. Je moet bereid zijn de uren erin te steken en als je dat niet bent, dan kan je beter opzoek gaan naar een baan dan naar een vervolgstudie.

Ik ga niet zeggen dat je minimaal een 7,5 gemiddeld moet hebben gehaald op het HBO om het niveau van de universiteit aan te kunnen. Alhoewel er wel universiteiten zijn die deze eis stellen. Als je 6’jes hebt gehaald door de kantjes er vanaf te lopen, dan zal het je waarschijnlijk ook wel lukken om met hard werken die 6 op het WO te halen. Maar moest je heel veel moeite doen om die 6 op het HBO te halen en je verwacht niet dat er meer inzit, dan moet je dat misschien maar accepteren en heel erg trots zijn op je Bachelor. Maar ik ken ook een aantal mensen die op het MBO zijn begonnen, daarna HBO hebben gedaan en vervolgens WO. Met hard werken kan het natuurlijk allemaal. Ging het HBO je relatief gemakkelijk af? Mooi dan kan je het niveau van een Master wel aan. Houd er wel rekening mee dat het niveau een stuk hoger ligt en je veel meer stof krijgt te verwerken dan je gewend bent. Moest je hard studeren, vond je sommige dingen lastig om te begrijpen en vond je het best pittig? Dan kan je het beter bij je HBO laten.

Zou jij willen doorstuderen of heb je doorgestudeerd?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *