Het verschil tussen student zijn en (full-time) werken

agenda diary schedule calendar kalender pen iPhone essie nagellak nail polish girly pink

Toen ik nog aan de universiteit studeerde leek het mij heerlijk om te gaan werken. Heel eerlijk was ik ook wel een beetje klaar met studeren en de lange dagen die ik moest maken. Ik keek uit naar vrije avonden en minder uren achter mijn laptop. Ik verlangde hier zo erg naar, dat ik me alle voordelen van het student zijn niet meer inzag. Wat is (voor mij) het verschil tussen student zijn en full-time werken? Dat lees je in deze blog!

Als student kun je (buiten jouw colleges om) je eigen dag indelen. Zeker in de laatste jaren van het HBO en op de universiteit wanneer jij je eigen vakken mag kiezen, heb je veel vrijheid en kun je jouw eigen planning maken. Bovendien had ik als student op het HBO altijd minimaal één dag vrij doordeweeks en op de universiteit plande ik mijn lessen zo in dat ik zelfs maar twee dagen naar colleges hoefde te gaan. De overige dagen heb je natuurlijk nodig om te studeren, maar overdag boodschappen doen, naar de stad gaan, met een vriendin afspreken of een rondje gaan hardlopen was geen probleem. Dat werk haalde je op een ander tijdstip wel in door bijvoorbeeld in de avond of in het weekend door te werken.

Waar meestal nieuwe studenten zich in vergissen is dat colleges niet de enige uren zijn die je in jouw educatie stopt. Buiten deze uren om moet je thuis nog veel doen zoals het schrijven van papers, het leren voor tentamens en het maken van opdrachten. Thuis zijn betekend dus niet automatisch dat je ook vrij bent. Je bent vrij om je tijd in te delen, maar het werk wat je nog moet doen blijft altijd boven je hoofd hangen als je dit uitstelt. Als je aan het werk bent is dit in de meeste gevallen niet zo. Ben je thuis of heb je een vrije dag? Dan is dit ook volledig jouw tijd en zal je niet gestoord worden. Zeker niet als je net zoals ik een kantoorbaan van 9:00 tot 17:00 uur hebt. Als je na een werkdag ’s avonds thuis komt ben je ook echt klaar en kun je onbezorgd Netflix gaan kijken. Als student moet je dan vaak nog van alles doen voor je studie.

De uren dat je thuis bent is als werkende wel een stuk minder. En dat terwijl je in die paar uur toch best veel moet proppen. Denk hierbij aan boodschappen doen, het huishouden doen, sporten, hobby’s, naar vrienden gaan, je geliefde aandacht geven of je familie bezoeken. Als student kon ik doordeweeks doorwerken, zorgde ik dat ik op tijd de boodschappen had gedaan zodat om 18:00 uur het eten op tafel stond en deed ik iedere vrijdagochtend het huishouden. Het weekend was ik meestal vrij of hoefde ik in ieder geval geen klusjes meer te doen. Nu zijn er nog maar weinig avonden over dat ik helemaal niets te heb en ook mijn weekenden zijn meestal volgeboekt. Heb ik een weekend geen plannen? Dan is de kans groot dat ik het huishouden moet doen. Doordat je zoveel tijd op je werk spendeert en zo weinig thuis zul je al snel realiseren hoe belangrijk het is om een baan te hebben die je leuk vindt.

Jouw dagelijkse bezigheid verschilt natuurlijk ook. Waar je als student nog voornamelijk aan het leren bent en feedback krijgt, ben je als werkende hetgeen aan het doen waarvoor je bent opgeleid. Je zult waarschijnlijk geen wetenschappelijke artikelen meer hoeven te lezen of schrijven en ook geen tentamens meer hoeven te maken. Je bent meer “uitvoerend” bezig en hetgeen aan het doen wat jij leuk vindt om te doen. Je hebt meer verantwoordelijkheden, een manager die je aanstuurt en je moet leren om prioriteiten te stellen.

Behalve werktijden en je dagelijkse bezigheid is er nog een groot verschil tussen studenten en werkenden, namelijk het inkomen. Terwijl je moet betalen om te mogen studeren en waarschijnlijk moeite hebt om rond te komen, krijg je als werkende iedere maand een mooi salaris waarbij de kans groot is dat je nog wat over hebt om leuke dingen te doen of om te sparen. Tot slot heb je als werkenden veel minder vakantiedagen dan als een student, maar ben je wel veel vrijer in wanneer jij jouw vrije dagen inplant.

Wat ervaar jij als grooste verschil tussen het studentenleven en werken?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *