Over het zwarte gat na je studie…

Diploma bul Tilburg University dress woman girl graduated geslaagd afgestudeerd sieraden nagellak handen rood

In de laatste fase van je studie wanneer je aan het afstuderen bent hoor je het steeds vaker mensen om je heen praten over ‘het zwarte gat’ dat na je studie volgt. Jarenlang ging je namelijk 5 dagen per week naar school (en later misschien naar een universiteit) en daarna opeens niet meer. Wat ga je dan doen? Femke Kamps heeft hier zelfs een boek genaamd ‘The Quater Life Crisis’ over geschreven. Is het eigenlijk wel zo erg als mensen tegen je zeggen? Of is het misschien wel nog erger aangezien het zelfs mogelijk is om er een heel boek aan te wijden…

Ik denk dat ik door mijn omgeving behoorlijk bang ben gemaakt betreft dat ‘grote zwarte gat’. Het bestond en het was behoorlijk aanwezig na je afstuderen. Zelfs mijn vriend die op de dag dat hij zijn verdediging heeft gehaald al een handtekening had gezet onder een vast contract bij het bedrijf waar hij al jaren 5 dagen per week werkte, ervoer dit zwarte gat. Ondanks dat er in zijn leven vrij weinig veranderde (behalve dat hij eindelijk klaar was met het schrijven van zijn scriptie) was de overgang van ‘student’ naar het ‘volwassen leven’ groot. Als het voor hem al zo erg was, hoe zou het dan voor mij zijn? Toen ik afstudeerde had ik niet eens een idee bij wat voor een soort bedrijf ik wilde werken of welke functie ik graag zou willen innemen.

Natuurlijk wist ik het al wel een beetje. Zo’n twee jaar geleden moest ik namelijk kiezen welke Master ik wilde gaan volgen. Een Master in hetgeen wat ik écht graag wilde doen (namelijk branding) was er niet in Nederland en dus besloot ik om te kiezen voor de Master die daar het meeste bij in de buurt kwam. Dat werd Business Communication and Digital Media aan Tilburg University, en alhoewel ik het toen nog niet wist, bleek dit een gouden combinatie te zijn met mijn Bachelor in marketing. In plaats van hetzelfde te studeren op een hoger niveau, deed ik nu een andere studie op een hoger niveau. Hiermee had ik mijn diploma’s niet alleen geüpgraded van Bachelor naar Master, maar ook van één naar twee studies.

En dat was een schot in de roos want toen ik ging solliciteren lagen de vacatures letterlijk voor het oprapen. Want wat wilde de meeste bedrijven? Een marketing- én communicatiemedewerker in een! En dat was ik dus, en ook nog eens op hoog niveau met al wat werkervaring van klussen die ik naast mijn studie heb gedaan. Bovendien was de markt in en rondom Eindhoven (waar ik graag wilde gaan werken) ontzettend gunstig voor mij doordat er iedere week zo’n twintig vacatures bijkwamen. Hierdoor zat ik in de luxe positie dat ik vacatures kon filteren en alleen hoefde te solliciteerde op de functies die mij volledig aanspraken. Zo kwam ik er al snel achter wat ik graag zou willen doen en welke taken mij minder interessant leken.

Toen ik begin deze maand begon met werken dacht ik nog even dat het heel erg wennen zou zijn. Ik vroeg mezelf af of ik een hele dag lang geconcentreerd zou kunnen werken. Maar dankzij een leuke uitdaging, gezellige collega’s en voldoende korte pauze’s tussendoor is het me heel erg meegevallen. En dat zwarte gat waar iedereen het over had? Dat heeft mij totaal niet opgeslokt. Ik heb geen enkel moment van paniek gehad waarin ik niet wist wat ik na mijn studie zou moeten doen. Ik ben gewoon rustig begonnen, heb het stap voor stap gedaan en kwam er zo al snel achter wat wel bij mij past en wat niet. Nu heb ik een hele leuke baan waardoor werken niet als een ‘moetje’ voelt, de uren letterlijk voorbij vliegen en ik iedere dag met plezier naar kantoor ga.

Dus lieve student, als je nu aan het afstuderen bent en nog geen idee hebt wat je hierna zou willen doen; raak niet in paniek maar haal gewoon even diep adem. Het zwarte gat wordt door iedereen anders ervaren en het bestaan ervan heb ik gelukkig niet zelf kunnen bevestigen. Laat je dus niet bang maken door andere oud-studenten die de overgang spannend vonden, wellicht ben jij er – net zoals ik – al helemaal klaar voor en komt alles vanzelf.

Kwam jij in een zwart gat terecht na je studie?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *