10 tips voor een goed CV

Toen ik afstudeerde moest ik gaan solliciteren om een leuke en passende functie te kunnen vinden. Een belangrijk onderdeel van je sollicitatie en jouw curriculum vitae. Vaak bekijken ze deze als eerste en lezen ze daarna pas (als er interesse is) jouw motivatiebrief. Je CV moet dus ontzettend goed zijn om kans te maken op de functie die je graag wilt hebben. Hier een tiental tips die ervoor kunnen zorgen dat jouw cv boven dat van de rest uitspringt.

1. Personalia

Jouw personalia moet compleet zijn. Dit zijn belangrijke gegevens die een potentiële werkgever gebruikt om bijvoorbeeld contact met je op te nemen. Aan de hand van jouw adres bepaalt hij of je niet te ver weg woont en het hebben van een rijbewijs kan voor sommige functies een voordeel zijn. De gegevens zullen ook gebruikt worden om je op social media op te zoeken of om je na te trekken.

2. Alleen relevante werkervaring

Het belangrijkste op je CV is natuurlijk je werkervaring. Deel hier dus al je voorgaande werkgevers en/of functies en zorg dat deze volledig is. Blijf wel relevant! Als je solliciteert voor een baan als docent wiskunde is het echt niet relevant dat je in je studententijd vakken vulde bij de Albert Heijn. Heb je nuttig vrijwilligerswerk gedaan wat aansluit op de functie waar je op solliciteert? Dan kun je deze er ook bij zetten.

3. Diploma en certificaten

Het spreekt voor zich dat je ook al jouw diploma’s en interessante certificaten erop moet zetten. Hierdoor ziet je potentiële werkgever meteen welke opleidingen je gedaan hebt en waar je eventueel bijgeschoold zou moeten worden. In sommige sectoren heb je gewoonweg diploma’s nodig om aan de slag te kunnen.

4. Laat zien wie je bent

Voordat je op gesprek wordt uitgenodigd zal de potentiële werkgever waarschijnlijk willen weten met wie hij of zij te maken heeft. Laat dus letterlijk zien wie je bent en plaats een goede en professionele foto van jezelf op je cv. Zorg wel dat de foto netjes is. Een vakantiefoto of een foto waarbij je met een biertje in je hand staat is niet geschikt voor op een CV. Ik heb zelf gemerkt dat de foto bepalend kan zijn of je wordt uitgenodigd of niet, kies deze dus met zorg. In sommige sectoren is het niet nodig om dit te doen, dit is met name het geval bij uitvoerend personeel. Maar solliciteer je voor receptioniste en word je letterlijk het gezicht van het bedrijf? Zet hem dan zeker erbij!

5. Vaardigheden en talen

Een onderdeel wat vaak wordt vergeten zijn je vaardigheden en talen. In sommige functies is het een grote pré dat je naast Nederlands ook Engels of Duits spreekt. Jouw kennis van buitenlandse talen is dan ook zeer relevant voor een potentiële werkgever. Ook vaardigheden zijn handig om te vermelden. Hiermee laat je jouw expertise en vakbekwaamheid zien.

6. Interesses en interessante feitjes

Een potentiële werkgever wil vaak graag weten wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft. Uit welk hout je gesneden bent. Jouw interesses kunnen daar aan bijdragen. Ze geven een beeld van wat jou bezig houdt in je vrije tijd. Een vriend van mij heeft bijvoorbeeld meegedaan aan het WK cheerleading; dit staat uiteraard vermeld op zijn CV. Het hoeft natuurlijk niet zo groot te zijn als dit – dat heb ik ook niet. Maar je interesses zoals hardlopen, Netflix kijken of borduren geeft wel een beeld van jouw karakter.

7. Duidelijk en leesbaar

Dit is misschien een inkoppetje, maar zorg ervoor dat het lettertype van je CV duidelijk is zodat het gemakkelijk gelezen kan worden. Je hebt wellicht veel te vertellen en maar één A4’tje om dat allemaal te doen. Het is beter dat je filtert welke informatie écht relevant is, dan om je lettertype zo klein te zetten dat iemand een vergrootglas nodig heeft om het te kunnen lezen.

8. Maak het leuk!

Een CV die zwart op wit staat is verleden tijd. Tegenwoordig mag het wel leuk en mooi zijn. Zie het als een advertentie van jouw kennis en ervaring. Je wilt opvallen. Gebruik symbooltjes, gekleurde koppen of vakken. Hoe je het ook doet; zorg dat het er leuk uitziet. Ik heb ook een aantal keer een CV gemaakt dat helemaal in de huisstijl van het bedrijf was. Beide keren is dit erg positief ontvangen.

9. Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst. Wees dus geen Joey Tribbiani en ga niet liegen op je CV. Verwachten ze dat je iets kunt waar je op dit moment niet zo goed in bent? Laat dan zien dat je bereid bent om een cursus te volgen om het te leren of maak duidelijk dat je deze vaardigheid kan opdoen nog voordat je begint. Als je beweert dat je vloeiend Frans spreekt terwijl je eigenlijk niet verder komt dan ‘Je m’appelle’ sta je met je mond vol tanden als je vervolgens met een Franse zakenpartner afspraken moet maken.

10. Zet je LinkedIn erop

Ik denk dat er tegenwoordig nog maar weinig werkgevers zijn die niet eerst even jouw LinkedIn bekijken voordat ze de telefoon oppakken. Maak het ze een stuk gemakkelijker en zet de link naar jouw LinkedIn account alvast op je CV. Je bent tenslotte erg trots op hetgeen wat je hebt gedaan, niet waar?

Waar moet een goed cv volgens jou aan voldoen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *