4 tips om beter om te gaan met drukte

agenda diary schedule calendar kalender pen iPhone essie nagellak nail polish girly pink

December is een drukke maand door alle feestdagen en sociale verplichtingen zoals de surprise en het verplichte familiebezoekje met Kerst. Iets waar je misschien wel allemaal zin in hebt, maar waar je agenda lichtelijk van in paniek raakt. Daarom geef ik je vier tips over hoe jij om kunt gaan met deze drukte.

1. Zeg niet tegen alles “ja”

Dit klinkt wellicht simpeler dan het lijkt. Ik ben bijvoorbeeld iemand die heel veel dingen leuk vind om te doen en graag mijn steentje bijdraagt. Mijn moeder zegt altijd dat ik overal bij wil zijn; dat is niet helemaal het geval. Ik wil gewoon graag helpen waar het kan en waar het nodig is. Maar soms vergeet ik dan mijn mezelf. Ook al is het een oude vriendin van je of een super tof event, probeer eens om niet tegen alles en iedereen “ja” te zeggen. Je vrienden begrijpen het wel als jij het een keer te druk hebt voor de wekelijkse kroegentocht en die hardloopwedstrijd waar ze vrijwilligers voor zoeken weten niet eens dat jij graag wilt helpen maar hier helemaal geen tijd voor hebt. Voel je dus absoluut niet schuldig om een keer “nee” te zeggen. Je kunt beter voor je tentamen leren dan je buurman helpen met verhuizen. Bovendien kunnen jullie dan een week later samen een biertje drinken op zijn nieuwe woning en jouw tentamen dat super is gegaan.

2. Maak plannen onder voorbehoud

Iets waar ik de afgelopen jaren heel erg goed in ben geworden – al zeg ik het zelf – is in plannen maken onder voorbehoud. Als mensen ruim van te voren (bijvoorbeeld 1 à 2 maanden) graag iets met me afspreken, dan maak ik die plannen onder voorbehoud. Niet omdat ik wil afwachten of er nog iets beters om de hoek komt, maar omdat ik met mijn studie nog niet kan weten of ik me op dat moment kan veroorloven om een dag(deel) weg te zijn en niet te studeren. Uiteraard gebruik je dit niet als excuus op je plannen af te zeggen als er iets leukers op je pad komt, maar puur om je te behouden voor plannen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Als je de afspraak dan last minute moet cancellen is het voor de ander ook een stuk minder erg omdat ze er al lichtelijk rekening mee hadden gehouden. Mijn ervaring leert ook dat ze dan nog blijer zijn dat het je gelukt is om tijd vrij te maken voor de ander. En mocht het toch niet lukken om de plannen door te laten gaan, dan maak je meteen weer een nieuwe afspraak. Wel onder voorbehoud natuurlijk.

3. Laat je helpen

Waarschijnlijk ben je net zoals ik en wil je het liefste alles zelf doen. Hulp vragen is moeilijk en hulp nodig hebben lastig te accepteren. Maar het is ook heel erg fijn en kan soms een last van je schouders halen. De mensen in je omgeving – die het niet zo druk hebben – zullen waarschijnlijk blij zijn als ze je kunnen helpen. Zo heb ik uiteindelijk aan mijn moeder gevraagd of ze mijn bronnenlijst wilde controleren op consistentie. Niet een heel leuk karwei, maar wel eentje dat tijdrovend kan zijn en die precies in mijn tentamenweek viel met de deadline van mijn thesis om de hoek. Mijn moeder vond het helemaal niet erg om me te helpen en vroeg later in de week zelfs of ik de verbeterde versie kon opsturen zodat ze het nog een keer kon controleren. Super fijn natuurlijk. Volgens mij was ze stiekem ook een beetje blij dat ze me met mijn studie kon helpen en wat werk van me over kon nemen zodat ik me kon focussen op de tentamens en het herschrijven van mijn thesis.

4. Maak afspraken met de mensen om je heen

De mensen om je heen zullen het vast fijn vinden als ze weten waar ze aan toe zijn. Laat je huisgenoten, vrienden en familie dus weten dat je het (even) heel druk hebt. Dan kunnen zij er rekening mee houden en hoeven ze niet iedere week teleurgesteld te zijn dat je even geen tijd hebt om een wijntje met ze te drinken. En door afspraken te maken voorkom je later verwarring of ruzie. Spreek bijvoorbeeld af dat jij het huishouden doet op de momenten dat je het rustig hebt zoals in de vakantie en dat je huisgenoten het voor jou overnemen als jij het zo druk hebt dat je niet weet of je wel tijd hebt om een douche te nemen die dag.

Wat zijn jouw tips om beter om te gaan met drukte?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *