5 tips om duurzamer te leven

Groene handjes

In tegenstelling tot een aantal jaar geleden is duurzamer en milieubewust leven normaler geworden. Je ziet steeds meer mensen die hiermee bezig zijn waardoor het niet meer ‘suf’ is. Of dat was het altijd al, maar vond ik het gewoon iets voor geiten-wollen-sokken mensen. Inmiddels probeer ik tegenwoordig meer bewuste keuzes te maken die goed zijn voor mijn portemonnee en voor onze planeet. Vandaag deel ik vijf tips waarmee jij heel eenvoudig duurzamer kan leven.

1. Herbruikbare zakjes

In plaats van iedere keer een nieuw boterhamzakje of ziplock bag te gebruiken kun je ook een herbruikbare siliconen zakje kopen. Ik heb er zelf eentje op Alie Express gekocht voor €3,63 waar 1500 ml in kan en die net als een ziplock bag afgesloten is zodat hij niet lekt. Hiermee bespaar je heel veel plastic zakjes die je steeds weg moet gooien nadat je ze hebt gebruikt. Een hele kleine investering die veel milieubewuster is.

2. Kwaliteit versus kwantiteit

Kleren kopen bij de Primark is heel erg leuk, maar als je daar iets koopt weet je gewoon dat het vrij snel zal verslijten waardoor je het weg kan gooien en weer iets nieuws ‘moet’ kopen. Het wordt niet voor niets fast fashiongenoemd. In plaats van items te kopen waar je snel op uitgekeken raakt of voor een andere reden weg doet, kun je beter investeren in dingen die je lang blijft houden. Ik koop ook nooit meer high streettassen omdat ik een paar hele mooie leren designertassen heb die langer meegaan en dus een stuk duurzamer zijn. Dit kun je natuurlijk niet alleen bij kleding, tassen en schoenen doen, maar ook met je telefoon, interieur items, rietjes etcetera.

3. Totebag

Tegenwoordig is het al wettelijk verplicht om voor plastic zakjes te betalen, maar als je veel boodschappen hebt kun je soms niet anders omdat je het anders niet meegenomen krijgt. Zorg daarom dat je altijd een totebag bij of iets vergelijkbaars bij je hebt. Stop hem bijvoorbeeld in je tas of je jaszak, leg hem in je auto of doe hem onder je snelbinders of zadel. Zo heb je altijd iets bij je waar je jouw aankopen in kan stoppen en hoef je niet meer plastic tasjes te kopen.

4. Pak de fiets of het ov

Probeer vaker voor de fiets of het openbaar vervoer te kiezen in plaats van de auto. Kleine stukjes zoals naar vrienden of sport kun je vaak met de fiets doen, maar uit gemakzucht kies je voor de auto. Probeer eens een week lang deze stukjes met de fiets of bus te doen. Aan het einde van de week realiseer je je vast dat het best wel meeviel en je eigenlijk vaker je auto kan laten staan. Ook als je wat verder weg moet kan je best af en toe de fiets pakken. Ik heb bijvoorbeeld een collega die iedere dag twee keer 15km van en naar het werk fietst. Zelf vind ik dat te ver aangezien ik al veel sport, maar als ik naar training ga pak ik wel altijd de fiets. Als je toch met de auto gaat kijk dan of je niet met iemand uit je omgeving kan carpoolen of maak gebruik van een service zoals Blablacar. Zelfs de taxi service Uber heeft tegenwoordig de mogelijkheid om de taxi te delen zodat je ritje al iets duurzamer wordt.

5. Groenten zakjes

Veel mensen stoppen hun groenten en fruit nog steeds in de beschikbaar gestelde plastic zakjes op de groenten en fruit afdeling. Niet alle supermarkten bieden namelijk papieren varianten aan. Persoonlijk vind ik het geen probleem om mijn groenten en fruit los in mijn tas (de totebag die ik zelf heb meegenomen) te stoppen omdat ik het toch altijd was voordat ik het ga eten. Wil je er wel graag een zakje omheen – bijvoorbeeld omdat je anders veel los fruit hebt – dan kun je ook groenten zakjes kopen. Bij veel supermarkten liggen deze zakjes per twee stuks te koop voor een heel klein bedrag waardoor je niet meer voor iedere boodschap de wegwerp plastic zakjes hoeft te gebruiken.

Probeer jij ook duurzamer te leven?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *