5 tips om in de winter te barbecueën

Barbecue

*Barbecueën is ontzettend gezellig doordat je met je vrienden of familie een avond lang aan het kletsen bent onder het genot van heerlijk eten met een smokey flavour. Vaak wordt gedacht dat barbecueën een echte zomerse activiteit is, maar ik heb al meerdere keren midden in de winter gebarbecued. Daarom deel ik 5 tips waarmee jij jouw winter barbecue tot een succes kan maken.

1. Warmte

In de winter is het buiten natuurlijk een stuk kouder waardoor je meer je best moet doen om lekker warm te blijven. Trek dus vooral die dikke jas aan en doe een warme sjaal om. Als je er plek voor hebt in je tuin zou je de mannen een kampvuurtje kunnen laten maken waar je met z’n allen omheen kunt gaan zitten. Heb je de ruimte niet, dan kun je met z’n allen om een barbecue zoals deze Big Green Egg gaan zitten met de bordjes op schoot. Op deze manier gebruik je de warmte die van de barbecue afkomt als verwarming. Als je toch graag aan een tafel wilt eten maar tegelijkertijd ook gebruik wil maken van de warmte van de barbecue, dan is een barbecue zoals de Big Green Egg Mini een ideale oplossing. Deze barbecue kun je namelijk gewoon op de tafel zetten.

2. Eet binnen

Dat de barbecue buiten staat lijkt me in verband met alle rook vanzelfsprekend. Maar buiten barbecueën hoeft niet meteen te betekenen dat je ook buiten moet eten. Je kunt (samen met je gasten) gewoon lekker warm binnen eten terwijl een man de pineut is en buiten het eten bereid op de barbecue.

3. Licht

In de winter is het buiten eerder donker waardoor het zicht minder wordt. Zorg dus voor voldoende verlichting in je tuin. Hang sfeerverlichting op aan de schutting voor wat meer gezelligheid of zet een buitenlamp aan. Ook fakkels kunnen voor verlichting zorgen. Als je het helemaal veilig wil houden, dan kunnen degenen die achter de barbecue staan een hoofdlampje dragen zodat ze alles perfect kunnen zien.

4. Meer houtskool/propaangas

In de winter is het vanzelfsprekend buiten een stuk kouder dan in de zomer. Ondanks dat wij in Nederland geen hele strenge winters kennen is de gemiddelde temperatuur een stuk lager. Dit betekent dat de barbecue meer moeite moet doen en er ook langer over doet om op te warmen tot de juiste temperatuur. Het is daarom aan te raden om een extra zak houtskool of tank propaangas in huis te halen voordat je aan de barbecue begint.

5. Dunner vlees

Lijkt barbecueën in de winter je wel leuk, maar zie je er tegenop om de hele avond buiten in de kou te zitten? Zorg dan dat je dunner vlees op de barbecue legt zoals hamburgers. Deze hebben minder tijd nodig om vanbinnen helemaal gaar te worden dan bijvoorbeeld worstjes. Ook voorgegaard eten kan als prima alternatief worden gebruikt om sneller het eten te hebben bereid.

Heb jij weleens in de winter gebarbecued?

Cheers!
Sandra-Anna

*Deze blogpost bevat een gesponsorde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *