5 x tips om geld te besparen

geld money coins saving spending counting hands woman
Heb jij ook aan het einde van je salaris nog een stukje maand over? Dan is het wellicht handig om je uitgaven onder een loep te nemen en te kijken waarop je kunt besparen. Het bijhouden van je in- en uitgaven kan dan helpen, maar ik begrijp het ook als je dit niet leuk vindt om te doen of het gewoonweg vergeet. Deze makkelijke tips waarmee je maandelijks veel kunt besparen bieden dan een uitkomst voor jou.

1. Spaar aan het begin van de maand

Sparen is natuurlijk een goede manier om geld mee te besparen. Alles wat je op jouw spaarrekening zet geef je immers doorgaans niet uit. Voor de een is sparen makkelijker dan voor de ander. Ben jij zo iemand die een maand lang ‘leeft’ van je inkomen om aan het einde van de maand te kijken wat er over is gebleven? Dan kun je dit beter omdraaien. Zet aan het begin van de maand geld opzij op je spaarrekening en gebruik het overige salaris om van te leven. Hierdoor spaar je niet alleen een vast bedrag, maar zul je bewuster met je geld omgaan en minder impuls aankopen doen omdat je potje kleiner is geworden.

2. Maak thuis koffie

Hoe vaak per week ga jij naar de Starbucks of een andere koffietent om een lekkere kop koffie te halen? Waarschijnlijk is dit een gewoonte geworden. Voor een caffè latte betaal je €3,60 per kopje. Als je die vijf keer per week een koffie neemt kost het je €72,- per maand. Dat is maar liefst €864,- per jaar die je aan een kopje koffie uitgeeft. Als je even de moeite neemt kun je thuis ook hele lekkere – en veel goedkopere – koffie zetten. Investeer desnoods in een koffiezetapparaat waarbij je meer dan alleen filterkoffie kunt zetten. Ik heb bijvoorbeeld een Dolce Gusto koffiezetapparaat. Hiervoor kun je bij de Albert Heijn zakken met kuipjes kopen waardoor één kopje nog maar €0,25 kost. Dat scheelt behoorlijk in vergelijking met een koffie buiten de deur en hij is net zo lekker.

3. Bekijk je abonnementen

Weet jij welke abonnementen je allemaal hebt? Onderzoek wees uit dat Nederlanders vaak veel meer abonnementen hebben dan dat ze denken. Gemiddeld heeft een Nederlander tussen de 10 en 15 abonnementen afgesloten. Dat is behoorlijk veel, zeker als daar abonnementen tussen zit waarvan je niet wist dat je ze had en ze ook nauwelijks gebruikt. Zonde van je geld! Dat abonnement op de sportschool waar je nooit komt of van die streamingsdienst waar je nooit gebruik van maakt kun je beter stopzetten.

4. Smeer je eigen brood

Hoe gemakkelijk is het om voor de lunch nog even iets in de supermarkt te gaan halen of om buiten de deur te gaan lunchen? Waarschijnlijk doe je dit ook vaker dan je het doorhebt. Misschien doe je het omdat je geen tijd had om ’s ochtends een boterham te smeren of omdat je ergens was en opeens trek kreeg. Dit kun je heel gemakkelijk voorkomen door een paar minuutjes eerder op te staan en ’s ochtends je brood te smeren of een snack mee te nemen. Zo heb je altijd jouw lunch of tussendoortjes bij je en bespaar je heel wat geld op eten.

5. Blijf thuis

Hiermee bedoel ik niet dat je geen leuke dingen mag doen en je de rest van je leven als een monnik moet gedragen om zo een paar cent te besparen. Nee, ik bedoel dat je in plaats van met vrienden naar de kroeg gaat gewoon thuis een biertje kunt drinken. Lekker op de bank of aan een statafel die je ergens op de kop hebt getikt. Door thuis af te spreken bespaar je heel veel geld doordat drank en hapjes in de supermarkt nu eenmaal veel goedkoper zijn dan in uitgaansgelegenheden. In plaats van naar de bioscoop gaan kun je ook thuis samen een film op Netflix, HBO of Disney+ aanzetten. Het zijn vaak toch de mensen die het gezellig maken, niet de locatie.

Waarmee bespaar jij geld?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *