7 spaartips die echt werken

Geld

Het sparen is mij met de paplepel ingegoten. Ik weet niet beter dan dat al het geld wat ik ooit heb gekregen linea recta naar mijn spaarrekening ging. Ik heb het dan over geld wat ik voor mijn verjaardag kreeg, maar ook over alles wat ik verdiend heb bij mijn bijbaantjes. Sparen zit heel erg in mij doordat ik er de noodzaak van inzie. Wat als je plots wordt ontslagen? Heb jij dan voldoende spaargeld om drie maanden te kunnen leven (inclusief vaste lasten) totdat je een nieuwe baan hebt gevonden? Als het antwoord op die vraag ‘nee’ is, dan heb ik zeven tips waarmee jij van spender naar spaarder zal gaan.

1. Heb je het echt nodig?

Ik ken veel mensen – met name vrouwen – die zodra ze hun salaris hebben gekregen naar de stad gaan om het daar uit te geven aan nieuwe kleding. En dat terwijl hun kledingkast al helemaal uitpuilde en de hoeveelheid kleding die ze nu hebben er niet eens bijna inpast. Meer kleding hebben zij dus echt niet nodig. Voordat ik iets koop – bijvoorbeeld kleding – vraag ik me dan ook altijd eerst af wanneer ik het zou gebruiken. Dat jurkje is heel erg leuk, maar wanneer trek ik het aan? Pas als ik een moment gevonden heb wanneer ik het zou gebruiken en het echt heel mooi vind of graag wil hebben koop ik het. Zo had de action ook een tijdlang hele leuke opberg potjes die ik heel mooi vond, maar waarvoor ik geen functie had. Pas toen ik bedacht dat ik ermee kon doen heb ik ze mezelf cadeau gegeven voor mijn verjaardag. Ga ook geen onzinnige redenen bedenken omdat je iets graag wilt hebben, maar koop het alleen wanneer je het écht gaat gebruiken en nodig hebt. De voorraadpotjes gebruik ik nog steeds erg veel. Maar op deze manier heb ik veel dingen laten staan die ik wel leuk vind, maar waarvan ik weet dat ik het geld beter aan iets anders kan spenderen – of sparen!

2. Zoek naar alternatieven

Als je minder uitgeeft betekend dat natuurlijk dat je meer kan sparen. Ga dus opzoek naar goedkopere alternatieve. Die beker Starbucks koffie waar je jezelf iedere vrijdag na een lange week op trakteert is misschien heel erg lekker, maar kun je ook niet thuis een kopje koffie nemen? Dat scheelt al weer zo’n €5,- per week wat €260,- op jaarbasis is. Dit kan ook met boodschappen die je doet. Proef je werkelijk verschil tussen de pasta van een A-merk en die van een huismerk? Ik namelijk niet. Zo kun je ook wekelijks heel wat op je boodschappen besparen. Maar ook met uitjes kun je naar goedkopere alternatieven zoeken. In plaats van iedere vrijdag of zaterdag in de kroeg te staan en het ene drankje na het andere te drinken kun je ook met je vrienden thuis een drankje doen. Wil je graag uit eten of een ander uitje doen? Kijk dan eens op Groupon of een veilingsite waarbij je dit vaak voor een lager tarief kunt vinden.

3. Houd je in- en uitgaven bij

Het klinkt misschien heel erg suf en waarschijnlijk heb je er totaal geen zin in, maar het kan wel heel erg goed voor je zijn. Houd eens een maand lang (langer mag natuurlijk ook) al jouw in- en uitgaven bij. Je weet vast ook wel dat je geen geld uit kunt uitgeven wat je niet hebt, maar waarschijnlijk heb je ook veel uitgaven die overbodig zijn of waarvan je niet eens wist dat je ze had. Heb je misschien meer abonnementendan dat je gebruikt? Als je nooit naar de sportschool gaat kun je die best opzeggen. En misschien steun je ook wel een goed doel, sta je daar nog wel achter? Kijk heel erg kritisch naar je uitgaven en zoek er een aantal uit waar je maandelijks op kunt bezuinigen. Of dat nu op je boodschappen, abonnementen, kleding of uitstapjes is maakt niet uit, iedere Euro die jij bespaard is er een en alle kleine beetjes helpen. Het beste is natuurlijk wel als je grote uitgaven kunt beperken.

Geld

4. Zet een maandelijks bedrag opzij

Toen ik voor het eerst salaris kreeg van mijn fulltime baan ben ik direct gaan kijken naar welk bedrag ik kon missen. Zowel voor mijn pensioen als voor mijn spaarrekening heb ik een bedrag bepaald dat ik maandelijks automatisch opzij zet. Om dit bedrag te bepalen heb ik mijn inkomsten en mijn vaste lasten als basis genomen. Dit zijn natuurlijk ook meteen de grootste inkomsten en uitgaven die ik heb. Onder vaste lasten versta ik alle maandelijkse uitgaven zoals mijn huur, boodschappen en Netflix abonnement. Daar bovenop heb ik nog een bedrag gekozen voor onvoorziene uitgaven. Voor mij zijn dit bijvoorbeeld de kosten voor een hardloopwedstrijd of een cadeau voor een jarige. Als je al wat gespaard hebt dan hoeft dit bedrag niet heel ruim te zijn. Als je wasmachine opeens kapot is kun je natuurlijk ook wat geld van je spaarekening vandaan halen om een reparatie of een nieuwe te betalen. Hetgeen wat ik overhoud is het bedrag wat ik maandelijks kan sparen. Dit laat ik ook automatisch opzij zetten zodat ik niet in de verleiding komt om het op mijn rekening te houden en uit te geven. Zo spaar ik standaard iedere maand een bepaald bedrag en heb ik nog steeds een deel van mijn inkomsten over om uit te geven. Merk je dat je potje op de lopende rekening groter is dan nodig? Maak dan ook meteen een bedrag over naar je spaarrekening.

5. Denk aan je toekomst

Dat jurkje of festival is nu heel erg leuk, maar denk ook aan jouw toekomst. Wil je ooit op jezelf gaan wonen, een huis kopen of kinderen? Daar heb je spaargeld voor nodig. Ook als je samen met jouw partner een flatje wil huren zal je een behoorlijk bedrag nodig hebben om de borg te betalen en om een inboedel van te kopen. Denk dus aan de lange termijn. Een nieuwe telefoon ieder jaar is heel erg leuk – en zou ik ook best wel willen – maar ik wilde nog liever een mooie bank kunnen kopen op het moment dat ik het huis uit zou gaan. Denk dus aan jouw toekomstdoelen en wat je ervoor nodig hebt om die te kunnen realiseren. Je hoeft ook niet per sé iets concreets te hebben, want geld kun je ‘later’ altijd gebruiken. Er komt altijd wel iets op jouw pad waar je veel geld voor nodig hebt en waarbij je blij bent dat je hebt gespaard.

6. Maak een spaardoel

Sparen hoeft natuurlijk ook niet altijd voor in de toekomst te zijn. Je kunt ook sparen omdat je op dit moment graag iets wil kopen waarvoor je de financiële middelen nog niet hebt. Of dat nu een wereldreis, auto of een Chanel tas is; deze bedragen heb je meestal niet zomaar op je spaarrekening staan. Door te bedenken hoe graag je het wilt hebben, heb je motivatie om geld opzij te zetten en te sparen voor dat doel. Ook is het mogelijk om meerdere spaarpotjes binnen je spaarrekening te maken en iedere maand een vast bedrag wat je kunt missen over te maken naar een potje.

7. Stel jezelf een budget

Weet je dat je een gat in de hand hebt en altijd in de verleiding komt om je geld uit te geven als je door de stad loopt of geen ‘nee’ kunt zeggen als je vriendinnen vragen of je mee op het terras gaat zitten? Leg jezelf dan een maandelijks budget op wat je aan bepaalde categorieën uit mag geven. Als je aan je limiet zit moet je streng voor jezelf zijn en mag je niets meer uitgeven. Als je ook al meer dan genoeg kleding, platen of wat je dan ook gespaard hebt, spreek dan met jezelf af dat je niets meer daaraan mag uitgeven. Genoeg is genoeg. Zo heb ik bijvoorbeeld ruim voldoende sportkleding om iedere week al mijn trainingen in een schoon setje te kun doen zonder te hoeven wassen. Meer heb ik niet nodig dus ik mag van mezelf geen nieuwe sportkleding meer kopen. Ook niet wanneer ik een heel leuk shirt in de aanbieding zie. Ik denk dan weer aan het eerst puntje van deze blog; heb ik het echt nodig? Het antwoord is ‘nee.’

Heb jij nog spaartips of vind je het lastig om te sparen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *