Hoe kun je bloggen naast een full-time studie/baan?

Bureau planning iMac

Naast mijn full-time Master studie ga ik twee keer per week naar buiten om te hardlopen, spendeer ik minstens twee avonden per week in de turnhal, heb ik een bijbaantje in de Efteling, ben ik vrijwilliger bij de KNGU en heb ik een huis schoon te houden en een of twee magen te vullen. Alsof dat nog niet uitdagend en tijdrovend genoeg is zorg ik er daarnaast ook ervoor dat er drie keer per week een blogpost online staat op www.themillennialblogger.nl. Hoe dan?! Zo dus!

Planning is key

Het maken van een goede blogplanning is voor mij cruciaal. Ik heb een overzicht in een maand lay-out en in een lijstje (twee keer hetzelfde dus), dit geeft mij het meeste overzicht over welk artikel wanneer online moet komen en welke artikelen ik nog moet schrijven of waarvoor ik nog een onderwerp moet bedenken. Als ik een planning maak voor een nieuwe maand, vul ik eerst de onderwerpen in waarvan al “vast” staat dat ik erover ga schrijven. Mijn favorieten van de maand komt bijvoorbeeld altijd op de laatste maandag, woensdag of vrijdag van de maand online. En heb ik een wedstrijd of ander evenement dat interessant is om over te schrijven? Dan plan ik die alvast in voor een paar dagen erna en soms ook ervoor (nog zoveel dagen tot…). Als ik een boek heb gelezen of Netflix series/films heb gekeken die ik nog kan reviewen, dan kan ik dit ook al inplannen. Zo kan ik al een aantal onderwerpen meteen opschrijven.

Ideeën opschrijven

Alle ideeën voor artikelen waar ik over zou kunnen schrijven die in mij opkomen noteer ik. Later als ik even niet op een idee kan komen of inspiratie nodig heb bekijk ik deze ideeën voor inspiratie of ik gebruik er een van. Zo hoef ik op het moment dat ik een artikel wil gaan schrijven niet eerst tijd te spenderen aan het bedenken van een onderwerp.

Het moment van schrijven

Het liefst schrijf ik een blogpost ’s ochtends net nadat ik ben opgestaan. Maar dat is ook het moment waarop ik het meest productief ben en dus eigenlijk beter kan studeren. Daarentegen zit ik erg veel in de trein, wat loze uren zijn die kan ik vullen door te bloggen. Dit artikel schrijf ik bijvoorbeeld terwijl ik in de trein op weg naar huis zit. ’s Avonds als ik moe ben en niet meer genoeg concentratie heb om te kunnen studeren kies ik ervoor om nog even een blogpost te schrijven in plaats van op de bank te hangen. Hierdoor kan ik de belangrijke uren waarin ik het meest productief ben gewoon besteden aan mijn studie en kan ik de uren dat ik anders “niets” zou doen besteden aan mijn blog. Voor mij is het schrijven van een blog net zo ontspannend als het kijken van een serie. Het voelt totaal niet als ‘werk’ of iets wat ik moet doen, maar juist als iets wat ik leuk vind om te doen.

Foto’s maken

Hoe zit het dan met foto’s maken? Want dat moet je overdag doen als er voldoende licht is. De foto bovenaan deze blog post heb ik gemaakt in mijn weekje vakantie eind maart, maar gebruik ik nu pas. In diezelfde week heeft mijn moeder heel wat hardloopfoto’s van mij gemaakt die ik kan gebruiken voor mijn artikelen over hardlopen. Het zijn dus niet altijd recente foto’s die je ziet, soms zijn het foto’s die ik al eerder heb gemaakt op momenten dat ik hier tijd voor had. Op mijn computer heb ik een kleine database met allemaal ongebruikte foto’s die ik nog een keer zou kunnen gebruiken. Moet ik echt foto’s maken dan spaar ik ze soms op en maak ik ze allemaal in een keer als ik mezelf een vrije middag kan veroorloven, of ik maak ze eventjes tussendoor en gebruik dat half uurtje als pauze om mijn hoofd even leeg te maken. Mocht het echt niet lukken om een foto te maken, dan gebruik ik creative commons – dit zijn rechtenvrije foto’s die je op internet kunt vinden.

Heb jij nog handige tips voor het bijhouden van een blog naast een druk leven?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *