Instagram: Er is geen goude manier

Instagram

Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat ik mijn Instagram account heb aangemaakt. In het laatste jaar ben ik hier actief mee bezig geweest en heb ik dankzij mijn opleiding en zelf studie veel over dit social medium geleerd. Zoveel, dat ik alle tips & tricks wel wist. Tenminste, dat dacht ik.

Ik heb vele boeken gelezen waarin ze dé gouden tip beloven om succesvol te zijn op Instagram. In de meeste gevallen zijn deze geschreven door mensen die zelf binnen een korte tijd veel volgers hebben gekregen. Vaak zijn dit mensen die voor hun account de truc hebben gevonden die tot veel engagement heeft geleid. Over het algemeen kun je wel stellen dat als jij engagement bij andere zoekt – door hun posts een like te geven, een reactie achter te laten of ze te gaan volgen – zij ook bij jou voor engagement zullen zorgen.

Echter heb ik gemerkt dat wat voor de een werkt, voor de ander totaal niet werkt. Ik vermoed dus dat dit per branche of doelgroep anders is en er geen gouden regel is voor het krijgen van veel volgers en engagement. Ik zal het even uitleggen. Op mijn hardloop account (@Cendrenna) was het mijn doel om duizend volgers te behalen. Ik wist dat wat ik erin stopte ik er ook voor terug kreeg. Als ik  een tijdje heel erg actief was met het liken van andere posts via de hahstag #instarunners bijvoorbeeld, dan resulteerde dat vrijwel direct in een boost van likes en volgers op mijn eigen account.

Nu ik een Bookstagram heb (@Sanny.Sparks) wilde ik hetzelfde bereiken. Ik wilde graag naar de vijfhonderd volgers toe gaan en dat probeerde ik op dezelfde manier te doen. Ik merkte al snel dat dit vrij weinig deed. Ik gebruikte expres Nederlandse hashtags omdat mijn content hier in het Nederlands is. Toch bleef de engagement op mijn account weg. Ik ben toen gaan kijken bij de volgers van vergelijkbare accounts. Ik heb hun profielen bekeken en een aantal van de foto’s een like gegeven. Ook liet ik regelmatig een reactie achter en ging ik iemand volgen als zij een mooie feed had. Dit zorgde wel voor meer engagement en volgers. Het idee is wellicht hetzelfde, de manier waarop is echter heel anders en een stukje minder efficiënt. Toen ik dit deed had ik binnen een week mijn eerste honderd volgers.

Wat je hiervan kunt leren? Als een “Instagram-guru” beweert dat zij de manier heeft gevonden om meer engagement en volgers te krijgen, dan betekend dit niet direct dat dit voor jou ook de beste manier is! Probeer wat dingen uit en kijk zelf wat het meest effectief is voor jouw account.

Wil je meer over Instagram leren? Bekijk dan mijn onderstaande blog post waarin ik uitleg of populaire gedachtes over Instagram waar zijn of niet.

Instagram feiten & fabels + tips!

Ben jij actief op Instagram?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *