Mijn essentials voor een gestructureerd leven

agenda planner diary

*Tijdens mijn studie op de universiteit heb ik veel kennis opgedaan, maar wat ik ook geleerd heb is om gestructureerd te werk te gaan. Opeens was het nodig om te plannen, mijn tijd goed in te delen en productief te werken zodat ik alles netjes op tijd af had. En dus heb ik een aantal manieren gevonden om mijn leven meer structuur te geven die erg fijn voor mij werken en die ik ook na mijn studie zeker nog zal blijven gebruiken.

Papieren agenda

Als eerste heb ik mijn gewone agenda met een week overzicht met 10 lijntjes per dag verruild voor een agenda van een ietwat groter formaat (A5) met een uren indeling. Hierin plan ik al mijn afspraken, lectures en sportieve activiteiten zodat ik meteen overzichtelijk kan zien wanneer ik nog vrije tijd heb om iets leuks te doen of om te studeren. Iedere categorie (universiteit, sport, afspraken en werk) hebben ook een andere vaste kleur omlijning. Daarnaast heb ik ook een digitale agenda (gewoon de standaard agenda van Apple) omdat hier al mijn lectures, tentamens en de gedeeltelijke agenda naar gesynchroniseerd worden. Dat is toch een stuk makkelijker dan alles los te bekijken. Om het overzicht te behouden neem ik ze altijd over in mijn papieren agenda, dat vind ik nu eenmaal het prettigst werken.

To-do lijstje

Mijn hoofd kan soms een enorme warboel zijn.  Alhoewel ik tijdens het hardlopen of voordat ik ga slapen alles in mijn hoofd op een rijtje kan zetten, wil ik niet dat de hele dag door er van alles door mijn hoofd spookt en ik constant moet bedenken dat ik dat ene echt niet mag vergeten. Ik vind het daarom fijn om alles wat ik niet mag vergeten of wat ik echt nog moet doen gewoon op te schrijven. Ik heb een klein notitieboekje waarin ik mijn to-do lijstjes maak en voor de overzichtelijkheid deel ik deze vaak op in twee of drie denkbeeldige categorieën die ik van elkaar onderscheid door een witregel. Zo heb ik de categorieën ‘universiteit,’ ‘huishouden’ en ‘werk.’ Hierdoor is het ook direct op urgentie ingedeeld omdat het halen van de deadlines van mijn studie belangrijker zijn dan het opvouwen van de was. En het doen van boodschappen voor die dag is ook belangrijker dan het schrijven van een blog die pas een week later online hoeft te komen.

Notitieboekje

Ik vind het heerlijk om alles in een notitieboekje op te schrijven, en dan heb ik het niet alleen over to-do lijstjes. Om het geordend te houden heb ik ook voor alle verschillende doeleinden een ander notitieboekje in gebruik. Zo heb ik er eentje voor mijn studie waarin ik aantekeningen maak van de meetings over mijn thesis. Deze kan ik dan thuis gemakkelijk terug lezen en ik zit tijdens de meetings niet onpersoonlijk achter een laptopscherm. Daarnaast heb ik nog een notitieboekje voor mijn blog waarin ik iedere maand een planning maak met de artikelen die ik online wil zetten (ik heb dit online met een plug-in geprobeerd, maar dit vond ik helemaal niks) en bijhoud welke artikelen ik al af heb en welke ik nog moet schrijven. Maar ik schrijf hier ook ideeën op voor andere blogposts en schrijf soms de structuur van een blog uit zodat ik niets vergeet en een fijn overzicht heb. Tot slot heb ik nog een notitieboek voor werk/persoonlijke doeleinden. Hierin schets ik bijvoorbeeld ideetjes voor visitekaartjes en maak ik lijstjes met wat ik allemaal nog moet doen voor een bepaalde opdracht.

Luxe pennen

Tot slot gebruik ik alleen maar luxe pennen om mee te schrijven. Ik schrijf altijd met een mooie pen; eentje die gegraveerd is, van een designer merk of waar een mooie herinnering zoals het behalen van mijn diploma aan verbonden zit. Toen de inkt van al mijn mooie pennen op was ging ik weer een tijdje over op van die gratis gekregen plastic pennen. Nadat ik daarna weer met een luxe pen ging schrijven – al is het maar een afspraak in mijn agenda, of om een to-do lijstje te maken – realiseerde ik me weer hoe fijn ik het vind. Het geeft me een gevoel van luxe, maakt het schrijven op papier een stuk leuker en ik ben er uiteraard extra zuinig op waardoor ik deze pennen niet snel kwijtraak. Als jij net als ik een gestructureerd leven fijn vind en plezier haalt uit het maken van to-do lijstjes, dan raad ik het je zeker aan om deze met een luxe pen te schrijven zoals de caran d’ache vulpen.

Hoe zorg jij voor meer structuur in jouw leven?

Cheers!
Sandra-Anna

*Deze blogpost bevat een gesponsorde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *