Tips voor een mooi en leesbaar handschrift

handschrift handwriting notebook notitieboekje Harry Potter J.K. Rowling Dumbledore Perkamentus quote citaat

Een mooi en leesbaar handschrift hebben kan ontzettend handig zijn. Niet alleen voor jezelf als je bijvoorbeeld je aantekeningen probeert te ontcijferen, maar ook voor anderen die jouw handschrift moeten lezen. Ik kreeg behoorlijk vaak te horen dat mijn handschrift niet zo goed leesbaar was, ondanks dat ik het probleem zelf niet zag. Toen ik deze video tegenkwam raakte ik geïnspireerd om er toch maar wat aan te gaan doen. Inmiddels heb ik aan de hand van deze tips mijn handschrift aangepast waardoor het veel duidelijker te lezen is. Voor mezelf en voor anderen.

Consistentie

Zorg ervoor dat je handschrift consistent is. Wat ik hiermee bedoel is dat je iedere letter steeds op dezelfde manier schrijft. Of je in blokletters of cursief schrijft maakt niet uit, zolang je maar herhaaldelijk hetzelfde blijft doen en de verschillende stijlen niet door elkaar gaat mixen. Als je de ‘l’ de ene keer met een lusje schrijft, dan moet je deze letter de volgende keer ook weer met een lusje schrijven. Zorg ook dat letters zoals de ‘o’, ‘a’ en ‘d’ volledig dicht zijn anders kan een ‘d’ verward worden met een ‘cl’ bijvoorbeeld. Zorg er ook voor dat je consistent bent met de richting van de letters. Waarschijnlijk heb je vroeger geleerd dat ze een beetje schuin naar rechtsboven geschreven moeten worden, het is prima als je dit nog steeds doet of als je inmiddels ‘rechte’ letters schrijft. Ook letters die schuin naar linksboven richten zijn goed leesbaar, het belangrijkste is dat je een van de drie kiest en je hier consistent aanhoudt en dat je dit niet overdrijft. De ene letter naar rechts schrijven en de andere letter recht zorgt ervoor dat je handschrift minder goed leesbaar is.

Tussenruimte

Zorg dat er tussen alle letters die je schrijft een klein beetje ruimte zit. Hierdoor staan alle letters los van elkaar waardoor ze afzonderlijk goed te lezen zijn. Ook tussen de woorden moet overal evenveel ruimte zitten, deze ruimte kan het beste even groot zijn als een normale letter. Hierdoor valt het meteen op dat het om een nieuw woord betreft. Zelf heb ik hier nog de meeste moeite mee omdat ik heel erg gewend ben om al mijn letters tegen elkaar aan te schrijven, maar het wordt dus een stuk leesbaarder als je dit niet doet zoals op het plaatje hierboven. Zorg er ook voor dat alle letters op dezelfde lijn geschreven worden en dat ze dus niet in hoogte van plaatsing variëren.

Lettergrootte

Hoofdletters horen groter te zijn dan kleine letters. Zorg er dus voor dat alle hoofdletters daadwerkelijk groter zijn geschreven dan kleine letters zodat het duidelijk opvalt dat het om een hoofdletter gaat. Hiernaast moeten alle letters even hoog zijn, maar moeten de lusjes van bijvoorbeeld de ‘b’ en de ‘g’ hierboven uitkomen en allemaal even lang zijn. Door dit te doen kan een ‘h’ niet verward worden met een ‘n’ of een ‘d’ met een ‘a’. Overdrijf deze lusjes ook niet, door ze te breed te maken wordt de letter minder leesbaar en als je ze te lang maakt raken ze de woorden op de regel eronder of erboven.

Uiteraard is het niet erg als je boodschappenlijstjes nog steeds een onduidelijke scribble is, niet alles hoeft perfect te zijn. Bovendien vereisen sommige situaties een netter handschrift dan andere maar hier onderscheid in kunnen maken is fijn.

Hoe ziet jouw handschrift eruit?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *