5x Tips om hard te lopen in sneeuw

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl woman sneeuw snow

Het sneeuwt in Nederland! Vorige week was het nog 10 graden en kon je in een (T-)shirt lopen. Nu is het kwik flink onder het vriespunt gedaald en blijft er een dik pak sneeuw op de wegen liggen. Het is natuurlijk aan te raden om binnen te blijven. Wil je toch naar buiten? Dan heb ik een aantal tips voor je om dit op een veilige manier te doen.

1. Pas je verwachtingen aan

Hardlopen in de sneeuw is niet hetzelfde als hardlopen op asfalt of een zandpad. De weg is veel meer oneven, glad en het is een heel stuk zwaarder. Pas je verwachtingen aan. Ga niet zo ver lopen als je zonder sneeuw zou hebben gedaan en stel je beoogde tempo ook bij. Ga zeker geen interval training doen! In de sneeuw kun je beter minder ver en minder snel lopen dan gebruikelijk.

2. Jouw outfit

Als het sneeuwt kun je verwachten dat het buiten koud is. Al helemaal als de sneeuw blijft liggen zoals nu. Trek dus een extra laagje (thermo)kleding aan en haal je regenjasje uit de kast. Ook een buff, pet of muts zullen nu niet overbodig zijn. Als je trailschoenen hebt is het zeker aan te raden om deze aan te trekken. Deze schoenen hebben een grover profiel waardoor je meer grip zult hebben in de sneeuw.

3. Pas je hardloopstijl aan

Zoals ik al zei; hardlopen in de sneeuw is niet hetzelfde als hardlopen op asfalt of een zandpad. Naast dat je het beste wat langzamer kunt lopen, is het ook wijs om kleinere pasjes te zetten. Hierdoor zal je minder snel uitglijden en vallen. Zie of merk je dat het ergens heel glad is omdat er ijzel op de weg ligt? Wees dan verstandig en stop met hardlopen. Je kunt dat stukje beter voorzichtig lopen. Als je gaat hardlopen zul je gegarandeerd uitglijden als de weg zo glad als ijs is.

4. Kies je route

De route die je loopt is erg belangrijk. Als de sneeuw blijft liggen kun je de weg moeilijker vinden. Al helemaal als het pak sneeuw zo dik is als nu en er hopen sneeuw op de weg liggen. Stoeprandjes, kuilen of oneffenheden in het wegdek zie je hierdoor niet. Loop dus een route waar je de weg ontzettend goed kent en precies weet waar de valkuilen zijn die je wilt vermijden. Ga ook zeker niet in het donker hardlopen.

5. Wees verstandig

Nu is niet het moment om de held uit te gaan hangen. Wees verstandig en houd je kop erbij. Is de weg glad of is het echt te gevaarlijk om naar buiten te gaan? Blijf dan binnen! Ga het gevaar niet expres opzoeken. Heb je al een blessure of ben je hier gevoelig voor? Ook dan is het aan te raden om nu niet naar buiten te gaan.

Ga jij in de sneeuw hardlopen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *