Hardlopen hoeft niet duur te zijn

Nike hardloop schoenen hardlopen

Bij hardlopen denk je al snel aan alle dingen die je moet aanschaffen voordat je kunt gaan beginnen aan je eerste run. Goede hardloopschoenen zijn niet goedkoop, een GPS horloge is behoorlijk duur en nog maar te zwijgen over alle hardloopkleding voor de verschillende weertypes die Nederland kent. Maar niets is minder waar. Ook met een zeer klein budget kun je beginnen met hardlopen.

Goede hardloopschoenen

Goede hardloopschoenen zijn denk ik het belangrijkste equipement voor iedere hardloper, zowel beginner als gevorderde. Ze geven je demping en ondersteuning tijdens het lopen, en corrigeren je passen. Hardlopen op schoenen die hier niet voor geschikt zijn kan tot vervelende blessures leiden. Maar je hoeft echt niet per sé een loopanalyse te laten maken en heel veel geld uit te geven aan je eerste paar hardloopschoenen. De mijne bijvoorbeeld, de Nike Flex 2016 Run, hebben mij €39,20 gekost. Oké, dat is nog steeds niet heel goedkoop, maar voor een paar hardloopschoenen is het dat zeker wel. Ik heb de mijne gekocht in een Nike outlet store waar korting gegeven werd bovenop de al afgeprijsde prijzen. Je vind hier vaak oudere modellen, de mijne komt bijvoorbeeld uit 2016 terwijl ik ze in 2017 kocht. Maar dat is gewoon prima en een goede manier om te besparen. Ga dus zeker op zoek naar een outlet winkel waar je hardloopschoenen met flinke korting kunt krijgen.

Hardloop kleding

Aan hardloop kleding hoef je geen bakken met geld uit te geven. Sterker nog, waarschijnlijk kun je het (zeker in het begin) wel redden met hetgeen wat je in je kast hebt hangen. Toen ik in maart begon met hardlopen had ik een legging, een dun vestje, een goede sport-bh en een tal (veelal gekregen) shirts. Als beginner is het nog prima om in katoenen shirts te lopen. Waarschijnlijk ga je nog niet ver en snel waardoor je ook niet veel zult zweten. Toen ik met 2 graden Celsius de deur uit wilde gaan voor een run, heb ik gewoon een hoodie uit mijn kast getrokken en die aangedaan. Om ervoor te zorgen dat ik geen duur regenjasje hoefde te kopen plande ik mijn trainingen een beetje strategisch rond het weer. Zag ik dat het op donderdag ging regenen maar op vrijdag droog bleef? Dan stelde ik mijn rondje nog eventjes uit. ’s Ochtends droog maar ’s avonds regen? Je raadt het al, dan ging ik in alle vroegte de deur uit. Veel heb je dus niet nodig, zeker niet nu het beter weer begint te worden. Heb je toch het idee dat je het niet kunt redden met wat er al in je kast hangt? Kijk dan even bij Decathlon of Primark; hun sportkleding zijn super budget-proof. Je moet er ook niet de beste kwaliteit voor verwachten, maar zeker op de shirtjes heb ik niets aan te merken. Heb je wat geld over en wil je toch graag ergens in investeren? Dan raad ik je aan om (naast hardloopschoenen uiteraard) voor een goede sport-bh te gaan, ondersteuning tijdens het lopen is niet alleen voor je voeten erg belangrijk, maar ook voor je twee vriendinnen. 😉

Alternatieven voor een GPS horloge

Als je denkt dat je een duur GPS horloge nodig hebt om te kunnen weten hoe ver je hebt gelopen dan heb je het mis. Er zijn een tal van websites waarmee je kunt berekenen hoever een bepaalde route is. Een favoriete van mij is RunnerMaps.nl, die ik bijna wekelijks gebruik. Zelf vind ik het prettig om van te voren te kijken waar ik zou moeten lopen om een bepaalde afstand te halen, die onthoud ik dan en ga ik vervolgens lopen. Dit geeft een goede globale schatting. Zou je graag tijdens je run willen weten hoe ver je al bent? Dan zou je een app zoals Strava kunnen downloaden. Zelf vind ik deze super fijn werken, maar veel vergelijk heb ik nog niet. Naast het aantal kilometers geeft hij ook je snelheid en tijd weer. Geen zin om een app te downloaden? Dan kun je gebruik maken van de health app die standaard op de iPhone zit.

Heb jij nog tips om jouw sport zo goedkoop mogelijk te houden?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *