Mensenlevens redden

Gisteren heb ik iets gedaan wat ik al een lange tijd wilde, maar nooit de stap heb gezet om het ook daadwerkelijk te doen. En nee, dan heb ik het niet over een drankje drinken in de PSV Business Club, maar de reanimatie cursus van de Hartstichting die in het Philips stadion plaats vond. Als een aantal jaar wil ik graag EHBO kunnen verlenen en kunnen reanimeren, het was er alleen nooit van gekomen. Via de organisatie van WEURO (Europees kampioenschap vrouwenvoetbal, later meer hierover) ben ik erop geattendeerd dat er een gratis reanimatie cursus gegeven werd in Eindhoven. Ik zag dit als een teken en besloot me in te schrijven.

De cursus bestond uit vier onderdelen: een theoretische uitleg over reanimeren gevolgd door praktijk oefeningen op reanimatie poppen, en een theoretische uitleg over het gebruiken van een AED en wederom een praktijk oefening op reanimatie poppen. Alle stappen die werden uitgelegd en die wij moesten oefenen waren erg logisch en zeker niet ingewikkeld. Alhoewel het natuurlijk wel een beetje gek was om een pop waar zojuist andere lippen op hebben gezeten, beademing te geven. Ook is het geven van borstcompressies fysiek veel zwaarder dan ik had verwacht. Ik moest echt mijn volle gewicht gebruiken om de borst diep genoeg in te kunnen drukken. Gelukkig zal ik dit in de praktijk nooit zo ervaren, omdat adrenaline er dan voor zorgt dat ik door zal blijven gaan. Het leven van die persoon is dan immers in mijn handen.

Reanimeren in 6 stappen:
1. Controleer bewustzijn van het slachtoffer
2. Bel direct 112
3. Controleer ademhaling
4. Start met 30 borstcompressies
5. Beadem 2 keer
6. Gebruik AED

Na afloop van de cursus heb ik me meteen ingeschreven als burgerhulpverlener en heb ik de HartslagNu app gedownload zodat mijn GPS ervoor kan zorgen dat ik accurate oproepen kan krijgen als ik nodig ben om te reanimeren of een AED te halen en gebruiken. Het kunnen reanimeren, en mogelijk opgeroepen kunnen worden voelt voor mijn niet als een zware last. Ik voel me juist empowered wetend dat ik wellicht het leven van een persoon kan redden. Ik wil dan ook zeker iedereen aanraden om zo’n cursus te volgen en je in te schrijven als burgerhulpverlener, zoals ik en meer dan 1.000 anderen vorige week hebben gedaan.

Kun jij reanimeren? En heb jij je ook al ingeschreven als burgerhulpverlener?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *