Mijn ervaring met dry needling + wat is het precies?

Massage handen rug vrouw

Toen ik – inmiddels al ruim twee jaar geleden – op advies van mijn trainer met rugklachten naar een manueel therapeut ging, stelde hij een dry needling behandeling voor. Ik had hier nog nooit van gehoord en het idee dat er naaltjes in mij geprikt zouden worden klonk niet heel aantrekkelijk. Ik kreeg wat informatie mee naar huis en mocht nadenken of ik deze behandeling wilde ondergaan of niet. Ik hoorde van anderen dat het zou voelen als spierpijn, vertrouwde in mijn fysiotherapeut en besloot de sessies te ondergaan. Inmiddels ben ik voor meerdere klachten door verschillende fysiotherapeuten behandeld met dry needling. Vandaag vertel ik wat het is, waar het geschikt voor is* en deel ik mijn ervaring met deze behandelvorm.

Wat is dry needling?

Hoe dry needling precies te werk gaat weet ik niet, en wil ik liever ook niet weten. Wat ik wel weet is dat het niet te vergelijken is met acupunctuur. Bij acupunctuur blijven de naalden er een poos inzitten, waarbij de dry needling deze na enkele seconden weer verwijderd wordt. De behandelaar heeft een naald die hij meerdere keren in je spieren stopt. Met de naald raakt hij de trigger points (de gevoelige delen van je spier), vervolgens beweegt hij de naald eventjes op een neer (of tenminste, zo voelt het voor mij) en haalt hem daarna uit de spier om hem vervolgens op een andere plek er weer in te stoppen.

Het doel van een dry needling behandeling

Het doel van een dry needling behandeling is om spieren die vast zitten of knopen in je spieren weer los te maken. Ik heb deze behandeling gehad omdat mijn spieren heel erg stijf aanvoelden, pijn deden bij bewegen of bewegingen onmogelijk maakte. Deze behandeling zorgt ervoor dat de knopen uit de spieren verdwijnen waardoor de spier weer normaal kan functioneren. Dit is waar ik dry needling voor heb gebruikt, het kan uiteraard zo zijn dat andere klachten ook met deze behandeling te verhelpen zijn.

Doet de behandeling pijn?

Ik kan hier heel erg kort over zijn: ja, de behandeling doet pijn. Een naald in je spier krijgen is alles behalve prettig (het idee alleen al) en doet dus ook gewoon pijn. Bovendien zitten er ook zenuwen in je lichaam, en als de naald die raakt – je kunt het vast al raden – levert dat onmogelijk veel pijn op. Maar de naald zit er steeds maar heel erg kort in waardoor de pijn die je voelt ook maar van korte duur is. Ondanks dat ben ik toch iedere keer weer heel erg blij om te horen dat het de laatste prik is van die sessie.

Ik geloof niet dat ik een extreem hoge of lage pijngrens heb, maar gewoon ergens in the middle. Om heel open en eerlijk mijn ervaring met deze behandeling te delen hoort het volgende er ook bij: Mijn eerste sessie was vroegtijdig onderbroken omdat ik het gevoel had onwel te worden. Vermoedelijk kwam dit door een combinatie van de pijn, spanning en onwetendheid over wat er gaat gebeuren. Na even diep ademhalen en een slokje water ging het gelukkig al weer. De sessies daarna had ik hier geen last meer van en gingen prima. Maar toen ik een jaar later weer mijn “eerste” dry needling sessie onderging was het weer raak. Net zoals een paar weken terug toen ik opnieuw deze behandeling kreeg. Kortom; iedere “eerste” behandeling van een serie behandelingen krijg ik het licht in mijn hoofd en moet ik het flauwvallen onderdrukken. Alle sessies in de weken die daarop volgen gaan gewoon prima en heb ik er geen last van. Ik ben gewoon geen held met dit soort dingen, de kans dat jij tijdens zo’n behandeling onwel wordt acht ik dus niet heel groot.

Pijn na de behandeling

Na de behandeling ben je helaas nog niet klaar. De manueel therapeut die mij heeft geïntroduceerd aan deze behandeling masseerde de spier helemaal los en zorgde er na iedere behandeling ervoor dat dat gedeelte van mijn lichaam helemaal los was en niet meer kraakte (dit was met name het geval bij mijn rug). De massage is wel een beetje hardhandig, maar ik vond ze altijd wel prettig. De andere therapeut die mij behandeld heeft met dry needling deed dit echter niet, dus het kan ook per persoon of praktijk verschillen. Wel is het belangrijk dat je de spieren dezelfde dag nog goed rekt en 1 à 2 dagen rust neemt en eventjes niet sport.

Toen ik in mijn rug werd geprikt was de na-pijn de dag na de behandeling het ergste, had mijn rug echt goede ondersteuning nodig en moest ik af en toe eventjes op bed liggen. Warmte pleisters en tiger balsem hielpen toen enorm. Toen ik in mijn bil/heup werd geprikt (de stijfheid hier straalde uit naar mijn been) kon ik 2 dagen niet lopen van de pijn, de derde dag ging het alweer wat beter. En toen ik in mijn kuit werd geprikt kon ik 1/1,5 dag niet lopen voordat de pijn weg zakte. Waar kun je de pijn dan mee vergelijken? Velen zeggen dat het voelt als spierpijn. Ikzelf vind dit klinkklaren onzin; het voelt gewoon alsof er iemand een naald in je spier heeft gestoken (zeker toen dit het geval was in mijn rug). Dat doet pijn en dat blijf je nog eventjes voelen voordat dat weg gaat. Deze na-pijn is vervelend, maar wel goed te verdragen. Het is meer een zeurderige/vermoeide pijn dan echt een pijn-pijn.

Met mijn verhaal probeer ik absoluut niet mensen af te schrikken om ook een dry needling behandeling te nemen. Sterker nog; ik ben juist een voorstander van deze behandeling! Ja, ze zijn vreselijk naar en doen pijn, maar ze zijn ook heel erg effectief. Ik heb gemiddeld drie behandelingen nodig om volledig van mijn klachten af te komen. Een paar weken terug heb ik nog deze behandeling gehad en als het in de toekomst weer nodig is twijfel ik er niet aan om me weer te laten prikken met die vervelende naaldjes.

Wat is jouw ervaring met dry needling? Als je nog vragen hebt over deze behandeling mag je ze gerust stellen!

Cheers!
Sandra-Anna

*Ik ben geen fysiotherapeut met deze specialiatie, de informatie die ik deel heb ik zelf gekregen van mijn behandelaars. Het kan zijn dat het niet 100% correct is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *