Vrijwilliger zijn bij WEURO 2017

Alle wedstrijden van het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal (WEURO) dat deze zomer in ons eigen land werd gehouden zit voor speelstad Tilburg erop. Afgelopen zondag waren wij host van onze laatste wedstrijd (de kwartfinale tussen Oostenrijk en Spanje), en dat betekend ook dat ik mijn laatste shift als vrijwilliger van WEURO heb gehad. Aanstaande zondag wordt de finale gespeeld waar ik samen met alle andere vrijwilligers bij aanwezig zal zijn om met z’n allen dit mooie toernooi af te sluiten. Want mooi was het zeker.

Altijd als ik naar een sportevenement keek, zag ik de mensen lopen in kleding van het evenement en vroeg ik me af hoe dat zou zijn en hoe die mensen daar terecht komen. Dit gevoel werd veel sterker tijdens de Olympische Spelen in Rio. Ik wilde dat ook! Toen ik afgelopen oktober een vacature voorbij zag komen om vrijwilliger te worden tijdens WEURO 2017, notabene in ons eigen mooie kikkerlandje, twijfelde ik geen moment en schreef ik me meteen in. Tijdens de inschrijving konden we twee voorkeursdomeinen en speelsteden opgeven. Bij mij werden mijn voorkeursdomeinen Match Operations en Marketing, en mijn voorkeur speelsteden Tilburg en Breda. Een informatie- en kennismakingsavond volgde, en in juni kreeg ik definitief te horen dat ik deze zomer in Tilburg dopingcontrole chaperonne zou zijn.

Voor mijn eerste shift moest ik eerst mijn accreditatie (dat pasje wat aan de keycord hangt en laat zien in welke zones je allemaal mag komen) en mijn kledingpakket bestaande uit twee t-shirts, een vest, tas en pet ophalen. Daarna kon ik me aanmelden voor mijn eerste shift. Dit allemaal gebeurde in het Volunteers Home, dat was onze thuisbasis waar alle vrijwilligers die pauze namen of even geen taak hadden waren. Hier konden we Fifa (2017 met vrouwen!) spelen, pingpongen, een potje kaarten, uitrusten, gezellig kletsen of fietsen. Met name dat laatste heb ik erg veel gedaan. Iedere Match Day kregen wij van onze Volunteers Manager een nieuwe uitdaging. Tijdens de wedstrijd Nederland – België deden we bijvoorbeeld een poging om van Amsterdam naar Brussel te fietsen, en tijdens de wedstrijd van Engeland – Portugal zijn we vanaf Amsterdam helemaal naar Londen (421 km) gefietst op de hometrainer. Buiten dat ik het erg leuk vind om deze doelen te behalen, steunen we hiermee ook het goede doel Win4Youth, omdat iedere gefietste kilometer door Adecco wordt omgezet naar een sponsorbedrag. Hierdoor raakte ik erg gemotiveerd om in plaats van de op de bank met collega-volunteers te kletsen, dit gewoon te doen terwijl ik aan het trappen was. Ik legde iedere Match Day zo’n 30/40 kilometer af op de hometrainer.

Op wedstrijddagen moest ik me om 4:15 pm melden voor mijn shift als Allround Volunteer. Dit betekende dat ik taken kon krijgen uit alle domeinen en ingezet werd waar nodig. Maar zoals al te lezen was, spendeerde ik het meeste van mijn tijd als vrijwilliger door op de fiets, omdat er gewoon weg geen taken waren die ik of het team konden uitvoeren. Rond half 7 kregen we iedere wedstrijd een briefing over de dopingcontrole. We werden dan door de assistent van de UEFA Manager opgehaald en naar haar gebracht, waar zij precies uitlegde wat onze taak inhield en ons voorzag van de benodigde accreditatie en bib. In het stadion hadden ik en de drie andere Dopingcontrole Chaperones gereserveerde plaatsen op de derde rij achter de duck-out waar we vanaf een uur of 7 moesten zitten. Vanaf deze zitplaatsen konden we zelfs de zweetdruppels op de hoofden van de speelsters zien! Dit betekende dat wij alle vijf de wedstrijden vanaf de tribune in het stadion konden zien. Als de doping arts zich meldde zouden wij voor de rust worden ingelicht en na de 75e minuut op de zijlijn van het veld moeten gaan staan om de uitgekozen speelsters op te wachten en naar de doping kamer te begeleiden. Het vele wachten werd beloond, want op de laatste Match Day in Tilburg meldde de doping arts zich eindelijk. Zij werd dezelfde ochtend/nacht ingevlogen vanuit Kroatië, veel respect voor haar want ze was dus al ruim 20 uur wakker voordat de dopingcontrole überhaupt was begonnen. Het was erg bijzonder om de taak van Dopingcontrole Chaperonne uit te voeren. We kwamen niet alleen heel erg dicht bij alle spelers (ik heb Silva Mesguer zelfs aan moeten tikken om haar vervolgens aan te spreken), maar zagen ook alles wat er in en rondom de kleedkamers gebeurde van de feestvierende winnaars van de wedstrijd.

Na mijn tweede shift werd er gevraagd of er iemand de volgende dag het marketing team wilde versterken. Dit leuk mij wel leuk, waardoor ik de volgende dag na heerlijk te hebben gegeten in het Volunteers Home samen met drie anderen op weg gingen naar een camping in Udenhout. Hier zouden we samen met de mascotte Kicky spelletjes gaan doen met de kinderen om meer aandacht te krijgen voor het toernooi, kaartjes weg te geven, en hopelijk ook te verkopen. Ik mocht in een golfkart Kicky rondrijden over de camping en bij het zwembad samen kinderen te motiveren om ook mee te komen voetballen. Het was erg leuk om te zien hoe enthousiast en vrolijk de kinderen meededen.

Vrijwilliger zijn bij WEURO 2017 is een onvergetelijke ervaring, ik heb dan ook van iedere seconde volop genoten. De eerste avond na de wedstrijd van Frankrijk – IJsland besefte ik meteen hoe ongelofelijk waanzinnig dit was. Zelfs de volgende ochtend werd ik met hetzelfde gelukzalige gevoel wakker. Ik voel me bevoorrecht dat ik deze kans heb gekregen en kan echt iedereen aanraden om zo’n kans met beide handen aan te pakken als deze zich voordoet.

Ben jij wel eens vrijwilliger geweest bij een groot (sport) evenement? Of zou je wel eens vrijwilliger willen zijn?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *