5x sporten voor weinig geld

geld money coins saving spending counting hands woman

Dat sporten en beweging goed voor je is weten we nu wel, maar sommige mensen hebben niet de middelen om hieraan te besteden. Als je alles bij elkaar optelt kom je al snel op hoge bedragen uit en niet iedereen heeft het budget om een duur abonnement op een sportschool te betalen of om ieder jaar nieuwe hardloopschoenen te kunnen kopen. Daarom deel ik mijn tips waarmee jij wel lekker kunt gaan sporten en bewegen, maar waarvoor je niet zo diep in je buidel hoeft te tasten.

1. Studentensport

Als je nog studeert en toevallig ook in een studentenstad woont of er vlakbij, dan zou ik zeker aanraden om in een studentensportcentrum te gaan sporten. Na een klein rondje op Google kwam ik erachter dat in mijn stad de gemiddelde prijs van een sportabonnement zo’n €25,- per maand is, wat je vaak minimaal voor 1 of 2 jaar moet afsluiten. Voor een heel jaar is dat dus €300,- en in mijn ogen schrikbarend veel. Ik sport namelijk in het studentensportcentrum voor maar €90,- per jaar en mag daar bovenop voor een prikkie (vaak maar een paar tientjes per jaar) lid worden van verschillende sportverenigingen. Hierdoor kan ik niet alleen onbeperkt fitnessen, maar mag ik ook twee keer per week turnen en rondjes lopen op de baan. Daarnaast zijn er nog vele andere sporten die je in zo’n studentensportcentrum met leeftijdsgenootjes kunt beoefenen zoals voetbal, hockey en zwemmen, maar ook de minder standaard sporten zoals kanoën, wakeboarden en klimmen. In mijn ogen is dit dus zeker een goede aanrader om veel geld te kunnen besparen maar toch allerlei leuke sporten te kunnen beoefenen.

2. Budget vriendelijke sportkleding

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf erg graag in sportkleding van Nike, Adidas, Under Armour of van een soort gelijk merk rondloop. Kwalitatief zijn ze super; ze houden me in de winter lekker warm of zijn juist erg luchtig in de zomer en doen precies wat ze moeten doen. Maar erg goedkoop is het niet. Mocht er toevallig bij jou een Nike Outlet in de buurt zitten dan is dat een echte aanrader. Daar heb ik bijvoorbeeld de allerfijnste korte hardloopbroekjes voor maar €5,- per stuk gescoord. Het enige nadeel is dat je de items wel buiten het seizoen moet kopen. Zo kocht ik die broekjes toen het nog maar 2 graden was en mijn regenjasje in hoog zomer. Als je toch iets in het seizoen wilt kopen of wat meer keuze wilt hebben dan raad ik je aan om eens een keer een Decathlon winkel in te gaan. Ze zijn erg aan het groeien en tegenwoordig wel in iedere stad te vinden. Hun assortiment is erg groot (je kunt ook altijd online bestellen), meestal fijn geprijsd en op de kwaliteit heb ik weinig aan te merken. Ze hebben ook veel verschillende sporten in hun assortiment; van wandelen tot paardrijden en van turnen tot tennis. Tot slot zou je ook eens bij het Kruidvat kunnen gaan kijken (zij verkopen ‘Leontien’ voor hardlopers) en bij de Action waar ik ook leuke hardloopkleding voor een hele lage prijs heb zien liggen.

3. Thuis oefeningen doen

Tegenwoordig staat YouTube en de rest van het internet vol met allerlei oefeningen die je vanuit het gemak van je eigen huis kunt doen. Van yogalessen tot en met krachtoefeningen, maar dan doe je het gewoon midden in je woonkamer. Zulke video’s en artikelen zijn er specifiek voor bedoeld waardoor je vaak niet eens gewichten nodig hebt maar het gewoon kunt doen met de dingen die je al in huis hebt. Bovendien hoef je de deur ook niet meer uit waardoor smoesjes zoals ‘het is te koud’ of ‘te ver weg’ niet meer werken.

4. Ga fietsen of wandelen

Als je graag wilt sporten maar hier echt niets aan wil uitgeven, ga dan lekker fietsen! Zo verken je de omgeving waarin je woont ook nog eens. Ook al denk je dat je jouw dorp of stad zo goed kent, je ontdekt altijd weer iets nieuws. Mij is het gelukt om al fietsend verdwaald te raken in de omgeving waarin ik ben opgegroeid. Ik vond het ook altijd erg fijn om het te combineren met bijvoorbeeld boodschappen doen zodat het minder ‘doelloos’ aanvoelden. Dan fietste ik gewoon naar een supermarkt aan de andere kant van de stad of ik fietste (met een omweg) naar mijn moeder toe die in een andere woonplaats woont. Heb je ook geen fiets? Dan kun je nog altijd lekker gaan wandelen! Trek je meest comfortabele schoenen en een warme jas aan en je kunt zo de deur uit gaan.

5. Gebruik alternatieven

Je hoeft helemaal niet veel geld uit te geven als je creatief om kunt gaan met de middelen die je hebt. Toen ik bijvoorbeeld moest revalideren aan mijn pols, moest ik met een steeds groter gewichtje aan de slag. Maar in plaats van een gewichtje van een halve kilo te kopen, kon ik ook een flesje water gebruiken als gewicht. En in plaats van op zo’n goedkoop yogamatje wat eigenlijk helemaal niet fijn is, doe ik mijn oefeningen meestal op het vloerkleed wat al in de woonkamer ligt. Zo kun je vast nog wel meer creatieve oplossingen vinden om geld te kunnen besparen.

Wat is jouw tip om voor weinig geld toch lekker te kunnen sporten?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *