5x tips om je sportkleding mooi te houden

Stox compressie kousen energy socks bank sokken benen paars roze tubes

Sportkleding is vaak een stuk duurder dan normale kleding. Ze zijn van een speciale ademende stof gemaakt en schuren niet. Bovendien zijn ze zo ontworpen dat ze jouw het meeste comfort geven zodat jij de beste prestatie kan leveren. Als je meer dan €100,- voor een legging betaald, dan wil je er waarschijnlijk graag lang mee doen. Het zou onwijs zonde zijn als ze na een keer wassen zijn verkleurd of er pluisjes opzitten. Vandaag geef ik je vijf tips waarmee jij jouw sportkleding mooi kan houden.

1. Hang je kleding uit

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ga juist na het sporten zweten. Zodra ik binnen ben of even stil sta komen de eerste zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd. Nazweten bestaat dus echt en gebeurt waarschijnlijk ook bij jou. Naast dat het niet goed voor jou is om je bezweette kleding aan te houden, is het ook niet goed voor jouw sportkleding. Trek je kleding dus zo snel mogelijk uit na het sporten. Gooi het dan niet meteen in de wasmand, maar laat het eventjes uitzweten. Dit doe je het beste door het op te hangen op een plek waar er lucht bij kan.

2. Was met de hand

Je sportkleding beschadig je het minst door het met de hand te wassen. Dit duurt veel minder lang dan een wasmachine en de kledingstukken worden niet gecentrifugeerd wat de kwetsbare stoffen kan beschadigen. Bovendien was je het dan ook op een vele lagere temperatuur. Heb je net als ik turnpakjes (of iets vergelijkbaars) met glitterstof of steentjes? Dan is het echt noodzakelijk om dit met de hand te wassen. In de wasmachine kan de lijm van de steentjes namelijk loslaten en verliest de stof zijn glans. Turnpakjes was ik dus al-tijd met de hand.

3. Alleen spoelen

Heb je echt geen tijd of zin om je sportkleding met de hand te wassen? Kies dan op je wasmachine voor een kort spoelprogramma van maximaal 30 graden en met zo min mogelijk rotaties. Je hoeft echt niet bang te zijn dat de zweetlucht er niet uitgaat. Mijn was komt altijd lekker fris ruikend uit de wasmachine, ook na een programma van nog minder dan 30 minuten. Hiervoor gebruik ik speciaal wasmiddel voor sportkleding. Let ook op de kleur van je was! Jouw fel gele hardloopshirt kan vaal worden als je dit met zwarte leggings die nog kleur afgeven in de was gooit.

4. Aan de lucht drogen

Laat je was ook altijd aan de lucht drogen. Hang alles netjes op een wasrekje en haal het er pas af als het helemaal droog is. Sportkleding zijn ademende stoffen die het water niet vasthouden. Hierdoor zijn ze supersnel droog. Je was in de droger gooien is echt een funest voor je sportkleding. Gebruik ook geen wasknijpers omdat deze afdrukken in de kwetsbare stof kunnen achterlaten.

5. Gebruik een waszakje

Heb je een sportbh met sluiting? Of compressiekousen? Stop deze dan in een waszakje! De haakjes van je sluiting kunnen namelijk jouw andere sportkleren beschadigen. Door ze in een waszakje te stoppen voorkom je dit. Bekijk ook altijd goed de wasvoorschriften van je kleding. Stox raadt bijvoorbeeld aan om hun compressiekousen en -tubes in een waszakje te wassen en niet uit te wringen.

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je lang van je sportkleding kan genieten?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *