5 voordelen van hardlopen in de regen

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman city Eindhoven stad regenjas rain coat wet nat

In Nederland zijn dagen in de winter met langdurige neerslag eerder een gewoonte dan een uitzondering. Als je met de bus of auto naar je werk of school kan en de rest van de dag droog binnen kunt zitten, dan zul je er vast niet zoveel last van hebben. Maar als je graag hardloopt en wellicht voor een mooi doel aan het het trainen bent, dan kan zo’n langdurige stortbui behoorlijk vervelend zijn. Zeker als je een lange duurloop gepland hebt en de lucht maar niet wil opklaren. Inmiddels heb ik ondervonden dat hardlopen in de regen ook een aantal fijne voordelen heeft. Al deze vijf voordelen heb ik – inderdaad – ondervonden toen ik mijn lange duurloop in de regen aan het lopen was.

1. Weinig voetgangers en fietsers

Hetgeen wat mij het meest opvalt als ik in de regen aan het hardlopen ben is dat er opvallend weinig mensen buiten zijn. Ik woon in het centrum van de stad waardoor er altijd veel mensen op straat zijn, maar als er een plensbui uit de hemel komt, dan zijn al deze mensen opeens verdwenen. Op een verdwaald iemand die nog aan het winkelen is of een baasje die zijn hond uitlaat na zijn er bijna geen voetgangers en fietsers op straat. Het grote voordeel hiervan is dat je er minder rekening mee hoeft te houden. Bij het oversteken van een straat hoef je niet steeds achterom te kijken of er niet een fietser of brommer aankomt rijden en je hoeft ook niet bang te zijn dat het voetpad te smal is om andere voetgangers in te halen.

2. Goede wedstrijdvoorbereiding

Hardlopen in de regen kan ook een goede wedstrijdvoorbereiding zijn. Je weet namelijk vooraf (wanneer je voor die wedstrijd aan het trainen bent) nooit hoe de weersomstandigheden op de wedstrijddag zijn. Ook al scheen de zon in voorgaande jaren, dat geeft geen garantie dat dat dit jaar weer zo zal zijn. Voorbereid zijn op alle mogelijke weersomstandigheden is daarom geen slecht idee. Zo weet je tenminste hoe het is om hard te lopen in de regen, maar ook welke kleding comfortabel is om aan te hebben. Scheurt het regenjasje niet? Is een longsleeve eronder te warm? Of enkel een t-shirtje te koud? Door in de regen te lopen kun je dit allemaal uittesten en kom je op de wedstrijddag niet voor verrassingen te staan.

3. Nooit te koud

Als het regent terwijl ik naar buiten moet voor mijn rondje, dan ben ik van tevoren altijd bang dat het veel te koud gaat zijn (zeker als het ook nog eens waait). In de zomer is een regenbui over je heen krijgen erg verfrissend en vaak ontzettend welkom, maar in de winter kan het ervoor zorgen dat je teveel afkoelt en misschien zelfs wel onderkoeld raakt. Maar in werkelijkheid is dit nooit het geval. Uiteraard moet je je kleding er wel op aanpassen. Om afkoeling te voorkomen kun je het beste een waterafstotend regenjasje dragen. Doordat deze vaak ook isolerend zijn houdt het je lichaamswarmte vast waardoor je het zeker niet te koud zult krijgen. Sterker nog; in de regen heb ik het vaker te warm dan te koud.

4. Het voorkomt smoesjes

Als je door de regen gaat lopen voorkom je dat je in de toekomst smoesjes gaat bedenken om niet te hoeven lopen. Als er een schaap over de dam is, dan volgen er tentslotte meer. Door gewoon lekker te gaan lopen voorkom je dat je in het vervolg gemakkelijker trainingen  overslaat of verplaatst omdat het geen ideaal loopweer is, je een pijntje voelt, ’s avonds een feestje hebt en nog genoeg energie over moet houden, etcetera. Door in de regen te gaan lopen creëer je een mentaliteit die ervoor zorgt dat je door weer en wind gaat (letterlijk) en voor niets of niemand een training overslaat.

5. Trots gevoel achteraf

Dat je van hardlopen vrolijk wordt of er in ieder geval een goed humeur van krijgt zul je zelf inmiddels al hebben ondervonden. Er is tentslotte een goede reden waarom jij jezelf een hardloper mag noemen. Maar naast dat hardlopen goed is voor je algehele gesteldheid, zorgt hardlopen in de regen ook voor een ontzettend trots gevoel als je achteraf helemaal doorweekt thuis komt. Je hebt het toch maar weer mooi geflikt. Het geeft een voldaan gevoel als je je niet door een beetje regen hebt laten tegenhouden en die training gewoon van begin tot eind hebt uitgevoerd.

Ga jij ook gewoon naar buiten als het regent of blijf jij dan liever binnen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *