6x waarom je bij een atletiek vereniging moet gaan

Atletiekbaan track hardlopen athletics sporten rood rennen running

Afgelopen maart ben ik begonnen met hardlopen en sinds juni ben ik lid van een atletiek vereniging. In het begin wist ik niet of rondjes rennen op de baan wel mijn ding was, maar al vrij snel begon ik de voordelen van mijn lidmaatschap bij de atletiek vereniging in te zien. Zonder dat dit propaganda voor Asterix wordt deel ik vandaag zes voordelen van mijn lidmaatschap bij de Eindhovense Studenten Atletiek Vereniging.

1. Intervallen op de baan

In het begin vond ik interval trainingen maar niks. Laat mij maar lekker rustig en lang hobbelen. Inmiddels is dat wel anders; ik houd heel erg van deze trainingen en kan hier ontzettend naar uitkijken. Inmiddels vind ik het heerlijk om kort maar intensief mijn snelheid eruit te gooien. Op deze manier kan ik de explosiviteit die ik bij het turnen gewend ben ook in het hardlopen uiten. Bovendien heb ik eindelijk het idee dat ik een beetje “snel” ga. Het grote voordeel van een lidmaatschap bij een atletiek vereniging is natuurlijk dat je al die interval trainingen dan op de baan kunt doen. In het begin lijkt dit misschien saai, maar geloof me, je zult al snel merken dat het ontzettend lekker loopt.

2. Verbeteren van techniek

Het eerste waar de trainer van Asterix aandacht aan besteedde bij mij was mijn hardlooptechniek. Die was niet al te best en dat was ook een van de voornaamste redenen waarom ik naar de vereniging ben gegaan. Zowel de trainer als andere lopers hebben me veel waardevolle tips gegeven die mijn looptechniek vooruit hebben geholpen. Dankzij hen is mijn techniek verbeterd, heb ik niet meer dat rare loopje wat ik altijd heb en ben ik er eindelijk achter hoe ik de stekende pijn in mijn schouder kan voorkomen.

3. Loopscholing

Zeg nu eerlijk, hoevaak doe jij loopscholing vooraf je training of tijdens de warming-up? Waarschijnlijk niet zo vaak. Ik sla het ook regelmatig over, maar toch is het wel heel erg goed voor lopers om dit te doen. Na de warming-up volgt er tijdens trainingen bij ons dus altijd een rondje loopscholing en kracht. Met name mijn coördinatie en looptechniek zijn hierdoor verbetert.

4. Aangepaste programma’s

Waarschijnlijk ben jij een loper die net zoals ik “zomaar wat doet” of een strak schema volgt wat je op internet of in een hardloop boek hebt gevonden. Die schema’s houden natuurlijk helemaal geen rekening met jou als individu en zijn wellicht niet altijd even geschikt voor je. Tijdens trainingen zijn er verschillende programma’s om te volgen en de trainer heeft mij vaak genoeg mijn eigen schema gegeven dat net wat afwijkt van de andere lange afstand lopers zodat ik op mijn eigen tempo kan lopen.

5. Support & gezelligheid

De meeste van mijn trainingen doe ik alleen, met name mijn duurlopen. Hoe leuk is het dan om ook een keertje samen te trainen? Een atletiek vereniging geeft deze mogelijkheid. Vaak kun je het programma met z’n tweeën of in groepjes afwerken waardoor je niet meer alleen hoeft te lopen. Bovendien ben je niet de enige die even tussendoor een slokje water wil drinken. Lidmaatschap bij zo’n vereniging biedt dus veel support en gezelligheid van mede hardloop liefhebbers. En dan heb ik het nog niet eens over alle activiteiten die worden georganiseerd…

6. Samen naar wedstrijden

Mijn eerste hardloopwedstrijd liep ik samen met mijn vader, maar daarna moest ik het alleen doen. De ene naar de andere wedstrijd liep ik in mijn uppie zonder support en zonder een loopmaatje. Dat loopmaatje heb ik nog steeds niet aangezien iedereen sneller is dan ik, maar dat neemt niet weg dat ik het erg leuk vind om er samen naartoe te gaan. Het maakt het wachten voor de wedstrijd een stuk leuker en hoe lief is het dat ze daarna allemaal op mij wachten tot ik ook over de finish ben gelopen? Het direct delen van alle ervaringen en de euforie draagt hier natuurlijk ook aan bij.

Ben jij ook lid van een atletiek vereniging?

Cheers!
Sandra-Anna

2 gedachten over “6x waarom je bij een atletiek vereniging moet gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *