7x waarom je een hardloopwedstrijd zou moeten lopen

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman medaille medal raceday hardloopwedstrijd

Laast schreef ik deze blogpost waarin ik tips gaf waarmee jij een geschikte hardloopwedstrijd kan uitkiezen die helemaal voldoet aan jouw wensen. Ook zie je regelmatig updates voorbij komen waarin ik vertel dat ik voor een bepaalde wedstrijd aan het trainen ben en schrijf ik over iedere wedstrijd die ik loop een race verslag. Maar waarom zou je eigenlijk met een hardloopwedstrijd mee doen? Vandaag geef ik je zeven redenen waarom!

1. Een doel

Een hardloopwedstrijd is voor velen een perfect doel om naartoe te werken. Door te trainen met een wedstrijd in je achterhoofd kun je gerichter trainen waardoor je 1. een betere prestatie zal leveren op de dag van de wedstrijd, en 2. niet zo doelloos hoeft te trainen maar echt met een schema aan de slag kan gaan. Bovendien zorgt het hebben van een doel ervoor dat je ook daadwerkelijk je hardloopschoenen aantrekt en naar buiten gaat om een rondje te hardlopen. Als het regent of je een lange dag op je werk hebt gehad is het anders erg gemakkelijk om een keer over te slaan. Daarnaast zorgt het hebben van een doel ook voor extra motivatie en doorzettingsvermogen tijdens het hardlopen.

2. Publiek

Tijdens de meeste hardloopwedstrijden (kleine lokale loopjes uitgesloten) zal er veel publiek aan de kant van het parcours staan. Dit werkt ontzettend motiverend en ik merk zelf dat ik hierdoor altijd even wat sneller loop. Bovendien vind ik het ook altijd heel erg leuk om alle spandoeken te lezen, vrolijke mensen te zien en aangemoedigd te worden. Zeker de persoonlijke aanmoedigingen waar mensen mijn naam noemen die op mijn startnummer staat geven mij altijd een boost waardoor ik net een beetje meer energie heb en wat sneller kan.

3. Tot het uiterste

Het wedstrijdelement zorgt er waarschijnlijk ook voor dat je net wat dieper kunt gaan dan tijdens een gewone training. Je hebt natuurlijk veel meer adrenaline door je lichaam stromen en aanmoedigingen die je de finish over schreeuwen. Bovendien ben je veel minder snel geneigd om even te gaan wandelen, want je wilt tenslotte een goede tijd neerzetten. Je pusht jezelf net iets meer dan normaal en dat is vaak terug te zien in het resultaat.

4. Officieel PR lopen

Tijdens een wedstrijd kun je een officieel PR (persoonlijk record) lopen. Dat is de snelste tijd die jij op een bepaalde afstand hebt gelopen. Dit kan uiteraard alleen bij wedstrijden met een officieel gemeten parcours waar een 5 kilometer dus niet ‘ongeveer 5 kilometer’ is maar precies 5000 meter. Het is heel erg leuk om je progressie over de maanden of jaren te zien en je eigen PR steeds te verbeteren.

5. Parcours

Het parcours van een wedstrijd brengt je vaak op plekken waar je normaal niet zult komen. Bijvoorbeeld omdat het wat verder weg is zoals in een andere stad of omdat je net als ik niet alleen over buitenwegen wil lopen. Je kunt tijdens het lopen genieten van alles wat er om je heen gebeurd en de nieuwe omgeving waar je doorheen loopt. Bovendien is het vaak ook verkeersvrij gemaakt waardoor je niet voor stoplichten hoeft te wachten, voorrang hoeft te verlenen of op moet letten op automobilisten, fietsers en voetgangers.

6. Medaille na de finish

Noem het materialistisch, maar die medaille die je vaak na het behalen van de finish krijgt is enorm waardevol voor mij. Wellicht omdat ik in het turnen nooit kans maakte op een medaille (omdat ik gewoonweg nooit op het podium terecht kom) en ik in het hardlopen alleen maar een wedstrijd hoef uit te lopen om een aandenken te ontvangen. Voor mij is het een beloning voor het maandenlange trainen, voor vele opofferingen, mijn harde werken en ongelofelijk veel doorzettingsvermogen. Het is de kers op de taart en ze noemen het niet voor niets eremetaal.

7. Het is leuk

Tot slot is het lopen van een wedstrijd ook gewoon hartstikke leuk! Er heerst altijd een ontzettend goede sfeer, je hoeft niet alleen te lopen omdat er altijd wel andere lopers in de buurt zijn en je leert veel nieuwe mensen kennen. Bij het wachten maak ik altijd wel een praatje met andere lopers en hoor ik de meest inspirerende verhalen. Het lopen van een hardloopwedstrijd is gewoon genieten en wat het resultaat ook is; je mag altijd trots op jezelf zijn.

Doe jij wel eens mee aan een hardloopwedstrijd?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *