Compressie tubes of kousen? De verschillen uitgelegd

Stox compressie kousen energy socks bank sokken benen paars roze tubes

Sinds ik mijn eerste paar Stox tubes cadeau kreeg van Runnersworld heb ik geen duurloop meer gelopen zonder. Tegenwoordig draag ik ze zelfs tijdens iedere training, ongeacht de afstand die ik ga lopen. Voor mij werkt het zo goed dat ik inmiddels zelf ook al een aantal compressiekousen heb aangeschaft. Ik vond het best lastig om te moeten kiezen tussen tubes en kousen, zeker omdat hier op het internet vrij weinig over te vinden is. Vandaar deze blogpost waarmee ik hoop een beetje verheldering te geven zodat jij een goede keuze kan maken tussen compressietubes of -kousen.

Allereerst, ik heb enkel en alleen ervaring met de compressiesokken van Stox Energy Socks. In het verleden heb ik ook compressiekousen van het Kruidvat gedragen tijdens turntrainingen, maar deze geven niet of nauwelijks compressie. Ik zal dus niet verschillende merken gaan vergelijken omdat ik geen ervaring heb met andere merken sokken naast Stox. Ik schrijf daarnaast ook volledig uit mijn eigen ervaring over Stox, het kan dus zijn dat jouw ervaring anders is (bij andere merken compressiesokken).

Het grootste verschil tussen compressietubes en -kousen

Het grootste verschil tussen compressietubes en -kousen is vrij duidelijk: bij een kous zit er ook een voetje aan, deze ontbreekt bij de tube (deze draag je dus vanaf je enkel tot net onder je knie). Dit betekend dat je bij tubes je eigen (hardloop)sokken aan kunt trekken, wat voor sommige nodig is om blaren te voorkomen. Bij kousen kan dit dus niet doordat de sok er al aan vast zit. Wat ik ook heb gemerkt is dat het ‘sok’ gedeelte van de kousen sneller slijt dan de rest; bij mij zitten hier al een paar pluisjes op, maar ik verwacht niet dat er binnen no-time een gat zal in zal zitten ondanks dat ik ze wel intensief draag.

Aantrekken

Het aantrekken van compressiesokken kan voor sommigen erg lastig zijn doordat ze zo strak zitten. Bij de compressiekousen zat een handleiding waarin stond uitgelegd hoe je deze het beste aan kunt trekken. Dit doe je door de kous over de voet heen te slaan. Je trekt dan eerst het voet stukje aan waarbij de kous terug over je voet valt, daarna trek je deze pas op tot onder je knie. Hierdoor is het niet zo moeilijk om compressiekousen aan te trekken. Bij tubes vind ik dit een stuk lastiger doordat het gedeelte bij de enkel enorm strak zit en heel moeizaam over mijn hak heen gaat. Zowel bij het aan- als bij het uitrekken merk ik dat ik meer kracht moet zetten om dat smalle gedeelte over mijn hak te krijgen. Wat ik ook merk is dat schoenen aantrekken bij de kousen iets meer tijd nodig heeft. Doordat de compressiekousen bij de voet toch een klein beetje groot zijn voor mij heb ik vaak meerdere pogingen nodig om mijn hardloopschoenen aan te trekken zonder dat ik een vouw voel onder mijn voet. Mensen met grotere voeten zullen hier geen last van hebben en persoonlijk stoort het me ook niet dat ik mijn schoen twee keer aan moet trekken.

Stox compressie kousen energy socks bank sokken benen paars roze vrouw

Comfort

De compressiesokken vind ik over het algemeen niet vervelend zitten. Ik merk tijdens het lopen niet dat ik een hele strakke sok aan heb. Ook in de zomer vind ik niet dat het veel te warm is – wat ik in eerste instantie wel had verwacht. Ook als het buiten 30 graden Celsius is en de zon fel schijnt trek ik gewoon mijn compressiesokken aan. Als ik kijk naar verschil in comfort tussen compressietubes en -kousen, dan winnen voor mij de kousen. Zoals ik hierboven al heb aangegeven is het gedeelte van de tube wat bij de enkel zit enorm smal, hierdoor zit het voor mijn gevoel net ietsjes te strak bij mijn enkel ondanks dat ik geen dikke enkels heb. Tijdens het lopen heb ik er eigenlijk geen last van, maar vooraf of achteraf kan het me wel een beetje storen. Ook is de tube voor mijn korte benen net iets te lang (ik ben 1,63m) waardoor ik vouwen krijg of het randje om moet slaan; beide zijn niet ideaal. Langere mensen zullen hier geen last van hebben. Bij de compressiekousen merk ik dit niet; ik kan de kous zeer gemakkelijk over mijn hele onderbeen verspreiden waardoor er geen vouwen meer inzitten en hij ook niet te lang is.

Tot slot

Qua hoeveelheid compressie merk ik geen verschil tussen de twee, voor mijn gevoel geven ze allebei evenveel compressie. Wat wel nog een nadeel van compressietubes zou kunnen zijn is dat je deze direct uit moet trekken zodra je je hardloopschoenen hebt uitgedaan omdat je voeten anders op kunnen zwellen. Bij compressiekousen is dit niet noodzakelijk; deze kun je na het hardlopen nog eventjes aanlaten. Tot slot kan wellicht het budget ook een rol spelen bij de aanschaf van deze – over het algemeen – vrij dure sokken. Tubes zijn meestal iets goedkoper dan kousen wat ook een overweging kan zijn om voor deze soort te gaan.

Alles op een rijtje

Compressietubes:
– Je kunt je eigen (hardloop)sokken aan
– Zitten vrij strak bij de enkel
– Zijn voor kleine mensen iets te lang
– Moeilijker aan/uit te trekken
– Na het hardlopen moeten ze meteen uit

Compressiekousen:
– Zitten fijner in vergelijking met tubes
– Makkelijker aan/uit te trekken
– De voet kan sneller slijten
– Je kunt geen eigen hardloopsokken aan
– Zijn meestal iets prijziger dan tubes

Hopelijk was deze blog verhelderend waardoor jij nu een goede keuze kan maken tussen compressietubes of -kousen. Zelf draag ik zowel mijn compressietubes als -kousen nog met veel liefde, alhoewel ik inmiddels meer kousen dan tubes heb doordat hier mijn voorkeur naar uitgaat. Let wel op dat dit een persoonlijke mening blijft. Ik ben ook erg tevreden over Stox en kan ze hardlopers met stijve kuiten zeker aanraden.

Draag jij compressietubes of -kousen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *