De voor- en nadelen van trainen op een loopband

loopband treadmill running inside hardlopen

Voordat Corona uitbrak gaf ik iedere vrijdag aan het einde van de middag training in het sportcentrum. Daarna stond er nog een rondje hardlopen op het programma. Vaak week ik dan voor het gemak uit naar een van de loopbanden die daar aanwezig waren. Inmiddels heb ik al heel wat training op een loopband afgewerkt. Vandaag deel ik daarom wat de voor- en nadelen zijn van het doen van een looptraining op een loopband.

De voordelen

Een van de redenen waarom mensen vaak uitwijken naar een loopband is het weer. Als het buiten regent, hard waait of zelfs stormt heb je daar binnen natuurlijk geen last van.  Op de loopband hoef niet tegen een sterke windkracht op te boksen. Als jouw sportschool een airconditioning heeft, dan is dat in de zomer onwijs fijn. In plaats van buiten met 35 graden te zweten, doe jij je training gewoon binnen in een koele hal. Dat klinkt een heel stuk aangenamer. Wat voor sommige ook een voordeel is, is dat je vaak op een loopband entertainment hebt. Degene waar ik regelmatig op train heeft bijvoorbeeld een optie om Netflix af te spelen. Dan vliegen de kilometers zo voorbij!

Ook voor je training is het soms wel goed om op een loopband te stappen. De loopband kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je heel constant in hetzelfde tempo loopt. Wil jij tijdens een duurloop nog wel eens (onnodig) versnellen? Dan remt een loopband jou af. Heb je moeite met het halen van een tempo? Op een loopband moet je wel doorgaan – of op stop drukken natuurlijk. Als je net zoals ik in een vlak gebied woont, dan kun je op een loopband ook trainen op een helling. De meeste loopbanden kunnen namelijk de hellingsgraad instellen waardoor hij steiler wordt. Dat is erg handig als je een wedstrijd gaat lopen die heuvelachtig of valsplat is.

De nadelen

Voor mij is het grootste nadeel van trainen op een loopband dat ik er naartoe moet. Als het regent ben ik alsnog nat voordat ik op de loopband sta. Dan kan ik de training natuurlijk net zo goed gewoon buiten doen. Ook als je een auto kunt pakken moet je alsnog eerst reizen voordat je aan de training kunt beginnen terwijl je thuis gewoon je deur uitstapt en gaat lopen. Helaas zijn er ook nog steeds sportscholen zonder temperatuurregeling zoals die van mij. Toen het vorig jaar in Eindhoven 42 graden was besloot ik mijn training op de loopband te doen. Om er even later achter te komen dat het binnen in mijn sportschool gewoon warmer was dan buiten.

In een sportschool ben je ook nooit alleen. Op sommige momenten is het zelfs druk. Persoonlijk heb ik daar niet zoveel moeite mee. Als jij liever ongezien wil trainen, dan is de loopband in een sportschool niet de beste keuze voor jou. Tot slot moet je natuurlijk ook een sportabonnement afsluiten wat vaak niet goedkoop is. Als je op de weg kunt trainen bespaar je flink wat tientjes op jaarbasis.

Conclusie

Heb je net als ik een gratis of goedkoop abonnement op de sportschool? Dan is het zeker wel de moeite waard om af en toe een training op de loopband te doen. Je kunt dit natuurlijk ook combineren met een krachttraining. Moet je €50,- per maand betalen om af en toe op een loopband te stappen? Dan is het dat waarschijnlijk niet waard.

Loop jij wel eens op een loopband?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *