Een nieuw hardloop doel of een ambitieus plan?

Eindhoven city noord brabant

Ik begon afgelopen maart met hardlopen om de 5km tijdens de Cruyff Foundation Run te kunnen lopen. Het hardlopen ging goed en ik kon steeds verder waardoor ik mij inschreef voor de kwart marathon van Tilburg. Die, en mijn andere 10km wedstrijd daarna gingen helaas niet zo goed. Inmiddels ben ik al een tijdje aan het trainen met een doel. Een nieuw doel of een zeer ambitieus plan, welke van de twee het is ga ik deze zomer ondervinden tijdens mijn trainingen.

Dit doel speelt al een behoorlijke tijd in mijn achterhoofd – ik droomde hierover nog voordat ik begon met hardlopen. Maar het was altijd behoorlijk onbereikbaar, niet haalbaar voor een a-sportief iemand zoals ik, en dus zette ik het steeds uit mijn hoofd en begon ik er niet eens aan. Maar toen ik binnen 2 maanden al 10km kon lopen kon ik het niet laten om weer hieraan te denken en over te gaan dromen. Wat als het me wel zou lukken? Zal ik niet gewoon een poging gaan wagen? Een zomer lang trainen, wellicht verbaas ik mezelf dan over hetgeen wat ik in mijn mars heb.

Waar heb ik het dan over? De halve marathon van Eindhoven op 14 oktober 2018. Ik vind het best spannend dat ik dit nu met “de hele wereld” heb gedeeld. Ik had me in eerste instantie ingeschreven met het idee dat ik nog terug kon naar de 10km, mocht het me niet lukken om verder te komen. Maar nu zit er voor mijn gevoel niets anders op dan er gewoon kei hard voor te gaan en die halve marathon te gaan lopen.

Hardlopen rennen running Sunset zonsondergang sillouette

Helaas begin ik wel met een achterstand. In mei liep ik tijdens een training fluitend de 10.5km, maar de laatste tijd voelden mijn kuiten wat gevoeliger aan. Toen ik na de Vestingloop gemasseerd werd en de fysiotherapeut daar schrok over hoe stijf mijn beenspieren waren, besloot ik maar even een bezoekje te brengen aan een fysio. Mijn spieren waren inderdaad erg gespannen, maar gelukkig niet geblesseerd. Het advies wat ik kreeg was om zo snel mogelijk een loop analyse te laten maken, goede hardloopschoenen te kopen (wereld van verschil) en een dry-needling behandeling. Na de eerste sessie moest ik rust nemen en mocht ik niet verder dan 6/7 kilometer lopen in plaats van de 11/12 die ik van plan was. De week erna werd me (na nog zo’n pijnlijke behandeling) verteld dat ik vanaf de 7km weer langzaam moet gaan opbouwen. En dus moet ik een paar stappen achteruit terwijl ik zo graag naar voren wil vliegen.

En om dat “vliegen” voor elkaar te krijgen (en op een verantwoorde manier aan mijn trainingen te beginnen) ben ik op aanraden van de hardlooptrainer tijdens de Breakfast Run gaan trainen bij een atletiek vereniging waar ik aan mijn looptechniek kan werken. Op dit moment heb ik nog een hele lange weg te gaan word ik toch wel nerveus als ik eraan denk dat ik straks 21.5 kilometer moet gaan hardlopen. Maar op het HBO heb ik 4 jaar lang de volgende quote te horen gekregen: “If dreams don’t scare you, they are not big enough.” Ik ben wel een beetje bang dat mijn grote droom te groot is, dat ik beter rustig aan kan doen. Maar zo zit ik nu eenmaal niet in elkaar, ik wil uitdaging en het beste uit mezelf naar boven halen. Ik vind het heerlijk om te sporten en alhoewel ik de trainingen soms vervloek (bijvoorbeeld op momenten dat ik helemaal kapot en buiten adem er nog een laatste eindsprintje eruit probeer te knijpen) geniet ik er volop van.

Ik weet nog niet hoe ik die halve marathon ga lopen, maar een ding is zeker; ik kom over de finishlijn, al moet ik kruipen.

Heb jij al ooit een halve marathon gelopen? Welke was jouw eerste of zou je nog eens graag willen lopen? En wat denk jij, is dit een mooi doel voor dit najaar of een iets te ambitieus plan?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Een nieuw hardloop doel of een ambitieus plan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *