Hardlopen zonder doel

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman orange zonnebril sunglasses good sport watch sporthorloge GPS Garmin running shoes hardloopschoenen hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl woman sunset sunrise

Hardlopen zonder doel. Ik kan het gewoon niet.  Als ik geen doel heb waar ik naartoe aan het werken ben dan onbreekt bij mij ook de motivatie. Ik heb dus echt een doel nodig om drie keer per week de deur uit te gaan en te gaan trainen. Mijn doelen zoek ik ook altijd in de vorm van een leuke hardloopwedstrijd. Nu alle hardloopwedstrijden zijn afgelast wordt het ook een stuk lastiger om een doel te hebben en mijn luie kont de deur uit te schoppen.

Twee soorten hardlopers

Voor mijn gevoel heb je twee soorten hardlopers. Als eerste degene die dagelijks of meerdere keren per week hetzelfde rondje rennen. Ik ken een aantal van zulke lopers. Een van mijn collega’s is er bijvoorbeeld een van. Hij staat iedere dag om half vijf ’s ochtends op om vervolgens als eerste 5 mijl (8 kilometer) te gaan hardlopen. Ook een familielied van mij gaat iedere dag een half uurtje hardlopen. Deze mensen lopen meestal om hun conditie bij te houden. Fit blijven is hun doel, iets anders hebben zij niet nodig om gemotiveerd te blijven. Ik heb ontzettend veel bewondering voor deze mensen en hun discipline. Ik zou het nooit kunnen.

Hiernaast heb je namelijk ook nog de (recreatieve) wedstrijdloper. Degene die altijd naar een doel aan het toewerken is en zichzelf probeert te verbeteren. Dit is de loper die doorgaans met een hardloopschema werkt, keurig al zijn training uitvoert en zeer waarschijnlijk toewerkt naar een bepaalded doel of een wedstrijd. Fit blijven alleen is niet genoeg voor hen. Deze lopers willen het liefst het beste uit hunzelf halen. Tot deze categorie behoor ik. Doelloos een beetje rond huppelen is niets voor mij. Zonder doel heb ik niet genoeg motivatie om naar buiten te gaan en daadwerkelijk te gaan hardlopen. Ik moet ergens naartoe werken.

Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat ik progressie boek en beter word. Ik loop dan ook twee keer per jaar een (voor mij) belangrijke wedstrijd. Deze staat dan al maanden in mijn agenda geschreven en hier werk ik ook echt naartoe. Ik train dan om op de dag van de wedstrijd de beste versie van mezelf te kunnen laten zien. Tussendoor of in aanloop naar zo’n belangrijke wedstrijd loop ik vaak nog wat andere wedstrijdjes. Puur omdat ik dat leuk vind om te doen

Hardlopen bomen kanaaldijk Nike running

Waar ik motivatie vandaan haal

Door het Coronavirus zijn de komende periode alle wedstrijden afgelast. Ook de halve marathon waar ik voor aan het trainen was gaat niet door, net zoals de Antwerp Ten Miles die ik ontzettend graag wilde lopen. Dat is in de eerste plaats ontzettend jammer omdat je er naartoe aan het werken bent en er lang naar uit hebt gekeken.  Daarnaast is het ook erg jammer omdat je doel wegvalt en daarmee, in mijn geval, ook je motivatie. Om toch gemotiveerd te blijven ben ik weer toe aan het werken naar een bepaald doel. Een echte wedstrijd zal ik natuurlijk niet lopen, maar wie zegt dat ik niet kan doen alsof?

Na het lopen van de halve marathon heb ik een paar weken even rustig aan gedaan. Vervolgens ben ik weer vanaf 16 kilomter op gaan bouwen naar een nieuwe halve marathon. Voor het gemak heb ik hetzelfde schema gebruikt als voor de CPC. De afgelopen weken ben ik dus weer gaan trainen met het doel van die halve marathon in mijn hoofd. Door mezelf dat doel te stellen bleef ik motivatie houden om de deur uit te gaan en mijn kilometers te maken. De halve marathon staat gepland voor komend weekend, dus ik ben benieuwd hoe het zal gaan.

Wat gebeurd er als dat doel weer voorbij is? Tja, dan is het nog maar een klein maandje tot ik mag gaan trainen voor mijn doel van dit najaar. In oktober ga ik natuurlijk weer in Eindhoven lopen tijdens het marathon weekend. Voor het gemak ga ik er maar gewoon even vanuit dat die wedstrijd door zal gaan. Dan heb ik in ieder geval weer een aantal maanden om er naaruit te kijken en om ervoor te trainen. Zo houd ik mezelf bezig en zorg ik ervoor dat ik lekker blijf lopen en hier plezier ik blijf houden. Want dat is aan het einde van het de dag het belangrijkste.

Hoe blijf jij gemotiveerd om te gaan hardlopen?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Hardlopen zonder doel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *