Hoe kies je een geschikte hardloop wedstrijd?

Veldhoven 10 miles hardlopen wedstrijd rennen race day track startnummer Reebok Nike

Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken waarom je mee zou willen doen aan een hardloopwedstrijd. Het is een doel om naartoe te werken, je loopt niet alleen maar met vele anderen, er staat publiek aan de kant die je aanmoedigt, het parcours is verkeersvrij, je kunt lopen op andere plekken dan waar je normaal nooit loopt, het wedstrijd element zorgt ervoor dat je jezelf net wat meer kunt pushen, je kunt een officieel PR lopen, je krijgt een beloning na de finish en het is natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk. In deze blog geef ik tips waarmee jij een geschikte hardloopwedstrijd kunt uitkiezen die aan al jouw wensen voldoet.

Afstand en parcours

Het uitzoeken van een geschikte wedstrijd begint denk ik bij het bepalen van de afstand die je wilt gaan lopen. Wil je een nieuw PR op een bepaalde afstand lopen? Ben je naar een afstand toe aan het werken al hardloopdoel? Of kies je een verdere afstand zoals een (halve) marathon voor wat meer uitdaging? Bepaal eerst welke afstand je wilt gaan lopen en zoek op basis daarvan wedstrijden uit die deze afstand aanbieden. Het parcours is daarbij ook belangrijk. Bij sommige hardloopwedstrijden moet je bijvoorbeeld twee keer een kleinere ronde lopen om aan de juiste afstand te komen. De een vind dit fijn omdat je de tweede keer dan precies weet hoe het parcours is en waar je moet versnellen. De ander vind het wat saai en ziet liever iets nieuws. Sommige parcours gaan ook (deels) over een onverharde weg, het is handig om hier van te voren op voorbereid te zijn want in de regen kan dit natuurlijk modder veroorzaken en het is doorgaans een stuk zwaarder om op te lopen, maar zorgt wel voor een leuke uitdaging. Bekijk ook of het parcours eventuele heuvels heeft zodat je hier op voorbereid kunt zijn. Als je voor een PR wilt gaan, dan is een vlak parcours zonder al teveel (scherpe) bochten de juiste keuze. Let er dan ook goed op dat het parcours officieel gemeten is, als dit niet het geval is kun je namelijk geen PR lopen. Vele hardloopwedstrijden hebben een wedstrijd waarbij zulke informatie is gegeven.

Groot evenement of kleinschalige wedstrijd

De ene hardloopwedstrijd is een stuk groter dan de andere. De Amsterdam Marathon is bijvoorbeeld niet te vergelijken met een lokaal loopje waar zo’n 200 man aan meedoen bij jou in de buurt. Bij grote evenementen is alles vaak tip top georganiseerd en zijn er meer dan genoeg vrijwilligers die ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Vaak heeft de organisatie jarenlange ervaring waardoor ze niets over het hoofd zien. Hier hoef je dus zeker geen zorgen te maken dat het slecht geregeld is of dat er geen douches zijn na de wedstrijd. Daar staat wel tegenover dat het parcours vaak een stuk drukker is waardoor je misschien niet (meteen) in je eigen gewenste tempo kunt lopen, maar bij grote evenementen is er wel rijendik publiek om je aan te moedigen.

Met name dit laatste is een groot contrast bij kleine loopjes, afgezien van een enkeling bij de finish staat er langs de kant van het parcours niemand om je aan te moedigen. Ook is het parcours niet altijd verkeersvrij gemaakt, dit is wel een puntje om op te letten bij het uitzoeken van de wedstrijd. Het grote voordeel van de kleinere wedstrijden is dat ze vaak bij jou in de buurt zijn waardoor je zeer weinig reistijd hebt en niet het halve land over hoeft te steken. Deze evenementen zijn doorgaans wel slecht bereikbaar met het openbaar vervoer waardoor je er met de fiets of auto heen moet gaan. Kleine wedstrijden zijn vaak ook wel een stuk goedkoper en toegankelijker, je hoeft hierbij niet bang te zijn dat er geen startbewijs meer te krijgen is en kunt een uur voor de start jezelf nog na-inschrijven. Grote evenementen vinden ook een stuk minder vaak plaats waardoor je verder moet reizen om regelmatig aan een wedstrijd mee te kunnen doen.

Loop naar de pomp hardlopen hardloopwedstrijd rennen startnummer Asics Nike Stox compressie tubes Nike New Balance running Schijndel Meijerstad

Verzorging onderweg

Tijdens hardloopwedstrijden kun je doorgaans bij wedstrijden vanaf 10 kilometer om iedere 5 kilometer een drankpost verwachten. Hier staan vrijwilligers klaar om jou een een bekertje water aan te geven. Waar hardloop wedstrijden ook in kunnen verschillen is dat dit bij de een puur een bekertje water is en bij de ander krijg je bijvoorbeeld ook nog natte sponzen waarmee je jezelf kunt afkoelen (heel erg fijn bij warm weer!). Daarnaast is er soms ook energiedrank, zeker bij de langere afstanden, en kun je van te voren op de website bekijken welke energiedrank er wordt geschonken. Ook heb ik regelmatig stukken fruit zoals halve bananen of sinaasappelpartjes bij een drankpost zien liggen. Als deze laatste opties belangrijk voor je zijn, dan kun je de evenementen waar je aan mee wilt doen hierop filteren. Als alleen water voor jou voldoende is, dan voldoet praktisch iedere hardloopwedstrijd hieraan.

Na de wedstrijd

Bij de meeste hardloopwedstrijden kun je na het behalen van de finish een kleine herinnering verwachten, vaak in de vorm van een mooi ontworpen medaille. Kleine lokale wedstrijden hebben dit niet altijd, dus als je het leuk vind om na de wedstrijd een medaille te krijgen is het aan te raden hier van te voren naar te kijken. Op de website van een evenement staat vaak een hardloop ABC waarin beschreven staat of je een herinnering krijgt of niet (soms krijgen bijvoorbeeld alleen kinderen een medaille), als dit niet het geval is kun je naar foto’s van voorgaande jaren kijken. Als ze een medaille aan iedereen (en dus niet alleen de lopers die een podiumplek hebben bemachtigd) dan is hier altijd wel een foto van te vinden. Meestal zie je lopers na de finish met een medaille om hun nek of een close-up van alle medailles omdat de organisatie er trots op is.

Als een wedstrijd wat verder weg is vind je het wellicht ook fijn om daar ter plaatsten even te douchen en om te kleden. Let er dan goed op dat hier ook daadwerkelijk gelegenheid voor is. Soms is er namelijk alleen een wc beschikbaar en geen douches. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat er tenten neergezet werden als kleedruimtes, maar dat hier geen bordje op stond die aangaf voor welk geslacht het was met als resultaat dat beide kleedruimtes vol zaten met mannen en ik me vervolgens op een vieze dixie om heb moeten kleden. Als je van plan bent om je na de wedstrijd je even op te frissen is het aan te raden de locatie te bekijken die aangegeven is als douche en kleedgelegenheid, als dit in een gebouw is dan zit je eigenlijk altijd wel goed.

Een geschikte wedstrijd vinden

Als je alle eisen op een rijtje hebt staan, dan komt natuurlijk de belangrijke vraag; hoe vind je een wedstrijd die aan al deze eisen voldoet? Er zijn meerdere mogelijkheden om hardloop evenementen op te zoeken. Uiteraard zou je simpelweg op Google kunnen zoeken naar ‘hardloopwedstrijd [woonplaats].’ Daarnaast zijn er een tal van nieuwsbrieven zoals die van Piet van der Nat die om de maand een mailtje stuurt met een loopagenda waar alle hardloopwedstrijden die in Nederland en België plaatsvinden instaan. Deze hebben een zeer uitgebreide beschrijving waardoor je kunt filteren op dag, datum, provincie, plaats of afstand. Ook hardloopkalender.nl vind ik erg fijn en gebruik ik standaard iedere keer als ik op zoek ben naar een hardloopwedstrijd. Hierbij kun je op afstand filteren (zowel ongeveer als exact), de maand, plaats en regio. Als je een leuk evenement hebt gevonden is er vaak ook een linkje geplaatst naar de website van de desbetreffende hardloopwedstrijd. Daar kun je verdere informatie vinden en bekijken of het een geschikt evenement is voor jou.

Doe jij het liefst mee aan kleine of grote hardloopwedstrijden?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *