Race verslag: Cruyff Foundation Run

Start Cruyff Foundation 5K Run Johan Cruijff ArenA Amsterdam hardloopwedstrijd

Na 6 weken trainen was het afgelopen woensdag eindelijk tijd om te laten zien wat ik in mijn mars had. Er moesten 5 kilometers gelopen worden, zonder te stoppen of wandelen. In de afgelopen weken heb je meerdere keren trainingsupdates op mijn blog en Instagram voorbij zien komen. In totaal heb ik 15 trainingen gehad van bij elkaar 54.1 kilometer. Op mijn interval training na was mijn snelste gemiddelde pace 6’41 min/km en mijn langste run 7.5 kilometer. Ik was er klaar voor.

Om 14:15 uur zaten wij (ik en mijn ouders) al in de auto op weg naar Arnhem. Daar haalden we onze lunchpakketjes op en stapten vervolgens om 16:30 uur in de bus die ons en vele collega’s van mijn vader naar Amsterdam heeft gebracht. Na een lange reis kwamen we om rond 18:00 uur aan in de Johan Cruijff ArenA waar we onze startbewijzen en t-shirts op konden halen in de Skylounge van TenneT. De kleedruimte bleek een open tent te zijn waar je zo naar binnen kon kijken, ik heb dus besloten om me eventjes op het toilet om te kleden. Daarna begon het lange wachten tot we om 19:50 uur naar de startvakken zouden gaan.

Cruyff Foundation 5K Run Johan Cruijff ArenA Amsterdam hardloopwedstrijd

Tijdens het wachten merkte ik dat ik veel energie over had (niet gek na uren lang stil zitten in de auto/bus/het stadion) en heel veel zin had om aan deze wedstrijd te beginnen. In het startvak lukte het me helaas niet om goed op te warmen en te strekken doordat er weinig ruimte was. Wel heb ik uit enthousiasme en in een verwoede poging mijn enkels los te maken een beetje op en neer gesprongen. De laatste 14 tellen werden gezamenlijk afgeteld waarna het startschot werd afgevuurd en wij langzaam richting de start naar voren liepen. Bij de start gaf ik nog een high-five aan de mascotte en toen was het eindelijk tijd om aan onze race te beginnen. Zoals verwacht gingen we in het begin veel te snel doordat we met de mensen massa meegetrokken werden. Een pace van 5’29, dat moest echt omlaag. Toen er na zo’n 500 meter meer ruimte op de weg was heb ik steeds langzaam het tempo wat laten zakken terwijl mijn vader (die als haas voor mij liep) achterom bleef kijken of ik hem nog bijhield.

Medaille Cruyff Foundation 5K Run Johan Cruijff ArenA Amsterdam hardloopwedstrijd

Dit hebben we zo eigenlijk de hele weg volgehouden. Ik heb voornamelijk achter hem gelopen, alleen op brede stukken liepen we naast elkaar. De trainer van Committed Power (het sportprogramma van TenneT) was ook mee om iedereen aan te moedigen. Hij liep tegen de richting in om ook de laatste over de finish te krijgen, waarschijnlijk heeft hij de afstand wel 10x gelopen. Aan mij vroeg hij of het nog ging; “Ja, hoor. Gewoon doorgaan tot we er zijn.” Lacherig zei hij dat dat hetgeen is wat iedereen hier doet. Ik wist wel dat we sneller liepen dan het tempo waar ik normaal mee loop, maar doordat ik me aan de mensen voor me op kon trekken hoefde ik ze maar gewoon te volgen zonder er al teveel over na te denken. Geen een moment tijdens de race heb ik behoefte gehad om te stoppen of om eventjes te wandelen, zelfs niet als ik mensen aan de kant dat zag doen.

Bij de drinkpost op kilometer 3 heb ik een bekertje water aangenomen waar ik een paar slokjes van heb genomen. Echt nodig had ik het niet, maar het was wel lekker. De laatste kilometers zouden heel snel gaan werd mij verteld. Ik had er alleen geen rekening mee gehouden dat het parcours 5.5 km zou zijn in plaats van 5 km, en dat we in de laatste kilometer nog op een lange brug omhoog moesten klimmen. Zeker in de laatste kilometer had ik behoefte om te versnellen en mensen in te halen, maar ik heb me ingehouden, bang dat ik het anders niet zou redden. Op de brug hadden met name mijn bovenbenen het wel eventjes zwaar. Het was niet onmogelijk, maar mijn benen waren hier niet op voorbereid. Op de ArenA deck vroeg ik me echt af hoelang het nog zou zijn voordat we het voetbalveld op zouden lopen, ik was er wel eventjes klaar mee. Toen we eenmaal over het gras heen liepen en de finishboog in zicht was duurde het niet lang voordat ik mijn eindsprintje inzette. Samen sprintten we de laatste meters om vervolgens hand in hand over de finish te lopen.

Medaille Cruyff Foundation 5K Run Johan Cruijff ArenA Amsterdam hardloopwedstrijd

Ik kreeg mijn medaille aangereikt en zag op Strava dat we de 5 kilometer in 30:28 minuten hebben gelopen met een gemiddelde pace van 6’03. Wow, ongelofelijk. Dat is bijna 6 minuten sneller dan ik in mijn trainingen heb gelopen. Mijn snelste 5 km tijd tot nu toe was 36:12 minuten.  Hierdoor hoopte ik heel erg dat we onder de 40 minuten zouden finishen, stiekem droomde ik van een tijd onder de 35 minuten maar wist dat dat te hoog gegrepen zou zijn. Nu zaten we daar ruim onder. Het was mijn eerste wedstrijd dus een PR werd het sowieso, maar met deze tijd voelt het ook daadwerkelijk als een PR. Uiteraard ben ik dus ontzettend blij en dik tevreden met deze prestatie.

Ik ben nog niet klaar met hardlopen want over twee weken staan we wederom samen aan de start van de PSV Foundation Run in mijn eigen stad. Ik kijk er nu al naar uit.

Wat is jouw volgende (hardloop)wedstrijd?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Race verslag: Cruyff Foundation Run

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *