Race verslag: Dommelloop 5km 2020

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman pink orange hardloopwedstrijd raceday startnummer bibnumber music

Deze week liep ik weer eens een wedstrijd! Het was een bijzondere editie van de Dommelloop. De wedstrijd was dan ook anders dan ik gewend was. Gelukkig bleef ik ook zonder publiek gemotiveerd om een goede tijd neer te zetten. Zou ik in de buurt zijn gekomen van het PR dat ik in 2019 tijdens de Dommelloop liep?

Bovenstaande foto is gemaakt tijdens de Dommelloop in 2019.

De Dommelloop is een jaarlijks hardloopevenement dat plaats vindt op het TU/e terrein. Deelnemers lopen hier een of meerdere rondjes van 2,5 kilometer. Er is een start, finish, omroeper en tijdsregistratie. Een echte wedstrijd dus. Door het Coronavirus hebben ze de Dommelloop helaas moeten uitstellen. Maar ook nu – in het najaar – is het organiseren van een wedstrijd met veel man nog steeds niet toegestaan. Gelukkig heeft de organisatie daar iets leuks op bedacht.

Op maandagochtend werd het parcours uitgezet. Deelnemers hebben vervolgens de hele week de tijd om hun wedstrijd te lopen. Hierdoor kan iedereen wel op het parcours lopen, maar is het er niet druk doordat je waarschijnlijk alleen loopt. Tot slot moeten deelnemers een screenshot van hun gelopen tijd (via bijvoorbeeld Strava of Garmin Connect) naar de organisatie mailen om hun tijd officieel te laten vastleggen.

Dit is de eerste ‘virtuele’ wedstrijd waar ik mezelf voor heb ingeschreven. Waarom? Door het uitzetten van het parcours heb ik alsnog het idee dat ik een soort wedstrijd loop. Ondanks dat ik niet getraind heb voor een snelle 5 kilometer, ga ik wel mijn uiterste best doen om in de buurt van mijn PR te komen. Hierdoor zal het toch een beetje voelen alsof het een echte wedstrijd is. Bovendien was het voor mij lang geleden dat ik voor het laatst over het TU/e terrein heb gelopen, dus dat werd wel weer eens tijd.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman pink orange hardloopwedstrijd raceday music

Ik wilde de wedstrijd eigenlijk op maandagochtend om 7 uur lopen, maar toen was de route nog niet uitgezet. Mijn eerst volgende hardloopdag daarna was woensdag, maar ik had die dag om 8 uur ’s ochtends een afspraak. Daarna moest ik uiteraard werken en ’s avonds zit er totaal geen snelheid meer in mijn benen. Uiteindelijk besloot ik om op maandag heel rustig naar de start te lopen om vervolgens een rondje te lopen om het parcours te verkennen. Een dag later zou ik op mijn verjaardag de echte wedstrijd gaan lopen.

Dat bleek een goede zet. Het was namelijk een kilometer verder naar de start dan ik dacht. Nu ik dit wist kon ik er op de dag van de wedstrijd rekening mee houden. Ook liep ik tijdens het rondje twee keer verkeerd. De eerste keer heb ik me omgedraaid om alsnog de goede weg te lopen, maar de tweede keer was ik te vroeg afgeslagen en ben ik maar doorgelopen. Ik liep immers al verder dan ik van plan was en vond het wel goed zo. Thuis heb ik de kaart nog even goed bestudeerd en samen met de bewegwijzering had ik er wel vertrouwen in dat het goed zou komen.

Vervolgens ging ik een dag later de Dommelloop lopen. Meestal loop ik niet twee dagen achter elkaar, dus ik was benieuwd wat dit met mijn lichaam zou doen. Doordat ik de dag ervoor extreem rustig liep (45 seconden per kilometer langzamer dan mijn duurlopen) had ik er wel vertrouwen in dat mijn lichaam voldoende hersteld zou zijn. ’s Ochtends ben ik in alle vroegte twee kilometer gaan inlopen richting de start. De laatste kilometer heb ik gewandeld zodat ik echt tot rust kon komen voordat ik aan de wedstrijd begon. Al snel merkte ik dat het regenjasje wat ik aan had getrokken – ondanks de motregen – toch wel erg warm was. Gelukkig was de start bij het sportcentrum en had ik mijn sportkaart meegenomen waardoor ik mijn regenjasje in een kluisje kon leggen.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman pink orange hardloopwedstrijd raceday music

Toen was het tijd om te gaan beginnen. Toch wel gek zonder startschot, medelopers of een echte startboog. Toen ik begon met lopen zat dat PR heel erg in mijn hoofd. Ik wilde enorm graag in de buurt van deze tijd komen. Ik moest het van mezelf loslaten en ik mocht niet naar mijn horloge kijken. Na de eerste kilometer kreeg ik een seintje. 6:15 minuten heb ik erover gedaan. Shit, dacht ik. Dat is voor een tempoloopje prima, maar voor een wedstrijd niet snel genoeg. Ik had twee keuzes. Of ik ga door zoals ik bezig was en zet de tijd die ik ga lopen helemaal uit mijn hoofd, of ik doe er een tandje bij en kijk waar het schip strandt.

Eigenwijs als ik ben koos ik uiteraard voor het laatste. Met resultaat. De tweede kilometer liep ik in 5:50 waardoor ik mijn verlies van de eerste kilometer al bijna had goed gemaakt. Als ik dit kon blijven volhouden zou het lukken. Ik voelde me goed dus ik ging ervoor. Pas halverwege begon ik het zwaar te krijgen. Ik nam een energiesnoepje in de hoop dat dit zou werken. Enige tijd heeft het dat ook gedaan. In het tweede rondje besloot ik dat ik er alles uit wilde halen wat erin zat. Ik wilde niet achteraf spijt hebben dat ik niet meer heb gegeven. Natuurlijk had ik al spijt van die eerste slechte kilometer, maar ik had nog 4 kilometer om dit goed te maken.

En dat deed ik. Iedere kilometer liep ik sneller. Mijn laatste kilometer was geloof ik een lange versnellingsloop. Ik weet niet waar ik de energie nog vandaan kon halen. Voor mijn gevoel was het alles of niets. En tja, als je bijna alleen maar wedstrijden van 10 mijl of verder loopt, dan voelt 5 kilometer als heel weinig. Alle energie die ik nog over had kwam eruit. Het gezicht wat ik in de laatste honderd meter trok zal eruit hebben gezien als iemand die door een vrachtwagen wordt overreden. Ik vind het dus niet zo erg dat er geen finishfoto is.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman pink orange hardloopwedstrijd raceday music garmin watch gps time pr pb

De denkbeeldige eindstreep heb ik overigens wel gehaald. Na het lopen van een negatieve split (6’15, 5’50, 5’39, 5’27 en 5’08) kwam ik na 28:17 over de finish. Ik heb gewoon 1:20 minuut sneller dan mijn PR gelopen! Dat had ik dus écht niet verwacht. In de afgelopen maanden heb ik namelijk alleen maar aan conditiebehoud gedaan en niet serieus getraind. Des te blijer ben ik met mijn tijd.  Ondanks dat het geen officieel PR is (er was geen tijdsregistratie aanwezig), was dit wel de perfecte start van mijn verjaardag.

Toen ik om 8 uur weer naar huis liep merkte ik dat het veel drukker was op het parcours. Ik werd regelmatig de bosjes ingedrukt door fietsers die niet aan de kant wilden gaan of niet aan het opletten waren (lees: met hun telefoon zaten te spelen). Ik ben dus erg blij dat ik al om half 7 richting de start vertrok en de wedstrijd heb kunnen lopen zonder te worden gehinderd door overig verkeer.

Heb jij al een virtuele wedstrijd gelopen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *