Race verslag: Maastrichts Mooiste halve marathon

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman medaille medal raceday hardloopwedstrijd water river Maastricht's mooiste halve marathon half marathon

Na maanden van voorbereiding en een paar zenuwachtige dagen stond ik gisteren aan de start van de halve marathon tijdens Maastrichts Mooiste. Het was de bedoeling dat ik de halve marathon van Tilburg ging lopen, maar die werd afgelast waardoor ik op zoek moest gaan naar een andere. Met een prima reistijd en beloofde vlak en snel parcours leek me dit een prima vervanger. Vandaag vertel ik hoe ik mijn eerste halve marathon heb ervaren.

Vlak voor de start was ik best wat gespannen; het zou 23 graden worden en er was geen enkel wolkje in de lucht te bekennen. Ik houd niet van warm weer en al helemaal niet als er ik 21.1 kilometer in moet hardlopen. Gelukkig werd ik door mijn moeder via What’s App nog gekalmeerd en kon ik zonder zenuwen in het startvak gaan staan. Om 11:38 ging ging ik van start en begon ik aan de halve marathon. Al meteen in de eerste kilometer mochten we de Maas oversteken waardoor het parcours omhoog ging. Ik kreeg toen steken in mijn zij die zo pijnlijk waren dat ik niet meer op tempo kon lopen. Lekker begin van de wedstrijd. Gelukkig wist ik ook wel dat de steken weg zouden trekken, maar fijn was anders.

Toen de pijn eindelijk weg was getrokken kon ik heerlijk lopen en genieten van het parcours waar we doorheen liepen. Als eerste een woonwijk met typische Maastrichtse straatjes en daarna een prachtig natuurlandschap. Het lekker lopen en genieten werd afgewisseld met een momenten dat het zwaar was door het warme weer. Gelukkig wist ik mezelf wel goed koel te houden door veel te drinken (ik liep met eigen water) en een spons. Ik wist dat ik het rond het 12 kilometer punt zwaar zou krijgen. Meestal krijg ik dan een soort dipje omdat je er al best een eind op hebt zitten, maar nog een behoorlijk stuk moet. Gelukkig wist ik mezelf positief te houden en probeerde ik mezelf te motiveren.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman orange zonnebril sunglasses good sport watch sporthorloge GPS Garmin running shoes hardloopschoenen hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman medaille medal raceday hardloopwedstrijd Maastrichts mooiste halve marathon halfmarathon

Ook het parcours was niet heel makkelijk. Er zaten vele bruggen en heuvels in waardoor een aanzienlijk gedeelte vals plat te noemen is, sommige heuvels waren zelfs zo steil dat ze bijna niet hardlopend te doen waren. Bovendien zat er een haarspeldbocht in en ging er zelfs een stuk van het parcours over een onverhard paadje door het gras! Dit kun je dus niet bepaald vlak en snel noemen. Met name dit vals platte parcours in combinatie met de warmte zorgde ervoor dat ik 3 kilometer voor de finish helemaal op was. Er zat echt niets meer in. In plaats van de versnelling in te zetten wat ik normaal zou doen, moest mijn doorzettingsvermogen om door te blijven lopen nu uit mijn kleine teen komen. Heel erg jammer, want tot op dit punt lag ik precies goed om rond mijn streeftijd van 2:22:00 te finishen met een gemiddelde pace van 6’50. Uiteindelijk ben ik met een mager sprintje (als het überhaupt al een sprintje te noemen is) in een tijd van 2:27:50 over de finish gelopen.

Daarna was ik zo kapot dat ik door meerdere vrijwilligers werd aangesproken met de vraag of het wel goed met me ging. Het liefst wilde ze me naar de EHBO brengen maar toen ik aangaf dat ik gewoon vermoeid was, eten nodig had en eventjes moest zitten besloten ze om me naar tentjes met drank en voedsel te begeleiden. In alle werkelijkheid ging het op dat moment niet zo goed met me. Ik voelde me beroerd en verslagen. Echt trots op mijn prestatie kon ik op dat moment nog niet zijn. Gelukkig deed heel wat bekertjes water, bananen en een telefoongesprek met mijn lieve vriend veel goed. Van de lekkere Limburgse vlaai die na de finish te verkrijgen was heb ik dus niet echt genoten.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman medaille medal raceday hardloopwedstrijd Maastrichts mooiste halve marathon halfmarathon kerk

Inmiddels gaat het weer helemaal prima met me en vind ik het toch een beetje knap dat ik ondanks de zware wedstrijd door heb gezet en de halve marathon helemaal heb uitgelopen. Maastrichts Mooiste vind ik helaas geen aanrader om te lopen. Het ontbrak aan sfeer doordat er vrij weinig mensen aan de kant stonden aan te moedigen en er ook geen bandjes waren zoals bijvoorbeeld in Tilburg en Eindhoven wel altijd het geval is. Bovendien waren de vrijwilligers totaal niet aan het opletten en meer met elkaar bezig dan met de lopers. Het gevolg hiervan was dat ik bij een waterpost geen bekertje water kon krijgen en bij vele heb moeten roepen om water of een spons voordat ze in actie kwamen. Met het warme weer van gisteren is dat niet oké. De volgende keer zal ik dus lekker in Eindhoven lopen waar ik aangemoedigd kan worden door mijn familie en alles goed geregeld is.

Heb jij wel eens een halve marathon gelopen of staat dat nog op jouw bucket list?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Race verslag: Maastrichts Mooiste halve marathon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *