Race verslag: Run for Kika

Run for Kika hardlopen wedstrijd rennen race day medal medaille Garmin Vivoactive3 sporthorloge

Op aanraden van een echte hardloopfanaat schreef ik me een tijdje geleden in voor de Run for Kika. Een hardloopevenement dat in meerdere steden in het land wordt georganiseerd om geld op te halen voor Kika. De editie in Eindhoven zou op 1 juli plaatsvinden, en de warmte waar het waarschijnlijk mee gepaard zou gaan weerhield me in eerste instantie. Maar het goede doel en de vele goede woorden die ik erover hoorde haalde me toch over. Ik zou 10 kilometer gaan lopen en wellicht een nieuwe poging doen voor een PR. Het liep ietsjes anders af.

Een 10km wedstrijd met 30 graden en een strakblauwe hemel heb ik al eens eerder gedaan. Dat was echt behoorlijk afzien en niet voor herhaling vatbaar. Mijn moeder maakte zich een beetje zorgen over deze run midden op de dag met het voorspelde warme weer. Op haar aanraden heb ik besloten om toch geen 10km te lopen en het bij de 5 te houden. Ik mailde de organisatie om te vragen of dit mogelijk was,  het bleek geen enkel probleem. Tijdens de mail die daarop volgde en op het evenement zelf werd juist geadviseerd om de korte afstand te lopen, ze hebben dit zo verleidelijk mogelijk gemaakt door het parcours te veranderen.

Dit werd dus mijn tweede 5km wedstrijd. Ik wist dat ik mijn eindtijd van de Cruyff Foundation Run niet zou kunnen overtreffen. Toen had ik een haas die ervoor zorgde dat ik sneller liep dan ooit tevoren en was het niet zo ontzettend warm dat je al zweette bij de gedachte dat je iets actiefs zou moeten gaan doen. De omstandigheden waren er niet naar, dus het kwam niet eens in mij op om voor een snelle tijd te gaan. In plaats daarvan wilde ik lekker rustig gaan lopen op mijn extreem langzame lange duurloop tempo. Ik hoefde niet snel te gaan. Ik hoefde alleen maar te rennen voor alle kinderen die dat niet kunnen.

Run for Kika hardlopen wedstrijd rennen race day medal medaille Garmin Nike

De vorige keer startte ik achteraan in het startvak, en dat was me zo goed bevallen dat ik dat dit keer ook weer van plan was te gaan doen. Wel nog in de eerste wave, omdat het mij niet duidelijk was dat we in meerdere waves zouden gaan starten. Jammer genoeg was achteraan starten niet helemaal de juiste keuze tijdens deze run. Het parcours liep door het Genneperpark; een heel erg mooi stukje natuur in Eindhoven. Het had prachtige paden en kleine bruggetjes die over beekjes heen liepen. Helaas was deze mooie route niet geschikt om er 1.000 man tegelijk over te laten lopen. De paden waren behoorlijk smal en soms onverhard waardoor inhalen niet erg makkelijk was. Je moest lantaarnpalen ontwijken, in de berm lopen en bijna door de bosjes heen.

Maar inhalen was wel “nodig” aangezien dit geen normale hardloopwedstrijd was zoals ik al mijn voorgaande wedstrijden. Je kon echt merken dat hier onervaren lopers aan mee deden die zijn gaan lopen om geld op te halen voor het goede doel. Ook liepen er vele gezinnen met jonge kinderen mee. Deze mensen (respect dat ze het deden en super knap dat ze hem uit hebben gelopen!) hadden een nog lager tempo dan ik en moesten zelfs al voor het 1 kilometerpunt gaan wandelen. Dat is helemaal niet erg, zeker niet onder deze weersomstandigheden, maar wel vervelend voor de mensen die door willen lopen. Ook de snelle lopers uit de tweede wave hadden hier last van; zij moesten bijna iedereen in gaan halen en dan is het vervelend dat het parcours dit eigenlijk niet toestaat.

Normaal zou ik tijdens een rondje van 5km geen water drinken, maar door de warmte had ik toch wel wat behoefte aan hydratatie. En dus moest ik twee keer in de rij staan bij een waterpunt voor mijn bekertje water. Vervelend, want door het stilstaan verstijfde mijn kuitspieren en enkels een beetje waardoor het lopen minder prettig aanvoelde. Voor de rest ging de run best prima. Ik had besloten om zo min mogelijk op mijn horloge te kijken en maar gewoon te lopen in een comfortabel tempo. Erg zwaar had ik het niet en het was prima vol te houden. Na 4km toen we weer volop in de zon moesten lopen kon de finish mij niet dichtbij genoeg zijn, toch was het goed te doen om deze 5km te lopen. Ik was wel heel blij dat ik besloten had het hierbij de laten; bij 10km had ik echt moeten afzien.

Al met al was het een leuke run op een mooi parcours waar ik zoveel mogelijk van heb geprobeerd te genieten. Geen aanrader als je op zoek bent naar een hardloopwedstrijd waarbij je de snelste wilt zijn of voor een PR wil gaan, wel als je een steentje bij wilt dragen aan het goede doel en wilt helpen om nederland kinderkankervrij te maken.

Heb jij al ooit eens meegedaan aan een Run for Kika of zou je dat nog eens willen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *