Race verslag: Vestingloop 10km

Finish Vestingloop 10km Den Bosch hardloopwedstrijd hardlopen raceday medaille

Na de 1/4 Marathon van Tilburg waarbij ik net niet mijn streeftijd had gehaald, wilde ik tijdens de Vestingloop in Den Bosch revanche nemen op de 10km. Het moest mij gewoon lukken om hem binnen het uur en tien minuten uit te lopen. De vijf kilometer die ik in mijn laatste training voor de wedstrijd deed liep ik met gemak ruim een halve minuut per kilometer sneller dan nodig was om deze tijd te halen. Dat zou betekenen dat ik in de laatste vijf kilometer nog speling had en wat rustiger aan zou mogen doen. Maar met het voorspelde weerbericht van 30 graden en een strakblauwe lucht zag ik dat PR voor mijn ogen smelten.

De eerste kilometers gingen lekker. Ik liep op hetzelfde tempo als in mijn laatste training (6’27), voelde me goed en had was gemotiveerd om voor dat PR te gaan. Iedere keer als ik op mijn horloge keek zag ik dat ik goed ging. Ondanks de warmte had ik het idee dat ik dat nog wel even vol zou kunnen houden, net als tijdens de training. Rond het 3km punt ging het helaas mis. Ik verlangde ontzettend naar water; ik had afkoeling nodig. In mijn hoofd stopte ik er al mee en draaide ik mij om toen ik een sproeier zag. Bewoners langs het parcours waren zo lief geweest om die voor alle lopers aan te zetten. Ze waren op dat moment even mijn helden, want die verkoeling had geen minuut later moeten komen. Het zorgde ervoor dat ik er weer even tegen aan kon.

Tijdens deze wedstrijd merkte ik dat de bewoners heel erg meeleefden. Ze stonden langs de kant om ons aan te moedigen, hadden sproeiers aanstaan ter verkoeling en één gezin had zelfs een eigen waterpost gemaakt waar ze bekertjes water uitdeelden. Heel erg fijn met de tropische omstandigheden waar we in moesten lopen. Ik nam een bekertje aan en besloot om te gaan wandelen zodat ik het helemaal op zou kunnen drinken in plaats van half over mijn kin heen te gooien. Toen ik daarna weer begon met rennen was mijn linkervoet aan het slapen. Het voelde alsof mijn onderbeen van hout gemaakt was en dat liep niet bepaald lekker. Ik dacht nog even dat ik het er wel uit zou lopen, maar dat was helaas niet het geval.

Start Vestingloop 10km Den Bosch hardloopwedstrijd hardlopen raceday medaille

Rond het 4km punt had ik het heel erg zwaar. De zon scheen fel op mijn hoofd en schouders, het was warm en benauwd, mijn voet was nog steeds aan het slapen en ik was nog niet eens op de helft. Ik had geen idee hoe ik de rest van de wedstrijd uit zou moeten lopen. Die kilometer was mijn langzaamste van de hele wedstrijd. Nadat ik de 5 gepasseerd was ging het weer wat beter. Ik was inmiddels al over de helft waardoor ik in mijn gedachte al bijna over de finish liep. Het parcours liep in het buitengebied van Den Bosch over paden door weilanden, bossen en langs meren met de skyline van Den Bosch. We werden beloond met een prachtig uitzicht waar ik zoveel mogelijk van heb geprobeerd te genieten. Mijn wedstrijd was toch al “verloren” en mijn streeftijd zou ik niet meer halen. Ik had het volledig uit mijn hoofd gezet en gelopen om veilig en heelhuids bij de finish te komen. Toen ik over een brug liep met zo’n mooi uitzicht besloot ik om eventjes te stoppen om een foto te nemen. Helaas was de schoonheid van de natuur hier niet op terug te zien, gelukkig kan ik er wel om lachen.

Toen we na 7km nog steeds niet in de bebouwde kom waren begon ik me een beetje zorgen te maken. We moesten nu toch richting de Parade gaan lopen? Pas bij kilometer 8 was het zover. Ik deed mijn best gedaan om een beetje te versnellen, maar moest genoegen nemen met lopen op een extreem rustig tempo. Ik wilde geen risico’s nemen met dit warme weer. In de laatste kilometer is het me toch gelukt om te versnellen tot 6’45 en met een eindsprintje kwam ik na 1:14:26 over de finish. Geen tijd waar ik trots op ben, maar veiligheid is het belangrijkste. Ik heb er ten slotte helemaal niets aan om kapot te gaan voor een snelle tijd als ik vervolgens de finish niet haal of eindig op de EHBO.

Dit was niet de race waar ik op had gehoopt dus een volgende poging komt er zeker, bij voorkeur onder iets minder tropische omstandigheden. Heb jij nog aanraders voor een leuke 10km wedstrijd in Brabant? Wat wordt jouw volgende wedstrijd?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *