Review: Garmin Vivoactive 3 sporthorloge

Garmin Vivoactive 3 GPS sporthorloge hardlopen rennen marathon

Al zo’n tweeëneenhalf maand loop ik met de Garmin Vivoactive 3 om mijn pols rond. Ik wilde graag een horloge met ingebouwde GPS zodat ik tijdens het hardlopen real-time kon zien met welke pace ik liep en niet meer Strava op mijn telefoon aan hoefde te zetten. Maar de Vivoactive 3 is veel meer dan een sport horloge, het wordt daarom een ‘lifestyle horloge’ genoemd. Na hem 2.5 maand lang uitgebreid te hebben getest tijdens meerdere hardlooprondjes en wedstrijden is het nu eindelijk tijd voor een uitgebreide review.

Functies

Laat ik maar beginnen met alle functies die de Garmin Vivoactive 3 heeft, want het zijn er nogal wat.

Stappenteller

De Vivoactive 3 heeft een stappenteller die precies bijhoudt hoeveel stappen je op een dag hebt gezet. Hij berekend zelf een doel voor jou om te behalen. Haal je dat doel? Dan mag je de volgende dag een paar honderd stappen meer zetten om je doel te behalen. Haal je niet het stappendoel van een dag, dan wordt dit aantal de volgende dag verlaagd.

Notificaties

Ook komen er notificaties binnen op het horloge, waardoor het een beetje op een smartwatch lijkt. Berichten die ik krijg via What’s App, Facebook Messenger en Mail krijg ik te zien op mijn horloge, maar ik kan deze niet beantwoorden zoals je dat bij een echte smartwatch wel kunt. Zelf vind ik dit totaal geen probleem, het is handig om alvast mijn berichten of een deel ervan te zien zodat ik zelf kan oordelen of het interessant of dringend genoeg is om mijn telefoon ervoor bij te pakken. Hij geeft deze meldingen ook best snel door. Vorige week gebruikte ik de navigatie  van mijn telefoon die in mijn broekzak zat en kreeg ik via mijn oortjes richtingaanwijzingen. Deze aanwijzingen kreeg ik na een trilling ook op mijn horloge te zien met daarbij de straatnaam vermeld. Deze berichten gingen bijna gelijk op, wat heel erg fijn was. Als ik gebeld word kan ik mijn telefoon opnemen via mijn horloge. Zelf vind ik dit super handig, zeker als ik mijn telefoon ver weg in mijn tas heb gestopt en hier niet zo gemakkelijk bij kan. Degene die mij bellen zijn er alleen niet op voorbereid dat zodra ik de telefoon opneem ik hem niet meteen bij mijn oor heb hangen. Om deze notificaties op je horloge te krijgen moet je de Bluetooth van je telefoon aan hebben staan, als ik dus eventjes geen zin heb om berichten binnen te krijgen schakel ik gewoon mijn Bluetooth uit.

Hardlopen running pose Nike New Balance Decathlon rennen

Kalender & my day

Het horloge synchroniseert je kalender, zelf heb ik geen digitale kalender die ik bijhoud (ik ben nog van de papieren versie) dus deze functie heb ik niet uitgeprobeerd.

Music controls

Muziek of ander beeld/geluid dat je op je telefoon afspeelt kun je via je horloge besturen. Je kunt deze dus pauzeren of bijvoorbeeld een nummer skippen.

Stressniveau

Daarnaast berekend hij ook je stressniveau, ik vermoed dat dit gebaseerd is op je hartslag, maar zeker weten doe ik het niet. Mocht je stressniveau te hoog zijn, dan kun je ademhalingsoefeningen doen om weer te kalmeren. Ik deed dit bijvoorbeeld als ik buiten adem in de trein zat omdat ik heb moeten rennen om hem te kunnen halen.

Laatste sport

Deze functie laat in een scherm de laatste activiteit zien die je hebt gedaan. Aangezien ik het horloge alleen voor hardlopen gebruik staat er bij mij altijd een overzicht van mijn laatste run bestaande uit het aantal gelopen kilometer, de tijd en mijn gemiddelde pace. Als ik op het scherm tik kan ik eerdere runs tot ongeveer twintig dagen geleden terug kijken. Als je op een run tikt krijg je meerdere gegevens te zien zoals de verbrande calorieën, gemiddelde hartslag, hoogtemeters en je lap tijden. Ik gebruik deze functie vaker dan je zou verwachten, het is gewoon heel erg leuk en interessant om terug te kijken.

Actieve minuten

Het horloge meet het aantal minuten dat je actief bezig bent. Wanneer je aan het hardlopen bent, fietsen, maar ook als je bijvoorbeeld naar de supermarkt wandelt. Net als bij de stappenteller heeft deze functie ook een wekelijks doel dat je kunt behalen. Deze staat altijd op 150 minuten ongeacht hoeveel erover of eronder je zit. 2.5 uur beweging per week is natuurlijk helemaal niet zo veel en een mooi doel om te behalen.

hardlopen rennen running sporthorloge lifestyle Garmin Vivoactive 3

Trappen

Naast stappen en actieve minuten telt dit horloge ook het aantal trappen dat je iedere dag beklimt. Hierbij heeft het wederom een vast doel van tien trappen per dag. Ik vind helaas dat deze functie niet zo goed werkt. Ik klim veel meer trappen op een dag dan dat hij telt. Sterker nog, ik heb het idee dat als ik in mijn flatgebouw de trap neem hij deze niet registreert, maar als ik de lift neem wel! Ik vermoed dat dit met snelheid te maken heeft; ik ga vrij snel een trap op en af, maar onze lift is behoorlijk sloom en doet er dus een stuk langer over. Het zou in ieder geval een verklaring kunnen zijn. Deze functie is leuk, maar helaas niet zo heel erg betrouwbaar.

Weer

Tot slot laat het horloge de huidige temperatuur en de weersverwachting voor de komende uren en dagen zien. Dit is wel alleen als je horloge gekoppeld is aan je smartphone omdat hij daar zijn data vandaan haalt.

Move

Move is geen widget zoals de andere bovengenoemde, maar een ingebouwde functie. Het horloge wil dat je voldoende beweging hebt en stilzitten zoals ik de hele dag doe achter mijn bureau vind hij niet zo heel erg leuk. Regelmatig krijg ik dan ook een trilling met het berichtje dat ik wat moet gaan bewegen. Pas als ik voldoende heb bewogen (vaak hoef ik maar 100/200 meter te lopen) krijg ik de melding ‘move bar cleared’. Alhoewel ik echt niet meteen uit mijn stoel spring op het moment dat mijn horloge gaat trillen, vind ik het ook geen irritante functie en heb ik nog niet de behoefte gehad om hem uit te zetten.

Hardlopen

De Garmin Vivoactive 3 heb ik gekocht om te dragen tijdens het hardlopen. Zodra ik wil beginnen aan mijn run moet het horloge eerst verbinding zoeken met een GPS signaal. Dit duurt meestal een paar seconden tot een paar minuten, maar nooit extreem lang. Vaak zet ik hem al aan als ik aan mijn warming up begin en is hij tijdens de warming-up wel klaar met zoeken. Op het moment dat ik begin aan mijn run druk ik op de kroon op het horloge en begint hij met registreren. Op mijn schermpje zie ik dan de gelopen tijd, kilometers, mijn huidige pace en hartslag, maar dit kun je uiteraard aanpassen naar je eigen wensen. Wat goed is om te weten, is dat de Garmin Vivoactive 3 een ingebouwde hartslag monitor heeft waardoor je niet met een band om je middel hoeft te lopen om je hartslag te meten. Ze zeggen wel dat dit minder nauwkeurig is (ik heb het zelf nooit uitgetest), maar het is wel mogelijk om zo’n band te koppelen aan je device mocht je dat willen. Ook berekend hij je VO2 max en kun je je statistieken zoals je snelste run eenvoudig terug zien, dit horloge maakt echter geen prognose van de tijden die je mogelijk zou kunnen lopen zoals andere hardloophorloges wel doen.

Veldhoven 10 miles hardlopen wedstrijd rennen race day track startnummer Reebok Nike

Automatische start/stop functie

Het horloge is uitgerust met een automatische start/stop functie. Dit houdt in dat op het moment dat je even stilstaat (bijvoorbeeld omdat je moet wachten voor een stoplicht) hij automatisch je run pauzeert en pas weer verder begint met tellen op het moment dat jij ook weer bent gaan lopen. Hier zitten uiteraard wel een paar tellen vertraging in, maar erg storend vind ik het niet. Ik vind het juist een super fijne functie, hierdoor is het niet erg als je vergeet je horloge aan te zetten na een korte break.

Interval training

Voor een interval training kun je ‘alerts’ inschakelen. Zelf heb ik ingesteld dat ik 1 minuut ren en vervolgens 30 seconde wandel, maar dit kun je naar eigen wens aanpassen. Je kunt het ook instellen op afstand en zelfs op calorieën of je hartslag. Ook is het via de alerts mogelijk om jezelf bijvoorbeeld een seintje te geven als je na x kilometers wat moet eten of drinken zodat je niet vergeet je energie voorraad aan te vullen.

Apps

Om de data op je smartphone te krijgen en je smartphone met het horloge te koppelen heb je de Garmin Connect app nodig.

Garmin connect

Deze app weergeeft je data overzichtelijk en gemakkelijk. Toen ik hem voor het eerst opende kreeg ik in een keer heel veel informatie op een klein schermpje en wist ik niet zo goed waar ik moest kijken en hoe ik moest navigeren om hetgeen te vinden wat ik zocht. Maar al vrij snel had ik alles gevonden en inmiddels heb ik er geen problemen meer mee. Eerlijk toegeven; deze app gebruik ik eigenlijk alleen om mijn horloge met mijn telefoon te koppelen zodat ik mijn runs op mijn telefoon heb staan. Veel gebruik ik hem niet omdat ik liever andere apps gebruik. Wat ik wel leuk vind is dat je badges kunt verzamelen zoals de ‘7-day goal getter’ of de ‘early riser.’

Strave, Nike+ en andere apps koppelen

Zoals ik hierboven aangaf gebruik ik liever andere apps om mijn runs in terug te zien. Ik ben begonnen met lopen met Strava en vind deze app nog steeds het fijnst werken. Gelukkig is het zeer eenvoudig om de Garmin te koppelen aan Strava, hierna upload hij al je sportieve activiteiten automatisch naar Strava zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. Makkelijker kan het eigenlijk niet. Hetzelfde geldt ook voor Nike+ en waarschijnlijk ook andere apps, maar zelf gebruik ik alleen deze twee.

Run for Kika hardlopen wedstrijd rennen race day medal medaille Garmin Vivoactive3 sporthorloge

Plus- en minpunten

Om af te sluiten nog even alle plus- en minpunten op een rijtje.

Pluspunten:

 • Het uiterlijk; ik vind het een mooi horloge waardoor ik hem dagelijks draag (ook als ik niet aan het sporten ben), zeker in vergelijking met andere sport/hardloophorloges is dit een van de mooiste.
 • Ingebouwde hartslag; super fijn dat hij je hartslag meet zonder dat je hiervoor een band om je middel moet dragen.
 • Ingebouwde GPS zodat ik niet met mijn telefoon hoef te lopen en toch mijn rondje kan registreren.
 • De hardloopfuncties werken top!
 • Watch face; een functie waardoor je gratis verschillende klokken kunt downloaden en hem helemaal kunt personaliseren naar je eigen wens (ik heb Time2Race), het is zelfs mogelijk om je eigen foto op de achtergrond te zetten!
 • Gemakkelijk te koppelen met andere apps zoals Strava.
 • Hij is waterdicht; alhoewel ik dit niet durf te testen (ik doe hem altijd uit voordat ik ga douchen) zou hij wel tegen water moeten kunnen. Toch een fijne gedachten als ik opeens midden in een stortbui terecht kom.
 • Batterijduur; vele reviews schrijven dat deze heel erg tegenvalt, ik vind het juist heel erg meevallen. Ik kan zo’n 3/4 dagen met mijn batterij doen en laad hem ’s nachts op via een kabeltje. Voor mij is dit dikke prima, mijn telefoon doet immers ook geen week met een batterij, waarom zou ik dat dan van mijn horloge wel verwachten?
 • Het gebruiksgemak; hij is echt super makkelijk in gebruik, je hebt geen uitleg of gebruiksaanwijzing nodig om het te kunnen snappen.

Minpunten:

 • De prijs; €329,- is heel erg veel geld voor een horloge. Alhoewel het niet de duurste op de markt is (de Fenix is nog vele malen duurder) zijn er wel goedkopere varianten beschikbaar.
 • Dit horloge zou ook andere sporten zoals gewichtheffen en burpees moeten kunnen registreren, maar erg goed is hij hier niet in. De triatlon onderdelen werken super, maar als je van plan bent om de Garmin Vivoactive 3 te kopen om het aantal pirouettes te tellen dat je op de balk draait kom je helaas bedrogen uit.
 • De Garmin doet langer over het zoeken naar GPS signaal dan Strava of Nike+ die ik meteen aan kan zetten. Ik moet echt even een paar minuten wachten voordat hij ready is. Een keer dacht ik zelfs dat hij kapot was en ben ik maar met mijn telefoon in mijn hand gaan lopen. Maar als je een klein beetje geduld hebt of net als ik eerst een warming-up doet zul je hier geen last van hebben.
 • Het horloge meet ook je slaap wat erg leuk is om terug te zien. Maar wat ik zelf gemerkt heb is dat de minuten/uren dat ik liggend in bed op mijn telefoon zit of nog een serie aan het kijken ben hij denkt dat ik ook slaap. Mocht je hem specifiek voor deze functie willen aanschaffen moet je hier dus eventjes rekening mee houden.
 • Hij kan niet zo goed hoogtemeters meten en het aantal trappen dat je klimt kan hij niet correct meten.

Om een heel erg lang verhaal (sorry!) kort te maken: Ik ben super tevreden over dit horloge en heel erg blij met mijn keuze. Voor mij werkt hij echt heel erg fijn en voldoet hij aan alle eisen die ik stel in een sporthorloge waardoor ik hem dagelijks met veel plezier gebruik.

Gebruik jij een sporthorloge? Heb je nog vragen over de Garmin Vivoactive 3 of wil je iets weten wat ik niet heb besproken? Laat het dan even weten in een reactie.

Cheers!
Sandra-Anna

4 gedachten over “Review: Garmin Vivoactive 3 sporthorloge

 1. Mevrouw Marloes schreef:

  Ik ben op zoek naar een sporthorloge, zodat ik niet meer met mijn mobiel hoef te lopen. Waarschijnlijk neem ik de Garmin FR235, maar ik twijfel nog een beetje. Jij bent wel de eerste van wie ik een redelijk positieve review heb gelezen over de Vivoactive 3, haha! Ik denk toch dat ik een wat goedkopere wil, als eerste sporthorloge. Mocht ik over een paar jaar nog goed hardlopen, verdien ik wel een upgrade 🙂

  Liefs!

  • admin schreef:

   Hoi hoi! Ik tijfelde ook tussen deze twee modellen en ben uiteindelijk voor de Vivo gegaan. Ik heb hem in New York gekocht waardoor het prijsverschil gelukkig wat kleiner was. De grootste reden waarom ik voor de Vivo ben gegaan en niet de Forerunner was het uiterlijk, en het feit dat deze aanzienelijk nieuwer is waardoor er nog updates voor beschikbaar zijn en ik niet met een verouderde software (die dadelijk wellicht niet meer compatable) is rondloop. Maar het blijft natuurlijk veel geld dus dat je voor een goedkopere wil gaan kan ik helemaal begrijpen. Als je zonder telefoon wilt lopen moet je wel goed opletten dat het horloge ingegouwde GPS heeft want vele budget horloges gebruiken de GPS van je telefoon. Veel succes met het maken van een keuze – ik weet dat het niet makkelijk is, haha! Liefs, Sandra-Anna

 2. Ilona schreef:

  Ik heb een vraag. Kan je ook zien hoeveel km je op een dag hebt gelopen of laat hij alleen het aantal stappen per dag zien? Dus zonder gps gewoon je stappen per dag hoeveel km dat dan is?

  • admin schreef:

   Hoi Ilona, bedankt voor je vraag. Via de Garmin Connect app kun je per dag, week of maand zien hoeveel stappen je hebt gezet én hoeveel kilometer je hebt gelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *