Review: SIS isotonic energy gels

SIS Isotonic gels

Toen ik ging trainen voor de halve marathon van Maastricht wilde ik graag andere sportvoeding proberen dan de snoepjes van Decathlon die ik voorheen altijd gebruikte. Tijdens een hardloopwedstrijd had ik een tegoedbon van Run2Day gewonnen en ik besloot om deze te gebruiken om sportvoeding te kopen. Kleding had ik toch al genoeg. Ik kocht verschillende producten die me tijdens het hardlopen van energie zouden voorzien, waaronder de SIS isotonic energy gels. Inmiddels heb ik ze al een tijdje gebruikt waardoor ik er nu mijn mening over kan geven.

Het eerste uur dat je hardloopt heeft jouw lichaam nog voldoende reserves over om zonder extra voeding te kunnen presteren. Het gaat dan al jouw opgeslagen vetreserves en koolhydraten verbranden. Daarna is die voorraad niet meer voldoende en moet je hem zelf aanvullen. Dat kan dus met een energy gel van SIS. SIS staat voor Science In Sport en dat klinkt voor mij wel alsof ze veel onderzoeken en testen hebben gedaan naar wat echt werkt. Een gel bevat 60 ml en zou je voor een half uur aan energie moeten voorzien. Los kosten ze €1,90 per stuk, maar als je er meer tegelijk koopt zijn ze vaak een stuk goedkoper doordat je bij de meeste sportwinkels bulkkorting krijgt. Ook zijn er vaak 2 + 1 korting acties en daarnaast is er een variety packbeschikbaar waarbij je zeven verschillende smaken voor €6,99 / €10,95 krijgt. Daarmee kun je veel verschillende smaakjes uitproberen om te zien welke jij het lekkerst vindt. Deze box is ook handig als je graag varieert in de smaken.

De isotonic energy gels gebruik ik alleen bij lange duurlopen van minimaal anderhalf uur. Omdat ze niet heel goedkoop zijn vind ik het zonde om ze te gebruiken wanneer ik ze niet echt nodig heb. Maar op de momenten dat ik ze wel echt nodig heb (tijdens een ten miles bijvoorbeeld) wil ik ook wel dat ze doen wat ze beloven. Mijn lichaam heeft energie nodig om door te blijven lopen en dat geven deze gels me meer dan voldoende. Al vrij snel nadat ik een gelletje heb genomen voel ik weer energie in mijn benen en zou ik zelfs in staat zijn om te kunnen versnellen. Dit is geen placebo effect omdat ik het bij andere producten die ik heb getest niet heb ervaren. Bij deze gels kan ik er gewoon op vertrouwen dat ze mij de energie geven die ik nodig heb.

De eerste keer dat ik een SIS isotonic energy gel nam moest ik heel erg wennen aan de smaak. Doordat hij bomvol met suiker zit (daar krijg je dus die tijdelijke energie boost van) had ik verwacht dat het heel erg zoet zou zijn, maar dit was dus niet het geval. Het was wel zoet, maar niet zo mierzoet als ik had verwacht. Dat is fijn voor de lopers die – in tegenstelling tot mij – niet van zoet houden en voor mijn tandglazuur dat nu niet is weggebrand. De substantie is vloeibaar, maar niet zo erg als normaal drinken. Ik denk dat je het een beetje kunt vergelijken met de dikte van mayonaise. Ook hier moest ik aan wennen waardoor ik er de eerste keer water bij heb gedronken. Ik loop hier altijd mee in de hand, dus voor mij is dat geen probleem. Deze gelletjes hoef je overigens niet met water weg te drinken. Dat heb ik na deze eerste keer ook niet meer gedaan.

SIS Isotonic gels

De verpakking vind ik wel lastig om open te krijgen. Ik heb natuurlijk een flesje water in mijn hand waardoor ik eigenlijk maar één hand over heb. Meestal maak ik hem daarom met mijn tanden open (er zit een scheurrandje in) maar soms lukt dit niet volledig waardoor het drinken van de gel lastiger wordt. Ook heb ik al een paar keer gehad dat er een beetje gel uit de verpakking kwam tijdens het openmaken. Het gevolg hiervan was dat de hele verpakking en mijn hand onder de gel zat. Deze is behoorlijk plakkerig en niet echt fijn om op je handen te hebben. Ook heb ik tijdens een wedstrijd gemerkt dat een van de gels die ik bij me had was gaan lekken. Of dit komt doordat ze te strak in mijn flipbelt zaten of omdat de verpakking niet helemaal afgesloten was weet ik niet. De gel heb ik nog wel kunnen gebruiken, maar zowel mijn flipbelt, hardloopshort als hand zaten onder de gel en waren gaan plakken. In de was is het er overigens wel uit gegaan, het was alleen geen goed begin van mijn wedstrijd.

Daarnaast is het ook een nadeel dat je de verpakking overhoudt nadat je de gel hebt gebruikt. Er zijn niet altijd prullenbakken in de buurt waar je ze in weg kunt gooien, in je zak stoppen wil je ook niet omdat deze dan helemaal gaat plakken en tijdens hardloopwedstrijden zie ze veel te vaak op de grond liggen wat vervuilend is voor het milieu. Een verpakking van natuurlijk afbreekbaar materiaal zou daarom beter zijn. Dan zou je ze zonder schuldgevoel kunnen weggooien.

Pluspunten:
– De smaak is goed
– Je hebt geen water nodig
– Makkelijk te nuttigen
– Ze geven mij een energy boost

Minpunten:
– Ze plakken
– Lastig open te maken
– Kans op lekgevaar
– De lege verpakking

Dus in het kort: De SIS isotonic energy gels doen wat ze moeten doen. Ze geven mij ontzettend veel energie waardoor ik gemakkelijk nog een half uur langer kan hardlopen. Mijn tijdelijke energievoorraad vullen ze dus erg goed aan. De verpakking daarentegen is wat mij betreft niet ideaal met knoeigevaar en plakkerige handen als resultaat. Desondanks blijf ik ze wel gebruiken en ben ik van plan om ze ook tijdens mijn volgende halve marathon (en de lange duurlopen in aanloop daar naartoe) te blijven nuttigen.

Let er wel op dat (sport)voeding heel erg persoonlijk is. Voor mij werken de SIS isotonic energy gels heel erg goed, maar het kan natuurlijk zijn dat jouw lichaam er anders op reageert.

Gebruik jij sportvoeding?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Review: SIS isotonic energy gels

  1. Ruben schreef:

    Hoi,

    Toevallig lees ik , via een Google search, net het stukje over je sis gelletjes. Je geeft aan dat de sis gelletjes bomvol met suikers zitten. Dit is niet zo, er zit juist amper suiker in (1gram). Wel zitten er andere koolhydraten in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *