Running talk: Al een half jaar zonder inlegzooltjes

Hardloopschoenen Adidas

Een hele tijd lang kampte ik met een vervelende blessure in mijn heup. Deze blessure was niet ernstig, maar zorgde er wel voor dat ik niet meer pijnvrij kon hardlopen. Ik heb van alles geprobeerd. Ik ben naar de fysio geweest, heb rust genomen en heb zelfs een spuit van mijn huisarts gekregen. Het had allemaal geen effect. Totdat ik door een hardloopmaatje werd geadviseerd om naar een podotherapeut te gaan. Hij maakte inlegzooltjes op maat, ik begon opnieuw met opbouwen en de pijn trok weg. Inmiddels gebruik ik deze zooltjes al een half jaar niet meer. Eigenwijs of een stap in de juiste richting?

De inlegzooltjes ben ik gaan dragen in de hoop van die blessure af te komen. Het verbeterde mijn loophouding en het contact wat mijn voeten met de grond maakte. Toch heeft het nog maanden geduurd voordat de pijn helemaal weg was. Later is de pijn zelfs weer terug gekomen waardoor ik opnieuw naar de podotherapeut ben gegaan. Op de scan was toen te zien dat ik aanzienlijke progressie heb gemaakt. Na een behandeling constateerde ik dat de pijn weer weg was. De zooltjes zag ik dan ook als een hulpmiddel dat ik nodig had om blessurevrij te kunnen hardlopen.

Daarnaast las ik op internet verhalen van andere lopers die blessures opliepen toen ze besloten om weer zonder hun op maat gemaakte inlegzooltjes te gaan lopen. Die fout wilde ik zelf niet maken. Ik deed dus braaf iedere training mijn inlegzooltjes in mijn hardloopschoenen. Ik heb ze zelfs mee op vakantie genomen omdat ik wist dat ik veel kilometers zou gaan wandelen.

Waarom ik dan uiteindelijk toch ben gestopt ze te gebruiken? Ik merkte begin dit jaar steeds vaker dat ik na het hardlopen een irritatie voelde aan mijn voet. Precies op de plek waar de verdikking op mijn inlegzooltje zat. In welke schoenen ik ze ook stopte, de irritatie bleef. Het was geen pijntje, gewoon het gevoel wat je krijgt nadat je een hele dag op twee benen hebt gestaan.

Door Corona waren alle wedstrijden in het voorjaar afgelast waardoor ik niet meer voor een wedstrijd aan het trainen was. Doordat ik geen specifiek doel meer had leek dit mij het ideale moment om dingen uit te proberen. Ik besloot om een rondje te gaan rennen zonder de inlegzooltjes en was benieuwd naar de reactie van mijn voet. Die was er niet. Na een tijdje heb ik de inlegzooltjes opgeruimd en ben ik zonder blijven lopen.

Laatst realiseerde ik me dat dit inmiddels al een half jaar geleden is. Het gaat nog steeds erg goed! In dit afgelopen half jaar heb ik heerlijk blessurevrij kunnen lopen. Dat is best bijzonder aangezien ik juist het aantal wekelijkse kilometers heb opgeschroefd. Ondanks dat ik het niet vervelend vond om de inlegzooltjes te gebruiken, is het wel prettig dat ik ze nu niet meer nodig heb. Het voelt alsof mijn techniek dusdanig is verbeterd dat ik geen hulpmiddelen meer nodig heb. Bovendien kan ik de inlegzooltjes dan ook niet vergeten als ik mijn hardloopschoenen een keer meeneem. Voor mij was het zeker een goede beslissing om ze uit mijn schoenen te laten.

Loop jij met (op maat gemaakte) inlegzooltjes in jouw schoenen?

Cheers!
Sadnra-Anna

2 gedachten over “Running talk: Al een half jaar zonder inlegzooltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *